Un ciclon mediteranean va aduce fenomene severe, in special la munte, iar in celalalte regiuni ploile si lapovita isi vor face simtita prezenta. Conform Administratiei Nationale de Meteorologie, vremea va deveni din ce in ce mai rece pana pe 10 decembrie. In Europa, va fi vreme frumoasa in sud-est. In rest apar innorari; o sa ploua local in sud si in vest, iar in sudul Spaniei, in Italia si in zona Marii Adriatice vor fi averse consistente.
Prin nord, centru si est se anunta lapovita si ninsoare. Precipitatiile uda majoritatea zonelor si vor fi abundente in vestul Peninsulei Balcanice. Mai tarziu, acestea se concentreaza pe sudul si estul Europei; dar se raresc in vest si in centru. Din nord si nord-vest coboara mase de aer rece, care vor acoperi treptat cea mai mare parte a continentului. In sud-est si in zona Marii Negre ajunge o masa de aer cald.
Prognoza pentru miercuri in toata tara
Miercuri, doar prin Moldova e posibil sa mai cada cativa stropi de ploaie. In rest avem atmosfera schimbatoare, innorari, dar si momente insorite. Maximele pleaca de la zero grade in depresiuni si ajung la 9 grade in sud. In Dobrogea si Baragan se arata si soarele dar mai apar si cativa nori pe cer. Temperaturile cresc fata de ziua trecuta si ajung pana la 9 grade Celsius. Si in Moldova sudica si in nordul Munteniei, dimineata va fi ceata iar ploile pot sa apara doar izolat. Se incalzeste usor si vor fi cel mult 7 grade Celsius. In nordul Moldovei si in Bucovina ploile pot sa vina doar sporadic si cresc putin temperaturile. Dimineata este ceata sau aer cetos si pana la ora 9, este cod galben de ceata densa pentru judetul Neamt. Vizibilitatea este mult scazuta. Termometrele vor indica in jur de 5 grade Celsius.
In nordul Transilvaniei si in Maramures, cerul va fi temporar noros iar maximele termice in crestere usoara fata de ieri, ajung pana la 5 grade Celsius. In vestul tarii, pe timpul zilei se anunta vreme buna insa vantul creste in intensitate spre seara in Muntii Banatului. Noaptea o sa ploua slab prin Banat si Crisana iar la munte asteptam lapovita, ninsoare si izolat polei. Se incalzeste usor si vor fi cel mult 9 grade Celsius. In centrul Romaniei apare soarele si temperaturile cresc pe partea vestica a provinciei. La noapte in depresiuni vom avea ger, se vor inregistra minus 12 grade si vantul va sufla tare pe creste, se vor depasi viteze de 80...85 km/h si zãpada va fi spulberatã. In sud-vestul tarii, urmeaza o zi placuta cu soare si temperaturi in crestere usoara. La amiaza vor fi in jur de 9 grade Celsius prin Oltenia! Si in tinuturile sudice vom zari soarele astazi, mai vin si ceva nori insa nu sunt anuntate precipitatii. In Buzau, astazi scapam de ploi; e posibil sa zarim si soarele, iar maxima ajunge pe la 8 grade. La noapte se raceste: se vor atinge minus 2 grade si spre dimineata ar putea sa apara ceata. La munte, se indreapta vremea si se incalzeste usor. Noaptea, insa in masivele vestice apar ninsori cu lapovita si se poate depune polei; iar vantul va prinde putere si va sufla tare pe crestele Carpatilor Meridionali.
Joi, ploile cuprind aproape toata tara. La munte va fi lapovita, iar in sud-vest, in Subcarpatii Getici si in zona montana se vor strange peste 20 de litri de apa pe metru patrat. Temperaturile cresc, mai ales pe timpul noptii.
Vineri vin alte precipitatii in sud, centru si est, iar noaptea si in celelalte regiuni. Vantul se inteteste in sud si in sud-est. Si sambata avem vreme urata, cu lapovita la munte si in nord-est; ploi in celelalte zone si un vant destul de intens.
