UPDATE – Reactia de ultima ora a Parlamentului European. Buzoieni, ADIO SHAORMA! Preparatul culinar ar putea fi interzis in Uniunea Europeana de anul viitor. Aflati aici motivul
Last Updated on 04/12/2017 by Iulian Gavriluta

ShaormaShaorma ar putea fi interzisa in Uniunea Europeana de anul viitor dintr-un motiv cat se poate de serios: in procesul de preparare a carnii se folosesc fosfati.Comisia pentru Sanatate din Parlamentul European spune ca acesti aditivi, consumati in cantitati mari, ar creste riscul de aparitiei a bolilor cardiovasculare.

 

Tocmai de accea, Parlamentul European urmeaza sa decida, saptamana viitoare, daca va interzice folosirea fosfatilor. In Uniunea Europeana se consuma zilnic 500 de tone de carne pentru shaorma si kebab, potrivit cotidianului german Bild. In ce priveste Romania, se vand 30.000 de shaorma pe zi, ceea ce inseamna ca intr-un an romanii consuma in medie aproape 11 milioane de portii. O lipie umpluta cu carne de pui, de berbec sau de vita, cartofi prajiți, salata, ketchup si maioneza, pana la refuz. Altfel spus... „shaorma cu de toate”! De mai bine de 15 ani, aceasta mancare a devenit una dintre preferatele romanilor. Dar si o afacere de succes, de zeci de milioane de euro, mai ales pentru turcii si arabii care au adus-o in Romania. Acum, in Romania, aproape ca nu exista oras fara biserica si fara shaormerie. Sunt peste o mie de fast-food-uri care vand acest produs sub diferitele denumiri: shaorma, shawarma, shawrma, kebab sau kebap. Cert este ca romanii o cumpara la orice ora din zi si din noapte.

E.S.

UPDATEÎn legătură cu informațiile apărute în presă, referitoare la posibilitatea ca Parlamentul European să decidă ,,interzicerea” unor produse alimentare din categoria shaorma, gyros, kebap, aducem o serie de precizări:

  • În prezent, utilizarea fosfaților în prepararea produselor menționate anterior NU este permisă de legislația europeană. În general, aditivii din categoria fosfaților sunt interziși, existând un număr de excepții de la această regulă.
  • Comisia Europeană a elaborat o propunere legislativă prin care propune să se permită utilizarea fosfaților în aceste produse alimentare. Comisia pentru Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European a respins prin vot propunerea Comisiei Europene (32 de voturi în favoarea raportului de respingere, față de 22 împotrivă).
  • Parlamentul European va lua o decizie finală în cadrul sesiunii plenare din 11-14 decembrie 2017. În cazul confirmării deciziei Comisiei ENVI și a respingerii de către plen a propunerii Comisiei Europene, legislația va fi blocată și Comisia va trebui să o reformuleze. Indiferent de decizia Parlamentului European, în niciun caz nu vor fi interzise produsele de tip shaorma, gyros și kebap. În cazul respingerii propunerii Comisiei Europene, utilizarea fosfaților va continua să fie interzisă, la fel cum este și în prezent.