Esti crescator de animale si vrei subventie si in 2018? Trebuie neaparat sa citesti asta!
Last Updated on 28/12/2017 by Iulian Gavriluta

sumele apia zootehnieBuzoienii care sunt crescatori de animale si nadajduiesc sa ia subventii pentru asta trebuie sa stie, de la bun inceput ca, printr-un proiect de hotarare, Ministerul Agriculturii aloca 56 de milioane de lei ajutor de stat pentru mentinerea registrelor genealogice și pentru costurile aferente testelor pentru determinarea calitaţii genetice sau a randamentului genetic al septelului. Proiectul de act normativ modifica Hotararea de Guvern 1179/2014.

 

La articolul 19 din Hotararea Guvernului nr. 1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat in sectorul cresterii animalelor, se introduce un nou aliniat:

„(5) Suma alocata pentru plata ajutoarelor de stat in anul 2018 este de maximum 56.000.000 lei, din care 27.000.000 lei pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, respectiv 29.000.000 lei pentru speciile ovine si caprine, si se asigura de la bugetul de stat, in limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru anul 2018."

Avand in vedere ca durata de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru acoperirea costurilor administrative aferente intocmirii si menţinerii registrului genealogic, precum si a costurilor aferente testelor pentru determinarea calitaţii genetice sau a randamentului genetic al septelului este 2015 – 2020, pentru care valoarea maxima este de 759.250 mii lei, este necesar ca, anual sa se aprobe valoarea maxima alocata cu incadrarea in plafonul menţionat anterior, se arata in Nota de fundamentare a proiectului de hotarare.

Ajutorul de stat este destinat fermierilor care au animalele inscrise in controlul oficial al perfomantelor/productiilor și in registrele genealogice. Subventionarea cartilor de rasa și a testelor pentru determinare calitatii genetice se face prin Agentia de Plati și Interventie pentru Agricultura (APIA). Ajutorul de stat este solicitat la APIA de catre asociatiile crescatorilor de animale care detin registrele genealogice pentru fiecare rasa și cele care se ocupa de controlul oficial al productiilor. Pentru ca aceste servicii care tin de cartile de rasa și de teste genetice sunt subventionate de catre stat, crescatorii de animale platesc tarife mai mici asociatiilor respective.

Intensitatea ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor este:

a) de pana la 100% din costurile administrative aferente intocmirii și mentinerii registrelor genealogice;

b) de pana la 70% din costurile aferente testelor efectuate de terti sau in numele unor terti pentru determinarea calitatii genetice sau a randamentului genetic al șeptelului, cu exceptia controalelor efectuate de proprietarul șeptelului și a controalelor de rutina cu privire la calitatea laptelui.

Pentru anul 2017, crescatorii de animale au beneficiat de 56,58 milioane de lei ca valoare totala maxima a schemei de ajutor de stat pentru prestatorii serviciilor de COP și pentru cartile de rasa. Din aceasta suma, 27,18 milioane de lei au fost acordate pentru speciile taurine, bubaline, porcine si ecvine, iar 29,4 milioane de lei pentru speciile ovine și caprine.

SURSA:agroinfo

E.S.