Ziua de 1 decembrie reprezintă pentru noi, românii un important punct de cotitură în desăvârşirea ca popor, ca ţară, ca naţiune. Cu gândul la Alba Iulia, cetatea unirii tuturor românilor, de aici din Afganistan, noi, militarii Batalionului de Infanterie Protecţia Forţei „Inimi Neinfricate” suntem alături de toţi cei de acasă, de familie, de colegi, de prieteni şi cei dragi.
Cu tributul sacrificiului dat, încetul cu încetul, zi după zi, după o perioadă de efort maxim și sacrificii necontabilizate ale fiecărui militar din batalion, am trecut de prima jumatatea misiunii,aici în Afganistan, în cadrul efortului comun NATO Resolute Support. În această zi specială, ne-am gândit cu respect la tot ceea ce au realizat înaintaşii noştri, la eroismul, la sacrificiul, la faptele lor. Ne-am gândit la marele act al Unirii de la 1918, la ceea ce înseamnă acest eveniment pentru istoria românilor. Am conștientizat ca această zi, reprezintă un moment de mândrie naţională, de bucurie şi de sărbătoare. Și am mai dorit să strângem aici, în teatrul de operaţii, toate aceste înţelesuri, într-o zi care să stea sub semnul mândriei de a fi român.Par cuvinte rostite cu iz de sărbătoare, dar ceea ce știu, este că militarul român cu inimă neînfricată de ziua lui națională a continuat misiunile cu tricolorul în suflet, cu gândul la misiunile prezente și viitoare, toate ca o încununare a dragostei față de semeni, față de popor și patrie.
Sunt mândru de acei militari români care au contribuit la organizarea acestei zile speciale. Am știut că sunt român atunci când pe oaspeții de seamă, i-am întâmpinat, cu drag de omul bun, în frumoase costume populare românești, cu pâine și sare. Și am știut că sunt român atunci când în pieptul invitaților am pus insingna cu însemnul țării, mele într-un simbol al frăției de arme. Și am mai știut că sunt român atunci când s-a intonat Imnul de Stat al României și toți invitații s-au ridicat în picioare.
Când spui Ziua Națională a României, oriunde te vei afla, spui unitate, spui dragoste de țară.Așa a fost să fie și aici.Ne-am unit, aici în baza aeriană din Kandahar, militarii români într-o frumoasă și emoționantă ceremonieîn cadrul căreia am săvârșit un serviciu religios de pomenire, am dat cititire mesajului ministrului apărării naționale, am vorbit despre istoria României și am răsplatit meritele unor camarazi evidențiați în cadrul misiunilor.
După ceremonia militară desfășurată pe esplanade bazei militare, la care au participat militarii Batalionului de Infanterie Protecția Forței,,Brave Hearts’’, a Elementului Național de Sprijin și a celorlalte structuri militare românești aflate în misiune pe KAF, a urmat un moment de o aleasă dăruire profesională față de ceea ce înseamnă misiunea în Afganistan, față de militarul român-vernisajul expoziției AFGANISTAN: CHIPURI ALE RĂZBOIULUI, realizată de către ,,camaradul nostru” Ilie Pintea corespondentul din Valea Jiului al Radio România Actualități, prezent în baza din Kandahar.
Contextul geo-strategic în care ne aflăm și faptul că anul acesta marcăm 20 de ani de parteneriat strategic cu Statele Unite ale Americii, dar și 15 ani de prezență neîntreruptă a Armatei Române în teatrul de operații Afganistan, i-a oferit jurnalistului Ilie Pintea oportunitatea unică de a pune în valoare și contribuția Radio România la acest efort, printr-un eveniment unic: prima expoziție de fotografie organizată în baza militară de la Kandahar.Expozitia s-a dorit a fi un omagiu adus sublocotenentului(pm) Mădălin Stoica, care și-a pierdut viața în Afganistan în luna septembrie a acestui an.
În cele patru incursiuni ale jurnalistului Ilie Pintea-”premiantul clasei” din mass-media hunedoreană -în Afganistan,a realizat sute de fotografii și a reușit să adune fotografii document ce ilustrează nu doar prezența românească în teatrul de operații, ci și felul în care comunitatea locală a evoluat odată cu proiectele de cooperare civil-militară puse în practică de militarii noștri. A ales să structureze această expoziție în trei mari secțiuni: misiuni ale militarilor români, portrete și relația cu comunitatea și armata afgană.
