Cum se va calcula impozitul pe venit, dividende sau chirii? Afla care sunt PRINCIPALELE TAXE si IMPOZITE pentru persoane fizice, firme si PFA-uri modificate de la 1 ianuarie 2018

Taxe si impoziteGuvernul si Parlamentul au operat in anul 2017 o serie de modificari de taxe si impozite pentru firme, care se aplica in anul 2018. Unele au fost adoptate de Guvern si modificate de Parlament pe ultima suta de metri, iar altele nu au mai apucat sa fie schimbate de senatori si deputati in timp util, pentru a putea fi aplicate de la 1 ianuarie 2018.

 

Plata defalcata a TVA (TVA Split)

Taxa pe valoare adaugata ramane 19% in anul 2018. In schimb, apar modificari la plata acestei taxe de catre firmele platitoare de TVA. Mecanismul platii defalcate a TVA a fost introdus optional de Guvern din octombrie 2018, cu obligativitatea aplicarii de catre toate firmele platitoare de TVA de la 1 ianuarie 2018. In cele din urma, Parlamentul a modificat sistemul obligatoriu si l-a limitat la anumite categorii de firme: cele in insolventa si cele cu anumite restante la plata, care trebuie sa-si deschida separat cel putin un cont de TVA. Firmele platitoare de TVA care nu sunt obligate la sistemul split TVA, pot trece optional la plata defalcata a TVA. Acestea vor benefica in anul 2018 de o reducere cu 5% a cuantumului impozitul pe profit (sau pe venitul microintreprinderii). Firmele care au ca furnizor o societate care aplica TVA Split trebuie sa-i plateasca in conturi separate.

Noul salariu brut 2018: Impozitul pe venit si contributiile sociale

Prin Ordonanta de urgenta 79/2017, Guvernul a mutat, incepand cu 1 ianuarie 2018, cele mai multe contributii sociale de la angajatori la angajati, schimband fundamental structura salariilor brute. Astfel, noile taxe pentru salariile angajatilor vor fi urmaatoarele, de la 1 ianuarie 2018:

Pe partea firmei:

-Contributia asiguratorie pentru munca in cota de 2,25% datorata de catre persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

Pe partea angajatului:

- Contributia de asigurari sociale (CAS) in cota de:

a) 25 % datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati si de catre persoanele fizice pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal;

b) 4 % datorata in cazul conditiilor deosebite de munca, de catre persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora;

c) 8 % datorata in cazul conditiilor speciale de munca şi altor conditii de munca astfel cum sunt prevazute in Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile şi completarile ulterioare, de catre persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajatori sau sunt asimilate acestora.

- Contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) in cota de 10% datorata de catre persoanele fizice care au calitatea de angajati sau pentru care exista obligatia platii contributiei de asigurari sociale, potrivit Codului fiscal.

- Impozitul pe venit - 10% din salariul brut.

Astfel se reduc cotele totale ale contributiilor sociale obligatorii cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25% si impozitul pe venit de la 16% la 10%. Aceste scaderi au fost introduse de guvern pentru a compensa aplicarea taxelor la o baza impozabila mai mare (salariul brut), astfel incat salariatii sa nu piarda la net, iar angajatorii sa nu plateasca mai mult la salariul intreg.

In acest caz, firmele ar trebui sa majoreze salariile brute ale angajatilor cu aproximativ 20% pentru ca  salariile nete sa ramana la fel, prin acte aditionale la contractele de munca. Angajatii din sectorul IT (anumite categorii), din cercetare si cei cu dizabilitati vor beneficia mai departe de impozit zero pe vent. Aceasta inseamna ca masura compensatorie nu va fi pe deplin acoperitoare si in cazul acestora salariul net se va diminua cu cateva procente, daca angajatorii nu vor majora costurile salariale.

In interiorul acestor contributii, cota pentru Pilonul II de pensii se reduce de la 5,1% la 3,75%. Contributiile si impozitele cu retinere la sursa sunt retinute si platite catre stat de catre angajatori.

