Chiar daca este sfarsit de saptamana şi o noua ocazie de a sarbatori, daca ati consumat alcool, nu mai conduceti. Daca iesiti sa petreceti, lasati masina acasa. Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice este una dintre cauzele producerii accidentelor de circulatie. Consumand alcool sau alte substante psihoactive, te pui in pericol pe tine, pe ceilalti participanti la trafic, dar risti sa fii tras la raspundere contraventionala, penala si , dupa caz, la plata unor despagubiri civile.
LEGEA INTERZICE CONSUMUL DE ALCOOL LA VOLAN:
,,Conducatorii vehiculelor...sunt obligati sa se supuna testarii aerului expirat si/sau recoltarii probelor biologice in vederea stabilirii alcoolemiei ori a consumului de produse sau substante stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, la solicitarea politistului rutier.” - articolul 38 din O.U.G. 195 din 2002.
,, Persoana care conduce pe drumurile publice un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere, testata cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic si depistata ca avand o concentratie de peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, este obligata sa se supuna recoltarii mostrelor biologice, in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange.” art. 88, alineat 6 din O.U.G. 195 din 2002.
,,Conducatorilor de vehicule pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere, testati in trafic cu un mijloc certificat care indica prezenta in organism a unor substante psihoactive, li se recolteaza obligatoriu mostre biologice.” - articolul 88, alineat 7 din O.U.G. 195 din 2002.
,,Refuzul ori sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere… de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezentei unor substante psihoactive, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani.” - articolul 341 din Codul Penal.
E.S.