VIDEO – 25 decembrie 1989 – Ultimele cuvinte ale lui Ceausescu, in fata plutonului de executie: Nu ne puteti omori ca pe niste caini
Last Updated on 25/12/2017 by Iulian Gavriluta

Moartea CeausestilorDecembrie 1989, ziua de Craciun: dictatorul roman Nicolae Ceausescu si sotia sa, Elena, sunt executati prin impuscare, dupa o sentinta pronuntata in mai putin de doua minute. A fost insa vorba despre o revolutie nascuta din nemultumirea oamenilor sau despre o lovitura de stat? In cautarea raspunsului, Ed Vulliamy, jurnalist The Observer, a venit in Romania, la 20 de ani de la evenimentele din decembrie '89, unde a stat de vorba cu mai multe persoane implicate in evenimentele de atunci.

Jurnalistul strain a stat de vorba cu Dorin Marian Carlan, unul dintre membrii plutonului de executie. "Carlan si-a golit munitia din Kalasnikov-ul AK-47 in trupurile dictatorului si ale sotiei sale, dupa ce acestia fusesera capturati de revolutionari. Momentele care au urmat executiei au fost difuzate insistent la televiziune, aeasta reprezentand o dovada ca o era a luat sfarsit, ca cea mai turbulenta si violenta revolutie dintre cele care au dus la prabusirea comunismului in Europa de Est si-a atins obiectivul", noteaza The Observer.

Dorin Marian Carlan sugereaza, insa, in dialogul cu jurnalistul strain, ca Revolutia romana nu a fost chiar ceea ce a parut - o revolta populara impotriva dictatorului. Autorul articolului adauga ca "cel care a condus aparent insurgenta si i-a succedat lui Ceausescu, Ion Iliescu, a fost frecvent acuzat ca a condus mai degraba o lovitura de stat decât o revolta populara".

"Am stat pe cadavrul lui Ceausescu, pentru ca nu mai era loc in elicopter"

"L-am intalnit pe Dorin Carlan intr-o zi de mai. Imbracat cu sacou negru, tricou albastru, pantaloni negri si pantofi lustruiti, Dorin Carlan are o fata de om hotarat: <Am stat pe cadavrul lui Ceausescu, dupa ce l-am ucis, din cauza ca nu mai era loc in elicopter. Probabil ca era mai confortabil decat pe scaune>, isi aminste el. <Trupul lui inca era cald, iar sangele a curs pe pantalonii mei de camuflaj. Armata nu mi-a platit niciodata pentru curatarea lor>".

De aici incolo, curge marturia lui Dorin Carlan: "In acele momente, am simtit ca am jucat un rol in istorie. Stiam totul despre Revolutia Franceza, despre ghilotina, si mi se parea ceva similar. Dar nu prea eram de acord cu asta. Sentinta a fost pronuntata in doar un minut si 44 de secunde, iar executia a durat mai putin de 10 minute. Eu fusesem antrenat ca sa imi apar tara. Ceausescu era comandantul meu suprem, iar datoria mea era sa il apar cu orice pret, nu sa il ucid", isi aminteste Dorin Carlan.

"Ceausestii plangeau ca doi copii"

Cand Ceausescu a ajuns in fata judecatorilor, el era panicat, potrivit lui Carlan: "Sunteti romani?", a intrebat el. "Da, suntem cu generalul", i s-a raspuns. Carlan isi aminteste de momentul pronuntarii sentintei ca de unul "teribil": "Sentinta trebuia executata imediat. Trebuia sa il ucid pe presedinte, si mi-am spus ca trebuie sa fac asta pur si simplu, fara sa ma mai gandesc. Generalul Stanculescu ne-a ordonat sa ii ducem afara, sa ii asezam pe rand in dreptul zidului si sa ii impuscam, intai pe el si apoi pe ea".

"Amandoi plangeau ca doi copii. Ceausescu se uita la noi si plangea: <Nu ne puteti omori ca pe niste caini> spunea el. <Suntem pe cale sa murim ca niste caini>", isi aminteste Dorin Carlan. "A fost un moment greu pentru noi toti. Apoi ea a spus: <Daca aveti de gand sa ne omorati, cel putin din respect pentru dragostea pe care noi o avem unul fata de altul, nu il omorati pe el primul pentru ca apoi sa ma lasati pe mine sa ma uit. Cel putin lasati-ma sa mor in acelasi timp cu sotul meu>. In acel moment, generalul a ordonat: <Duceti-o la zid impreuna cu sotul ei."

