Zeci de pompieri de la ISU Buzau pregatiti sa intervina in zonele vizate de avertizarile meteo. Femeile gravide si persoanele care fac dializa monitorizate pentru transport preventiv
Last Updated on 27/11/2017 by Iulian Gavriluta

Buzau iarna 2017 2018Peste 3.500 de pompieri cu 600 de mijloace tehnice sunt pregatiti sa intervina in sprijinul populatiei si autoritatilor locale din zonele vizate de avertizarile meteorologice, fiind activate grupele operative din cele sapte judete ce se vor afla sub cod portocaliu. Totodata sunt monitorizate zonele in care s-ar putea produce inundatii sau fenomenul de zapor si s-a realizat o statistica a femeilor insarcinate si a persoanelor care urmeaza tratament de dializa sau alte afectiuni, pentru a putea fi asigurat transportul preventiv al acestora catre unitati medicale.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), la nivelul judetelor unde sunt prognozate fenomene meteorologice periculoase, peste 3.500 de pompieri cu peste 600 mijloace tehnice sunt pregatiti sa intervina in sprijinul populatiei si autoritatilor locale. Astfel, pentru eficientizarea misiunilor de raspuns, s-a activarea grupelor operative in cele sapte judete aflate sub incidenta codului portocaliu ( ISU Arges, ISU Brasov, ISU Buzau, ISU Covasna, ISU Dâmbovita, ISU Prahova si ISU Vrancea ) si asigurarea rezervei de personal care sa completeze, la nevoie, echipajele de interventie. ”Totodata, in judetele unde, din experienta anilor trecuti, exista posibilitatea producerii inundatiilor sau a fenomenului de zapor, echipaje ISU monitorizeaza cursurile de apa pentru identificarea si eliminarea potentialelor stari de pericol pentru comunitati”, anunta IGSU. O alta masura dispusa de IGSU a fost verificarea si cunoasterea situatiei cu femeile gravide cu sarcina in 7-9 luni, a persoanelor care urmeaza tratament de dializa sau alte afectiuni, pentru a putea fi asigurat transportul preventiv al acestora catre unitatile medicale abilitate, in cazul manifestarii ninsorilor semnificative si a viscolului puternic. La eventualele misiuni de cautare-salvare a persoanelor surprinse de manifestarea fenomenelor meteorologice periculoase, pompierii sunt pregatiti sa intervina cu cele 36 senilate cu capacitate marita de trecere, in sprijinul acestora putând fi solicitate alte sapte astfel de mijloace ale CNAIR, in baza protocolului de colaborare incheiat intre institutia noastra si aceasta companie. De asemenea, pentru misiunile de salvare pot fi utilizate 42 autospeciale pentru transport personal si victime multiple (ATPVM), 32 autofreze pentru deblocarea drumurilor, precum si autospeciale de interventie la incendii si autospeciale SMURD.

Pentru siguranta, pompierii recomanda evitarea pornirii la drum pe timp de viscol si ninsoare puternica, iar daca deplasarea este absolut necesara, sa se informeze in prealabil daca pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate. Inainte de plecare, sa se asigure ca sistemul de incalzire functioneaza eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzator pentru circulatia in conditii de iarna ( anvelope specifice sezonului rece, lanturi antiderapante, lopata, saculet cu nisip etc.). O avertizare cod portocaliu de ninsori abundente si viscol, emisa de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), va fi in vigoare de luni seara, pentru zona de munte a judetelor Brasov, Covasna, Vrancea, Buzau, Prahova, Dâmbovita si Arges. De asemenea, Capitala si 20 de judete vor fi sub avertizare cod galben de ploi si vânt puternic.

E.S.