Procedurile REVISAL 2018

Prin HG nr. 905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, Guvernul a stabilit perioada pe care angajatorii o vor avea la dispozitie pentru transmiterea modificarii salariului de baza lunar brut, in contextul mutarii CAS si CASS de la angajator la salariat, incepand cu anul 2018. Documentul stabileste ca exceptie, in contextul mutarii CAS si CASS la salariat, faptul ca angajatorii vor putea transmite pana la data de 31 martie 2018, orice modificare a salariului de baza lunar brut, a indemnizatiilor, sporurilor, precum şi ale altor adaosuri, care se produce de la data intrarii in vigoare a hotararii Guvernului si pana la 31 martie 2018. Ulterior datei de 31 martie 2018, ca regula angajatorii vor avea, mai departe, obligatia sa transmita in REVISAL modificarile salariului de baza lunar brut, a indemnizatiilor, sporurilor, precum şi ale altor adaosuri prevazute in contractul individual de munca sau, dupa caz, in contractul colectiv de munca, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data producerii  acesteia, a subliniat Guvernul. In cazul contractelor nou incheiate, acestea trebuie transmise, in continuare, catre Registrul REVISAL, cu o zi inainte ca angajatul sa isi inceapa activitatea. Transferul contributiilor de la angajator la angajat se face cu data de 1 ianuarie 2018, in conformitate cu noul Cod Fiscal, termenul fiind prelungit doar in ceea ce priveste obligatia de transmitere a datelor catre REVISAL. NU s-a amanat intoarcerea sarcinii fiscale, ci doar obligatia comunicarii efectuarii acesteia catre Inspectia Muncii.

Salariul minim 2018

Salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.450 de lei la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018. Aceasta majorare a brutului este data in primul rand de mutarea contributiilor sociale de la angajator la angajat, dar si de o crestere a netului, ceea ce implica o majorare a costului salarial total pentru firma, de la 1.783 de lei pe luna in anul 2017 la 1.943 de lei in anul 2018, pentru fiecare salariu minim acordat. Un astfel de salariu minim brut pe anul 2018 este echivalent cu 1.550 de lei brut pe luna in conditiile din anul 2017 ale asezarii contributiilor sociale, in crestere asadar fata de 1.450 de lei brut cat a fost salariul minim brut in anul 2017. Prin majorarea salariului minim brut, cresc si o serie intreaga de amenzi care au ca referinta aceasta valoare, asa cum sunt amenzile rutiere, unde un punct-amenda a crescut de la 145 de lei la 190 de lei in 2018 (10% din salariul minim brut).

Microintreprinderile si impozitul

Se majoreaza plafnul de incadrare la impozitul pe venitul microintreprinderii, de la 500.000 de euro la 1 milion de euro, cifra de afaceri. Astfel, in anul 2018, plafondul este cifrei de afaceri este de 4.659.700 lei pentru trecerea la impozitul pe venitul microintreprinderii. Firmele care se incadreaza in acest plafon vor plati, in loc de impozit pe proft de 16%, un impozit pe venit, de 1% daca au cel putin un salariat, si de 3% daca nu au niciun salariat. Au fost introduse in acest sistem si firmele care au venituri din consultanta si management, indiferent de ponderea acestora in totalul veniturilor. La fel, firmele care se ocupa cu jocuri de noroc, asigurari, domeniul bancar, exploatarea zacamintelor pot intra si ele aici daca se incadreaza in plafonul cifrei de afaceri de 1 milion de euro. In Senat, prin proiect de lege, s-a propus ca ordonanta de urgenta 79/2017 sa se modifice astfel incat firmele care au capital social de minimum 45.000 de lei si minimum 2 salariati sa poata opta pentru trecerea la impozit pe profit de 16%. Proiectul este la Camera Deputatilor, care nu a luat o decizie pana la finalul anului 2017. Pentru a se modifica astfel Ordonanta de Urgenta, e nevoie ca proiectul de lege cu amendamentul respectiv sa fie adoptat de Camera. Pana atunci, avem doar OUG 79/2017, in forma decisa de Guvern.

Alte modificari pentru firme:

Contribuabilii vor vira in continuare contributiile la pensii, sanatate şi şomaj intr-un cont, iar TVA, impozitul pe profit şi cel pe venit in alt cont. Plata contributiilor la pensii, sanatate şi şomaj, a TVA şi a impozitului pe profit şi venit in acelaşi cont la Trezorerie a fost amanata pana pe 1 iulie 2018. Contribuabilii vor depune in format electronic declaratiile fiscale pentru obligatiile aferente lunii ianuarie.

