Tatal INFRACTOR, cu contracte „grase” cu institutii din Buzau si fiica PARLAMENTAR, si-a recunoscut vina. DOBRICA A DAT MITA! Ce a primit in schimb?
Last Updated on 28/12/2017 by Iulian Gavriluta

Dobrica DumitruIn cauza mediatizata prin comunicatul nr. 164 din 15 februarie 2017, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art.483 Cod procedura penala, cu acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatului DOBRICA DUMITRU, consilier judetean in cadrul Consiliului Judetean Buzau in perioada iunie 2004-decembrie 2013 si administrator/actionar al unei societati comerciale, pentru infractiunea de cumparare de influenta.

 

In acordul de recunoastere a vinovatiei, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada iulie 2012 – aprilie 2013, inculpatul Dobrica Dumitru i-a promis inculpatului Zgonea Valeriu – Ștefan, presedinte al Camerei Deputatilor din Parlamentul Romaniei si totodata vicepresedinte al unei formatiuni politice, foloase necuvenite pentru a-l determina sa intervina pe langa functionarii publici asupra carora a lasat sa se creada ca are influenta, in vederea numirii unei rude a primului intr-o importanta functie publica.

Ulterior, inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan a primit de la inculpatul Dobrica Dumitru foloase necuvenite in suma totala de 62.143 lei, reprezentand contravaloarea unor servicii de turism si cheltuieli legate de construirea unei case de vacanta in judetul Covasna.

La data de 22 aprilie 2013, ca urmare a demersurilor facute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoana respectiva a fost numita in functia de presedinte al Centrului National de Management pentru Societatea Informationala din cadrul Ministerului pentru Societatea Informationala, desi nu avea pregatire de specialitate in domeniu.

Ulterior, tot ca urmare a demersurilor facute de Zgonea Valeriu -Ștefan, persoana respectiva si-a pastrat functia la nivelul administratiei publice centrale, fiind numita, la data de 23 ianuarie 2014, in functia de subsecretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale.

In prezenta avocatului, inculpatul Dobrica Dumitru a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 2 ani inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani si 6 luni si interzicerea, pe o perioada de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat.

Inculpatul Dobrica Dumitru va fi obligat sa presteze o munca neremunerata in folosul comunitatii pe o perioada de de 60 de zile, in cadrul urmatoarelor entitati: Primaria orasului Patarlagele, judetul Buzau sau Primaria orasului Nehoiu, judetul Buzau.

Fata de inculpatul Zgonea Valeriu – Ștefan, procurorii anticoruptie desfasoara in continuare acte de urmarire penala. Dosarul de urmarire penala privind pe inculpatul Dobrica Dumitru, impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei a fost trimis la Tribunalul Buzau. Facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.

In prezent, firmele conduse de Dumitru Dobrica beneficiaza de contracte "grase" pentru lucrari de intretinere a drumurilor cu institutii din Buzau. Asa ca..."prietenii stiu de ce", trageti concluziile singuri.

Sursa: pna.ro