LIVE VIDEO – Vulcanul Popocatepetl din Mexic a erupt, producand panica! Ce sunt de fapt vulcanii si care sunt cei mai periculosi din lume?
Last Updated on 26/11/2017 by Iulian Gavriluta

popocatepetlVulcanul „Muntele de foc” – Popocatepetl, din Mexic, aproape de cpaitala tarii a erupt in noaptea de 24 –spre 25 noiembrie 2017, imprastiind in atmosfera un nor imens de fum.  Un gheţar aflat la 50 de kilometri de Mexico City, capitala Mexicului, alcătuieşte panorama celor mai activi vulcani din lume. Se numeşte Popocatepetl, iar ultima sa erupţia a fost semnalată în anul 2000.

 

Din cauza lavei şi a cenuşii a fost nevoie ca 41.000 de oameni să fie evacuaţi. Popocatépetl (Nahuatl, Popokatepetl), uneori numit El Popo sau Don Goyo împreună cu așa numitul frate mai mic vulcanul Iztaccíhuatl, cu 5.286 m, alcătuiesc vulcanii gemeni din Mexic. La înălțimea de 5.462 m, Popocatepetl este cel de-al doilea vulcan ca înălțime în America de Nord, iar în Mexic al doilea munte după Pico de Orizaba. Ultima sa erupție a avut loc la 21 decembrie 1994, după o pauză de circa 50 de ani. În limba nativă a aztecilor, traducerea denumirii vulcanului înseamnă „muntele care fumegă“.

Legenda vulcanului

După o legendă aztecă, vulcanul a fost soldat în slujba regelui, care se îndrăgostește de prințesa Iztaccíhuatl. Popocatépetl nu se mai reîntoarce dintr-o incursiune militară, Iztaccíhuatl se sinucide, crezându-l căzut pe câmpul de luptă. Reîntors victorios din incursiune găsește corpul neînsuflețit al iubitei sale. În durerea lui așază corpul iubitei sale pe un munte și veghează lângă ea cu o făclie fumegândă.

Ce sunt vulcanii?

Deşi sunt forme de relief fascinante, vulcanii pot fi extrem de periculoşi. Chiar dacă cei mai mulţi dintre munţii care aruncă lavă n-au activitate, unii sunt încă „în viaţă“ şi pot oricând să erupă. Cel mai mare vulcan din lume se află în Hawaii şi poată denumirea de „Muntele lung”. A fost botezat astfel datorită înălţimii sale impresionate, care depăşeşte 17.000 de metri. Baza vulcanului se află în adâncurile oceanului, ridicându-se la suprafaţă din cauza numeroaselor sale erupţii.   Dincolo de dimensiuni, „Muntele Lung” este şi unul dintre cei mai activi vulcani din lume. Din 1834, data la care a fost descoperit, a avut 33 de erupţii. Ultima s-a erupţie a fost semnalată în 1984, iar datele arată că ar putea erupe oricând în viitorul apropiat. „Bătrânul” Etna, gata oricând de recidivă   Cel mai vechi vulcan activ din lume se află în nord-estul Siciliei, în Italia, şi se numeşte Etna. Statistica arată că dincolo de „bătrâneţe”, Etna s-a remarcat şi datorită activităţii sale, specialiştii apreciind faptul că erupe de mai bine de 350.000 de ani. Mai mult, studiile au confirmat faptul că erupţiile vulcanului sicilian se petrec odată la 3 luni. Cea mai recentă activitate a sa care a înspăimântat întreaga Italie a avut loc în anul 2011. Oricât ar părea de bizar, nu toate erupţiile vulcanice pot produce pagube materiale şi umane însemnate. Inclus în Cercul de Foc al Pacificului, Vulcanul Kilauea din regiunea Hawaii este considerat cel mai blând vulcan activ din lume, datorită erupţiilor sale non-violente. A fost descoperit în 1952, iar de atunci a aruncat lavă de peste 40 de ori. „Muntele de foc” sau „Genung Merapi” în limba indiană, este numele celui mai activ vulcan din insula Java, având erupţii constante în ultimii 10.000 de ani. De-a lungul istoriei a făcut sute de mii de victime. Ultima s-a înregistrat în anul 2006, lava fierbinte şi cenuşa luând vieţile a 130 de oameni şi lăsând fără gospodării alţi 300.000. Un gheţar aflat la 50 de kilometri de Mexico City, capitala Mexicului, alcătuieşte panorama celor mai activi vulcani din lume. Se numeşte Popocatepetl, iar penultima sa erupţia a fost semnalată în anul 2000. Din cauza lavei şi a cenuşii a fost nevoie ca 41.000 de oameni să fie evacuaţi. Acum, dupa 17 ani, vulcanul din Mexic este din nou activ, imprastiind fum, lava, bolovani si…panica printre oameni.

SURSE: Adevarul, Wikipedia, youtube

https://www.youtube.com/watch?v=wJRn0bHg34o

https://www.youtube.com/watch?v=G9lqE5cj-a0

https://www.youtube.com/watch?v=gjPXUQ5Rd7w

 

https://www.youtube.com/watch?v=It6uq-oCoA4