Impozitarea dividendelor 2018

La dividende ramane impozitul de 5%. In plus, se va plati inca 10% aplicat la salariul minim brut pe economie, contributie la sanatate (CASS), daca valoarea veniturilor realizate astfel este mai mare de 12 salarii minime pe economie. Astfel, pentru anul 2018 ca sa vedem daca ne incadram in plafonul de 12 salarii minime cu valoarea dividendelor, trebuie sa insumam toate veniturile din activitati independente + dividende + chirii + alte surse obtinute "in anul fiscal precedent" adica din 2017 asa cum zice alin 3 de la art 170 din Codul fiscal modificat.

Persoana fizica autorizata (PFA) 2018 si alte activitati independente

In principiu, cei care sunt si salariati si obtin si venituri ca PFA vor plati contributia la pensii (CAS) si sanatate (CASS) si pentru salarii, dar si pentru veniturile ca PFA. Contributiile nu se calculeaza totusi la tot venitul PFA, ci doar la salariul minim pe economie, spre deosebire de salariu, unde se aplica la valoarea intreaga. PFA, PFI, intreprinderile individuale, cei cu profesii liberale, cei cu activitati agricole etc. vor plati contributii, daca au obtinut in anul anterior venituri cumulate din aceste activitati de minimum 12 salarii minime brute pe economie (22.800 de lei), astfel:

  • Contributia pentru pensii (CAS) pentru PFA va fi de 25%, aplicata unui venit ales de catre contribuabil cel putin egal cu salariul minim brut pe tara (1.900 de lei) ,
  • Contributia la sanatate (CASS) pentru PFA va fi de 10% la salariul minim pe economie (1.900 lei)

Se plateste si impozit pe venit de 10%, indiferent de valoare. Mai detaliat, conform  OUG 79/2017, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale in cazul persoanelor care realizeaza venituri din activitati independente o reprezinta venitul ales de contribuabil, care nu poate fi mai mic decat nivelul salariului de baza minim brut in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributia. Persoanele fizice care realizeaza venituri din activitati independente, din una sau mai multe surse de venit, datoreaza contributia de asigurari sociale daca sunt indeplinite urmatoarele conditii, dupa caz:

a) venitul net realizat in anul precedent, exclusiv cheltuielile reprezentand contributia de asigurari sociale, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia;

b) venitul net lunar estimat a se realiza este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna in care isi incep activitatea sau nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul celor care trec de la determinarea venitului net anual pe baza normelor anuale de venit la stabilirea venitului net anual.

c) valoarea lunara a normelor de venit, obtinuta prin raportarea normelor anuale de venit la numarul lunilor de activitate din cursul anului dupa aplicarea corectiilor este cel putin egala cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care in anul fiscal in curs desfasoara activitati impuse pe baza de norme de venit;

d) venitul net lunar realizat in anul precedent, ramas dupa scaderea din venitul brut a cheltuielii deductibile, raportat la numarul lunilor de activitate din cursul anului, este cel putin egal cu nivelul salariului de baza minim brut pe tara in vigoare in luna ianuarie a anului pentru care se stabileste contributia, in cazul contribuabililor care realizeaza venituri din drepturi de proprietate intelectuala.

Impozitarea chiriilor

Persoanele fizice care obtin venituri din chirii platesc din anul 2018  impozit de 10% aplicat la o baza de 60% din valoarea chiriei respective. Se plateste si contributie la asigurarile sociale de sanatate (CASS) de 10% aplicat la salariul minim brut pe economie (adica 190 de lei pe luna), daca realizeaza venituri anuale cumulate cel putin egale cu 12 salarii minime brute din cedarea folosintei bunurilor. In cazul chiriilor, la incadrarea in plafonul de 12 salarii minime brute, se iau in calcul veniturile nete din chirii, adica cele pentru care s-a aplicat deducerea de 40% din valoarea chiriei.

Sursa: startupcafe.ro

A.D.

Scroll to Top