Orice militar care ajunge în misiunile de patrulare din teatrul de operații vă poate spune că cei mai curioși și dornici de a comunica sunt copiii afgani care, parcă în ciuda faptului că s-au născut și trăiesc în mijlocul unui conflict de proporții, sunt mereu cu zâmbetul pe buze. Copiii aceștia, care zâmbesc din toată inima spre aparatul de fotografiat, pot fi luptătorii de mâine ori pot fi cei care pun capăt unui conflict ce pare să nu se mai sfârșească, și de aceea am considerat că fotografiile care îi înfățișează merită să fie văzute de cât mai multă lume.
În misiune ori în timpul dintre două patrule, militarii pe care i-am întâlnit în Afganistan mi-au arătat cum te schimbă războiul, iar imaginile cu ei dau măsura dedicării totale de care e nevoie pentru a duce la bun sfârșit ceea ce au de făcut, dar și camaraderia profundă care se naște între oameni într-un astfel de loc.
Cât despre portretele localnicilor – mulți cu priviri neîncrezătoare, mulți cu un zâmbet optimist – și imaginile din satele în care praful și deznădejdea sunt la ele acasă, cred că ilustrează cel mai bine prezentul Afganistanului, dominat de incertitudine și nesiguranță.(Ilie Pintea)
Dar faptelefrumoase, care s-au întâmplat în această zi nu s-au oprit aici.
După expoziția de fotografie ,,marca” Ilie Pintea, la fel de frumos colorate și pline de un aer aproape copilăresc am găsit expuse mesajele elevilor Liceului Pedagogic ,,Spiru Haret,, și a Colegiului Național Alexandru Ioan Cuza din Focșani, mesaje adresate militarilor români aflați în misiune în Afganistan.
Și ce am mai avut pregătit pe esplanadă, un stand de Informare și Promovare a României și ținutului Vrancei,cu materiale promoționale reprezentative, reviste, pliante, broșuri, toate însoțite de câte un steguleț în culorile tricolore românești. Tot în cadrul acestui stand au putut fi admirate, frumoasele costume populare din regiunea Siliște de Brăila, trimise din țară de către inimoșii locuitori ai acestei comune, la inițiativa primarului urbei, care a dorit sa facă cunoscut, prin simplitatea gestului, frumusețea trecutului românesc.
Și pentru că suntem militari, nu au putut lipsi standurile de prezentare cu armament de infanterie și echipamente militare, aflate în dotarea Armatei Române.
Bucatele tradiționale, ce-i drept pregătite cu resurse și produse locale, oferite invitaților în cadrul mesei festive au fost apreciate și bine primite, tratațiile reconfirmândcaracterul ospitalier al românilor aflați aici în Kandahar. Pe tot timpul mesei, invitații au putut urmării pe televizoarele instalate imagini cu frumoasa și mirifica Românie, dar și cateva piese reprezentative, ale Corului ,,Pastorala,, din Focșani.
Locotenent colonel Cristinel COLIBABA, comandantul Batalionului de Infanterie Protecția Forței ,,Brave Hearts,,
…astăzi, sărbătorim Ziua Națională a României departe de țară, de casă și de cei dragi. Și totuși, la mii de kilometri distanță, purtăm în suflete valori ale poporului roman precum unitatea, devotamentul, încrederea și speranța. Ne îndeplinim misiunile cu profesionalism și curaj, conștienți că suntem ambasadorii României în afara granițelor ei. Celebrarea momentului fondator al României modern ne regăsește convinși că “unirea face puterea” și că efortul comun este definitoriu pentru îndeplinirea cu succes a misiunii care ne-a fost încredințată. În acest moment de mare sărbătoare națională, aș vrea să îmi exprim recunoștința pentru sacrificiul și înțelepciunea înaintașilor nostri și să transmit militarilor din subordine, familiilor care ne așteaptă acasă și tuturor românilor, multă sănătate, putere de muncă, împliniri și succese pe toate planurile! La mulți ani, România! La mulți ani, dragi români!
Poate că nimeni nu ar fi dorit ca această sarbătoare să se termine, dar misiunile sunt o prioritate care derivă din contextul prezenței noastre aici.O parte din militarii participanți la eveniment au plecat la pregătirea misiunii, iar alții la întreținerea armamentului.Încet, încet totul revine la normal, misiuni, securizare, Guardian Angels, rapoarte, informări, etc.Și totuși cu zâmbetul pe buze și gândul acasă, spunem LA MULȚI ANI ROMÂNI, LA MULȚI ANI ROMÂNIA!.
I.G.
{vsig}ziua-romaniei-afganistan{/vsig}
https://www.youtube.com/watch?v=JsnEWoze6tc&feature=youtu.be