"Apoi, Ceausescu s-a uitat drept in ochii mei si a strigat <Traiasca Republica Socialista Romania! Istoria ma va razbuna>si a inceput sa cante fragmente din Internationala. L-am impuscat in timp ce canta", spune Carlan.

Membru al plutonului de executie: Dupa '89 am fost ostracizat

"Am fost ca niste roboti", adauga el. "Totul s-a intamplat foarte repede. Imediat dupa aceea mi-am dorit sa studiez filosofia si dreptul, pentru a intelege din punct de vedere legal ce s-a intamplat. Eram un subofiter care a ascultat ordinele superiorilor, insa am ucis un om dupa un proces fals. L-am ucis pe Ceausescu in ziua de Craciun, dar decretul de infiintare a Curtii care l-a judecat a fost semnat abia pe 27 decembrie, cand Ceausescu era deja mort de doua zile. Omul pe care l-am omorat era un dictator si toti spuneau ca il urasc, dar si pe mine m-au ostracizat dupa aceea. Iliescu nu m-a placut, presa m-a blamat, iar in 1998 am fost concediat din Ministerul Apararii", povesteste Dorin Carlan.

Astazi, Dorin Marian Carlan se descrie drept "un avocat marginalizat, o oaie neagra care ofera sfaturi juridice." "Insa faptul ca sunt in viata este un dar de la Dumnezeu, pentru ca eu traiesc pentru a spune si altora aceasta poveste", isi incheie povestea Dorin Carlan.

Ion Caramitru: A fost o Revolutie a oamenilor, insa oamenii au fost inselati

Jurnalistul Ed Vulliamy a stat de vorba si cu Codruta Cruceanu, curator la Muzeul National de Arta, in urma cu 20 de ani, si el scena a luptelor din decembrie '89: "Noi nu stim inca nici astazi adevarul despre Revolutie. Sunt prea multi oameni in viata ale caror interese sunt ca noi sa nu stim niciodata cine a luptat si de ce. Ceea ce stim, totusi, este ca a fost si teatru, a fost ceva regizat", a afirmat Cordruta Cruceanu, in dialogul cu jurnalistul strain.

"Totusi, din sutele de speech-uri tinute de Ion Iliescu dupa Revolutie, o fraza mi-a ramas in minte: <Intr-o tara ca Romania era imposibil sa aiba loc o Revolutie, asa ca a fost vorba de ceva regizat>", mai spune Codruta Cruceanu.

Prabusirea regimului Ceausescu a fost anuntata la televizune de actorul roman Ion Caramitru, intr-un moment in care revolutionarii au ocupat cladirea postului public de televiziune, sminteste The Observer.

Astazi, Ion Caramitru este de parere ca "A fost o Revolutie a oamenilor, insa oamenii au fost inselati. Eram niste romantici, nu aveam legaturi cu cei de la putere. In doar un an, a inceput sa se vada ca pur si simplu o factiune a inlocuit o alta factiune, probabil in contact direct cu Moscova, unde Gorbaciov intelesese ca sistemul lui Ceausescu va suferi o implozie. In mod tragic insa, dupa executia lui Ceausescu au murit mai multi oameni decat inainte. Daca eu as fi Iliescu si as crede in Dumnezeu, mi-ar fi teama de judecata divina in legatura cu mortii de atunci".

Romania, un hibrid ciudat

Rezultatul evenimentelor petrecute in Romania este un hibrid ciudat, comenteaza The Observer, in incheiere: Romania este o tara care a imbratisat sistemul capitalist, dar e condusa inca de vechea garda. Mostenirea e reflectata si de raportul de anul trecut al Uniunii Europene, care a etichetat Romania drept cel mai corupt stat membru, dupa Bulgaria.

SURSA:hotnews, BBC, TVR, Historia, wikipedia

https://www.youtube.com/watch?v=zILELsMy_B0