GUVERNUL face TAIERI MASIVE! STOP ANGAJARI LA STAT, FARA TICHETE CADOU si INDEMNIZATII DE VACANTA in 2018. Vezi aici cum va fi recompensata munca suplimentara
Last Updated on 08/12/2017 by Iulian Gavriluta

Stop angajariGuvernul a aprobat in sedinta de miercuri, 6 decembrie o serie de masuri fiscal-bugetare prin aplicarea carora se asigura sustenabilitatea cheltuielilor publice si mentinerea in anul 2018 a tintei de deficit bugetar sub 3% din PIB, conform reglementarilor europene (Tratatul de la Maastricht).

 

Totodata, aplicarea acestor masuri fiscal-bugetare asigura un nivel sustenabil pentru aplicarea majorarilor salariale in sistemul public, conform legii salarizarii unitare, a pensiilor si a celorlalte drepturi sociale, precum si implementarea reformelor prevazute in Programul de Guvernare 2017-2020, prin eficientizarea alocarii cheltuielilor publice, respectiv prin plafonarea cheltuielilor cu bunurile si serviciile. Guvernul nu va acorda nici in 2018 tichete cadou şi indemnizatii de vacanta, iar angajarile in administratia publica vor fi permise doar cu regula „1 la 2”, in scopul mentinerii in anul 2018 a tintei de deficit bugetar sub 3% din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit masurilor adoptate miercuri de Executiv. Guvernul a decis sa nu acorde nici anul viitor tichete cadou şi indemnizatii de vacanta, iar angajarile in administratia publica vor fi permise doar cu regula „1 la 2”, respectiv la doua posturi vacante va fi permisa o singura angajare, potrivit proiectului de buget publicat saptamana trecuta.

 

Masuri pentru autoritatile publice locale, cum ar fi:

  • Pentru asigurarea sumelor necesare functionarii sistemului de protectie a copilului si a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, precum si a caminelor publice pentru persoane varstnice, autoritatile administratiei publice locale pot aloca sume din veniturile proprii si din sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru echilibrarea bugetelor locale in plus fata de nivelul standardelor de cost.
  • Totodata, autoritatile administratiei publice locale pot utiliza, in 2017, pentru acoperirea acestor cheltuieli, excedentul bugetului local. Pentru asigurarea fondurilor necesare in vederea furnizarii energiei termice in sezonul rece 2017-2018, autoritatile administratiei publice locale pot utiliza excedentul din anii precedenti. Masura este necesara pentru asigurarea energiei termice pentru populatie, scoli, gradinite, spitale si alte institutii publice.
  • La fel ca in anii precedenti, si in 2018, se vor aplica in continuare unele masuri de limitare a cheltuielilor publice.

Ordonanta de urgenta aprobata miercuri, 6 decembrie include masuri in ce priveste restrictia de achizitii de autoturisme, mobilier, aparatura birotica, avand in vedere necesitatea de a utiliza cat mai eficient resursele bugetare, precum si necesitatea alocarii fondurilor destinate investitiilor pentru derularea obiectivelor de investitii. Potrivit actului normativ, in anul 2018, ordonatorii de credite ai institutiilor si autoritatilor publice au obligatia de a reduce cu 10% cheltuielile cu bunurile si serviciile aferente intretinerii si functionarii institutiei. Sunt prevazute unele exceptii, de exemplu, masura nu se aplica pentru actiunile si activitatile specifice pregatirii si exercitarii Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene. Munca suplimentara efectuata peste durata normala a timpului de lucru se va compensa numai cu timp liber corespunzator. Prin exceptie, pentru activitatea desfasurata de personalul militar, politistii, functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare si personalul civil din institutiile publice de aparare, ordine publica si securitate nationala, in zilele de repaus saptamanal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza, se acorda drepturile prevazute de legislatia in vigoare in luna iunie 2017.

A.M.