UPDATE – Proiectul de lege A FOST RETRAS. Deputatul PSD de Buzau – Danut PALE isi retrage semnatura de pe proiectul de modificare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala sau e numai joc de glezne? Speram sa NU!
Last Updated on 28/12/2017 by Iulian Gavriluta

Deputat DANUT PALEDeputatul PSD de Buzau -  Danut Pale a afirmat intr-un comunicat de presa remis redactiei ziarului local „OPINIA” ca intentioneaza sa-si retraga semnatura de sustinere a modificarilor legislative privind Codul Penal si Codul de Procedura Penala dupa ce a analizat mai bine si a aflat ca exista deja un amplu proiect de modificare ce se afla in dezbatere. Prin semnatura sa, deputatul buzoian s-a alaturat celor 39 de parlamentari semnatari ai propunerii legislative a deputatului Catalin Radulescu.

 

Astfel ca, 39 de senatori si deputaţi PSD, in frunte cu deputatul Catalin Radulescu, au depus o propunere de modificare a Codului penal si a Codului de procedura penala care instituie pragul de 200.000 de euro pentru abuzul in serviciu, sustinând ca sancţiunea penala trebuie sa intervina doar in cazul unei pagube "substanţiale", scrie News.ro. In aceeasi zi, Catalin Radulescu a mai depus doua proiecte: unul, pe care il semneaza alaturi de alti 39 de alesi, care ii scoate pe parlamentari din rândul functionarilor public, in sensul legii penale. Altul, semnat doar de Catalin Radulescu, care vizeaza inlocuirea sintagmei „suspciune rezonabila” cu sintagma „dincolo de orice indoiala”. Potrivit proiectului inregistrat pe 18 decembrie la Camera Deputatilor, alineatul 1 al articolului 297, urmeaza sa fie modificat. In varianta in vigoare, acesta stipuleaza ca "Fapta funcţionarului public care, in exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o funcţie publica.

Parlamentarii PSD propun ca "defectuos" sa fie inlocuit cu formula "prin incalcarea legii", iar "prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice" sa devina "prin aceasta cauzeaza o paguba materiala mai mare de 200.000 de euro unei persoane fizice sau unei persoane juridice". Totodata, limitele pedepsei sunt micsorate, durata acesteia putând fi de la 1 la 5 ani.

Totodata initiativa legislativa prevede ca pedeapsa cu inchisoarea sub trei ani se executa la domiciliu. „Pedepsele cu inchisoarea de pâna la 3 ani se executa la domiciliu” si „Pedeapsa cu inchisoarea la domiciliu se aplica si in cazul persoanelor condamnate la pedeapsa cu inchisoarea peste 3 ani dar cu vârsta de cel putin 60 de ani sau al celor care sufera de bolile grave sau incurabile stabilite prin lege”, se arata in propunere.

Totodata, ar urma sa se modifice si articolul referitor la darea de mita „(1) Fapta functionarului public care, direct ori indirect, pentru sine, pretinde ori primeste bani sau alte foloase materiale care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea, urgentarea ori intârzierea indeplinirii unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 10 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica ori de a exercita profesia sau activitatea in executarea careia a savârsit fapta”. O analiza a Digi24 arata ca, fata de forma in vigoare, scade limita inferioara a pedepsei (de la 3 ani la 1 an) si dispare sintagma „sau pentru altul”, ceea ce inseamna ca luarea de mita pentru o alta persoana ar urma sa nu mai fie infractiune. In ceea ce priveste darea de mita , pedepsele ar urma sa scada: „de la 6 luni la 5 ani” in loc de „de la 2 la 7 ani”. In plus, traficul de influenta savârsit „pentru altul” ar urma sa nu se pedepseasca, iar „pentru sine”, fapta ar urma sa se pedepseasca cu inchisoarea „de la 1 la 5 ani” in loc de „de la 2 la 7 ani”.

Cine sunt initiatorii

Printre initiatorii propunerii se numara deputatii PSD Babus Radu, Balanescu Alexandru, Bontea Vlad, Bucura-Oprescu Simona, Caciula Aurel, Caruceru Aida-Cristina, Cocos Vasile, Cosma Andreea, Dinu Cristina-Elena, Georgescu Nicolae, Halici Nicusor, Intotero Natalia-Elena, Itu Cornel, Lupascu Costel, Macovei Silviu Nicu, Matei Calin-Vasile-Andrei, Moagher Laura-Mihaela, Neaţa Eugen, Nosa Iuliu, Otesanu Daniela, Paraschiv Rodica, Pale Danuţ, Petric Octavian, Plesoianu Liviu Ioan Adrian, Popa Stefan-Ovidiu, Pop Andrei, Radulescu Catalin-Marian, Simion Lucian-Eduard, Spânu Ion, Stancu Florinel, Stativa Irinel Ioan, Suciu Matei, Sarapatin Elvira, Toma Ilie, Ursu Razvan-Ion, Vasilica Radu Costin, Velcea Nicolae, Virza Mihaiţa, Weber Mihai.

I.G.

UPDATEDeputatul PSD Catalin Radulescu a explicat joi seara, la un post de televiziune national, ca a decis sa retraga proiectul de lege care, printre altele, dezincrimineaza infractiunea de "folosire abuziva a functiei in scop sexual" pentru ca nici el nu este de acord cu "folosirea sexului pentru ocuparea de functii", argumentand ca a criticat in mod repetat faptul ca "anumite cucoane au ajuns prin consilii de administratie fara sa aiba nicio expertiza". Acesta, supranumit si "deputatul mitraliera", a precizat ca retrage acest proiect, care propunea, printre altele, un prag de 200.000 de euro pentru abuzul in serviciu, faptul ca luarea/darea de mita pentru altul nu mai sunt infractiuni si executarea la domiciliu a pedepselor sub 3 ani, dar va mentine o serie de propuneri prin amendamente. Catalin Radulescu a declarat ca aceste proiecte de lege nu sunt facute de parlamentari, ci de "fosti magistrati, avocati de mare prestigiu".

"Noi nu ne pricepem sa facem amendamente. Rolul nostru este sa discutam cu magistratii, cu fosti avocati, care ne explica" prevederile Codului Penal si cum trebuie pus acesta in acord cu prevederile europene, a sustinut Radulescu. El a subliniat ca nu este de acord cu o serie de prevederi ale proiectului de lege pe care l-a depus, printre care "folosirea sexului pentru ocuparea de functii", si a explicat ca a criticat in repetate randuri faptul ca "anumite cucoane au ajuns prin consilii de administratie fara sa aiba nicio expertiza". Radulescu a precizat insa ca va sustine in continuare stabilirea unui prag pentru abuzul in serviciu sau dezincriminarea acestuia, precum si reducerea pedepselor, care in Romania sunt "cele mai mari din Europa".

Potrivit deputatului PSD, trebuie reglementata si perioada in care se poate face un denunt si trebuie revenit la prevederile vechiului Cod Penal in ceea ce priveste cumulul pedepselor. Explicatiile sale vin dupa ce un coleg de-al sau din PSD, Liviu Plesoianu, a anuntat ca isi retrage semnatura de pe proiect.

Sursa: hotnews.ro