Un gust de acasa intr-un deliciu de Craciun – Placinta „SCUTECELE LUI IiSUS”
Last Updated on 16/12/2017 by Iulian Gavriluta

Scutecele lui ISUSPoate cele mai dulci sarbatori de iarna au loc in satele unde gospodinele pregatesc o placinta speciala, incarcata cu miere si miez de nuca. Turta respectiva poarta numele de "Scutecele lui Iisus". Traditia spune ca turta aceasta sa fie preparata numai si numai in ajunul nasterii Domnului.

Mod de preparare:

Din faina, apa si sare, facem un aluat vartos,pe care il lasam 15-20 de min. sa se odihneasca.

 

Apoi il punem pe masa de lucru, il facem rulou pe care il impartim in rondele micute (cat o nuca mica). Fiecare rondea, o sucim intr-o foaie cat mai subtire. Foile le coacem pe plita de la soba sau pe tabla la aragaz. Cand sunt toate coapte, le inmuiem. Intr-un bol punem apa, zahar si coaja rasa de lamaie. Amestecam bine sa se mai topeasca zaharul. Luam cate 2 turte si cu o lingura, stropim bine cele doua turte,pe ambele parti. Le punem pe un platou si peste ele presaram zahar tos, stafide si miez de nuca. Luam inca doua turte, iarasi le inmuiem,le asezam peste celelalte, punind iarasi zahar, stafide si miez de nuca. Tot asa procedam pana cand terminam. Forma va fi ca un tort. Aceasta este povestea turtelor de Craciun!

Sursa: reteteculinare.ro, petitchef.ro

A.M.