Buzoieni, ATENTIE la Trichineloza! DSVSA Buzau ne spune unde putem duce probele pentru examenul carnii de porc

Carne porcIn vederea prevenirii unor posibile infestari cu parazitul Trichinella Spiralis la om, specialistii  Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) le recomanda buzoienilor sa solicite efectuarea examenului trichineloscopic la porcii sacrificati in gospodarii.

 

 

De asemenea, specialistii recomanda consumatorilor sa cumpere carne de porc sau preparate din carne numai din unitati sau spatii autorizate sau inregistrate sanitar veterinar. Examene trichineloscopice se pot face la DSVSA Buzau,  strada Horticolei, nr. 58 bis, judetul Buzau, telefon: 0238-725001, 0238-725002 dar si in toate cele 3 Circumscriptii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor de pe raza municipiului Buzau respectiv Piata centrala, Piata Crang si Piata Micro 5, precum si la Circumscriptia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor de la Piata Rm. Sarat.

Programul de lucru (inclusiv eliberari buletine de analiza) este de luni pana joi de la 8.30 la 16.00, vinerea de la 8.30 la 13.30.

Programul de primiri probe este de luni pana joi de la 09.00 la 14.00 (09.00 – 11.00 pentru compartiment sanatate animala si 11.00 – 14.00 compartiment siguranta alimentelor) iar vinerea de la 09.00 la 11.00 (09.00 –10.00 pentru compartiment sanatate animala si 10.00 – 11.00 compartiment siguranta alimentelor).

In perioadele 04.12.2017 – 24.12.2017 si 27.12.2017-07.01.2018, DSVSA Buzau  precum si circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor (CSVSA) si circumscriptiile sanitare veterinare zonale (CSVZ), vor asigura permanenta, inclusiv in zilele de sambata si duminica. De asemenea, personal de specialitate va fi prezent in pietele agroalimentare si alte spatii autorizate sanitar-veterinar unde se comercializeaza carne si alte produse alimentare.

Ce trebuie sa faceti pentru examenul trichineloscopic

Pentru realizarea examenului trichineloscopic (examen care se efectueaza contracost), proprietarul porcinelor sacrificate in gospodarie se prezinta la centrul pentru efectuarea examenului trichineloscopic cu cartea de identitate (B.I.) si cu urmatoarele probe de carne cu greutatea de aproximativ 200g: crotalia auriculara a animalului sacrificat, sternul si cateva probe din musculatura, respectiv din muschiul de la baza limbii, din musculatura intercostala dintre doua coaste nedesfacute, in lungime de circa 10 cm, din diafragma care separa cavitatea abdominala de cea toracica si din formatiunile musculare in forma de V, care se gasesc intre ficat si plamani. Pretul unei analize pentru chisturi si larve de Trichinella Spiralis este de 9 lei.

A.D.