Prognoza ANM pentru intervalul 27 noiembrie-10 decembrie
In Banat, intervalul va debuta cu o vreme mai rece decat in mod obisnuit la sfarsit de noiembrie, media valorilor maxime urmand a fi de 4 grade, iar a celor minime de -4...-2 grade. Ulterior vremea se va incazi usor, astfel ca in zilele de 29 si 30 noiembrie se va inregistra o medie regionala a valorilor maxime de 8...9 grade si minime de 2 grade. Dupa acest interval se intrevede o noua racire, ce va aduce regimul termic usor sub normalul perioadei; temperaturile maxime din 3 si 4 decembrie vor fi, in medie, de numai 1...2 grade, iar cele minime in jur de -4 grade. Spre finalul intervalului de prognoza sunt estimate valori termice maxime in medie de 4....5 grade si minime in jur de -1 grad. Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi mai ridicata in intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie, cand si cantitatile de apa vor putea fi insemnate.
In Crisana, in primele doua zile ale intervalului de prognoza regimul termic va fi sub cel normal caracteristic acestei perioade, cu o medie regionala a maximelor de 4 grade si minime de -4...-2 grade. Apoi, vremea se va incalzi, iar in zilele de 29 si 30 noiembrie vor fi valori diurne de aproximativ 8 grade si nocturne de 1...2 grade. Ulterior, vremea se va raci, mai accentuat in 3 si 4 decembrie, cand se va ajunge la o medie a temperaturilor maxime de 1...2 grade si minime de -5...-4 grade. Pana spre finalul primei decade a lunii decembrie (10 decembrie) valorile termice estimate vor fi apropiate de mediile multianuale, cu maxime in medie de 3...4 grade si minime in jur de -2 grade. Vor fi precipitatii pe arii extinse spre finalul primei saptamani de prognoza (30 noiembrie – 3 decembrie), iar, mai ales pe 30 noiembrie, vor fi posibile si cantitati insemnate. Ulterior, probabilitatea pentru precipitatii va fi mai redusa, urmand sa creasca dupa data de 8 decembrie.
In Transilvania, in primele zile ale intervalului temperatura va scadea, vremea urmand sa devina rece pentru sfarsitul lunii noiembrie. Media temperaturilor maxime va fi de 2...3 grade, iar a celor minime de -5...-2 grade, cu posibilitatea inregistrarii unor valori termice mai scazute in noaptea de miercuri spre joi (29/30 noiembrie), in depresiunile din estul regiunii. In data de 30 noiembrie se va incalzi usor, astfel incat media regionala a temperaturilor maxime va ajunge la 6 grade, iar a celor minime se va situa in jurul valorii de 1 grad. Racirea treptata estimata dupa data de 2 decembrie se va concretiza in temperaturi maxime, in medie, de 0...2 grade si minime ce vor cobori in a doua saptamana la -6...-4 grade. Vor fi precipitatii local insemnate cantitativ in primele doua zile si in intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea de aparitie a precipitatiilor va fi redusa, urmand sa creasca usor dupa 8 decembrie.
In Maramures, pana in 2 decembrie se vor inregistra temperaturi maxime, in medie regionala, de 3...4 grade si minime de -4...-2 grade. Doar in ziua de 30 noiembrie se va produce o usoara incalzire, ce se va materializa prin valori de temperatura maxime de 6...7 grade si minime de 1....2 grade. Dupa 3 decembrie este prognozata o racire a vremii, astfel incat media temperaturilor maxime va scadea spre 0 grade in ziua de 4 decembrie, iar ulterior, pana spre finalul intervalului, va fi de 1...2 grade. Temperaturile minime vor fi in jur de -3 grade, cu posibilitatea inregistrarii unor temperaturi mai scazute in intervalul 5-7 decembrie. Vor mai fi precipitatii in prima zi si in perioada 30 noiembrie - 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa, urmand sa creasca spre finalul intervalului.
In Moldova, intervalul va debuta cu un proces de racire, ce va insemna maxime la nivelul regiunii de 2...4 grade si minime de -1...0 grade. La mijlocul saptamanii (in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie) vremea se va incalzi usor, astfel media regionala a temperaturilor maxime va urca la 6...8 grade, iar minimele din dimineata zilei de 1 decembrie vor fi in jur de 4 grade. Dupa data de 2 decembrie, temperatura va fi in scadere, astfel ca media valorilor maxime va fi de 2...4 grade, iar a celor minime de -4...-2 grade, caracterizand un regim termic apropiat de cel normal pentru inceputul lunii decembrie. Vor fi precipitatii insemnate cantitativ in primele doua zile si in intervalul 30 noiembrie – 3 decembrie. Ulterior probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa, urmand sa creasca usor dupa 8 decembrie.
