De mai multi ani, evidenta muncii se face in format electronic, cu ajutorul Registrului general de evidenta a salariatilor, astfel ca nu mai exista carnete de munca. Totusi, atunci când au nevoie, angajatii pot dovedi cât au lucrat de-a lungul anilor cu ajutorul adeverintei de vechime in munca. In articolul de fata gasesti atat un model pentru bugetari, cat si unul pentru salariatii din mediul privat, ambele valabile in anul 2018.
In momentul de fata, exista doua situatii diferite in care se poate obtine adeverinta de vechime in munca (ale carei modele, pentru stat si privat, sunt anexate articolului de fata), dupa cum reiese din Hotarârea Guvernului nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor (Revisal).
1. Eliberarea automata de catre angajator. De la sfârsitul anului 2016, angajatorii sunt obligati sa elibereze automat, la incetarea contractului individual de munca, o adeverinta de vechime in munca. Concret, salariatului trebuie sa i se dea o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate, dar si un extras din Revisal.
2. Eliberarea la cerere de catre angajator. In acelasi timp, orice actual sau fost salariat poate cere oricând, de la angajatorul sau, o adeverinta care sa ateste activitatea desfasurata, durata activitatii, salariul, vechimea in munca si in specialitate (dupa cum rezulta din Revisal si din dosarul personal al angajatului) ori un extras din Revisal (datat si certificat pentru conformitate). Documentul trebuie acordat de angajator in cel mult 15 zile de la data solicitarii sale.
Pe deasupra, mai exista si varianta obtinerii unui extras din Revisal de la inspectoratele teritoriale de munca. Mai precis, se poate apela la aceasta varianta atunci când salariatul cere angajatorului un extras, iar acesta nu-l poate elibera. Astfel, inspectoratele elibereaza extrasul din Revisal, din care sa rezulte activitatea desfasurata la angajator, in calitate de salariat, in cel mult 15 zile de la data solicitarii. Pentru salariatii din mediul privat, nu exista un model oficial al adeverintei, insa este recomandabil ca acesta sa contina informatii precum:
- datele de identificare ale salariatului;
- datele de identificare ale contractului individual de munca pe baza caruia se atesta vechimea (numarul si data incheierii);
- durata activitatii;
- functia/functiile ocupate;
- schimbarile suferite de contractul individual de munca (incheiere, modificare, suspendare, incetare);
- valoarea salariului de baza, inclusiv sporurile care intra in calculul punctajului mediu anual;
- vechimea in munca, in meserie si in specialitate;
- perioadele de concediu fara plata;
- absentele nemotivate de la serviciu.
Sursa: avocatnet.ro
A.M.