In Dobrogea, la inceputul primei saptamani vremea se va raci, astfel ca media maximelor se va situa in jurul valorii de 8 grade, iar a minimelor va fi de 2...3 grade. Apoi, temperatura aerului va fi in crestere si, in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie, valorile diurne vor oscila in jurul a 13 grade, iar cele nocturne vor fi de 9...10 grade. Dupa data de 02 decembrie, vremea se va raci din nou, iar in cea de-a doua saptamana media valorilor maxime va fi de 6...8 grade, iar a celor minime de 0...3 grade.Vor fi ploi mai insemnate cantitativ in primele doua zile, dar si in intervalul 30 noiembrie – 03 decembrie. In a doua jumatate a intervalului, probabilitatea pentru precipitatii va fi in general redusa.
In Muntenia, in primele doua zile ale intervalului, temperatura aerului va fi in scadere pana la valori ale maximelor, in medie regionala, ce se vor situa in jurul a 5 grade. Minimele termice vor fi in scadere pana spre mijlocul acestei saptamani, cand media acestora va fi de -3...-2 grade. Apoi, pana in data de 1 decembrie vremea se va incalzi, media valorilor diurne va fi in jurul a 9 grade, iar a celor nocturne va fi de 7 grade. Ulterior, temperatura va fi din nou in scadere, iar, in a doua jumatate a intervalului, media maximelor va fi de 5...6 grade, iar a minimelor de -3...-1 grad. Precipitatii insemnate cantitativ vor fi in primele doua zile, dar si in intervalul 30 noiembrie – 03 decembrie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa in a doua saptamana, cu tendinta de crestere dupa data de 8 decembrie.
In Oltenia, variatiile temperaturilor maxime nu vor fi semnificative pe intreg parcursul intervalului de prognoza. Pana spre sfarsitul primei saptamani maximele termice vor fi, in medie regionala, de 5...7 grade, apoi va surveni o usoara scadere a temperaturii, iar in a doua jumatate a intervalului media regionala a valorilor diurne va fi de 3...5 grade. Temperaturile minime vor fi in scadere pana la mijlocul primei saptamani, cand se vor inregistra valori in jurul a -2 grade. Apoi va fi o crestere a valorilor nocturne si, pana la sfarsitul primei saptamani, acestea vor fi, in medie, de 1...4 grade. La inceputul celei de-a doua saptamani, minimele vor marca o scadere usoara pana la medii de -4...-2 grade. Precipitatii insemnate cantitativ vor fi in primele doua zile ale intervalului de anticipatie, dar si in perioada 30 noiembrie – 03 decembrie. Probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere spre sfarsitul celei de-a doua saptamani.
La munte, intervalul va debuta cu o medie a valorilor maxime in jurul a -2 grade, iar a celor minime de -7...-6 grade. Apoi, vremea se va incazi usor, in zilele de 29 si 30 noiembrie se va inregistra o medie a valorilor maxime de 1...3 grade, iar in dimineata de 1 decembrie media minimelor va fi in jur de -3 grade. Dupa acest interval, temperatura aerului va fi in scadere, astfel ca la inceputul celei de-a doua saptamani, media valorilor diurne va fi de -6...-4 grade, iar a celor nocturne de -10...-8 grade. Pana la sfarsitul intervalului, temperatura va avea tendinta de crestere usoara pana la medii ale maximelor de -2 grade si ale minimelor de -6 grade. Vor fi ninsori abundente, mai ales in Carpatii Meridionali si Orientali, in primele doua zile ale intervalului, iar in perioada 30 noiembrie – 3 decembrie sunt de asteptat precipitatii local insemnate cantitativ. Probabilitatea pentru precipitatii va fi in crestere dupa data de 8 decembrie.
Sursa:stirileprotv.ro
A.M.