Ceaiurile fac minuni pentru sanatate, asa ca pot fi consumate si ca tratament naturist pentru o larga varietate de afectiuni. Tocmai de aceea, este a doua cea mai consumata bautura din lume, pentru numeroasele sale beneficii si gustul delicios. Nu mai este niciun mister pentru nimeni, ceaiul ajuta la reglarea metabolismului, este ideal in curele de slabire, intareste sistemul imunitar, pentru ca este bogat in flavonoide, cu rol de protectie impotriva radicalilor liberi.
Mai mult, anumite sortimente de ceai contin mai multa cofeina chiar si decat cafeaua, iar plantele din care se obtin ceaiurile delicioase s-au cultivat de peste 5.000 de ani. Dar cu siguranta nu stiati ca pana in secolul al 19-lea, in
Potrivit primelor cercetari, ceaiul s-a inventat accidental, in 2737 i.Hr., de catre imparatul chinez Shen Nung, care pur si simplu a adaugat plante uscate in apa fiarta si astfel a obtinut ceaiul aromat pe care l-a diversificat ulterior. Pana in anul 1800, numai in Marea Britanie se consumau 12 milioane de kilograme de ceai anual. Tipurile preferate de ceai erau cel alb, verde, negru, oolong (o combinatie chinezeasca intre ceaiul verde si cel negru, cel mai consumat tip de ceai din
Pliculetele de ceai s-au descoperit la NewYok, din dorinta de a gasi o noua modalitate de depozitare a ceaiului. Importatorul Thomas Sullivan a observat ca oamenilor le este mult mai usor sa gaseasca un saculet cu ceai, pe care sa il aseze in apa decat sa astepte ca produsul proaspat sa infuzeze si atunci s-au creat pliculetele de astazi. Ceaiul verde este, poate, cel mai intrebuintat ceai pentru efectele sale terapeutice. Daca era cunoscut in vechime pentru intarirea sistemului imunitar si beneficiile sale antioxidante, studiile ulterioare au aratat ca acest tip de ceai poate distruge bacteriile si poate fi chiar adaugat in pasta de dinti, pentru o buna igienizare. Studiile cercetatorilor americani au aratat ca zilnic se consuma in medie trei miliarde de cesti de ceai. Mai mult, cinci persoane din sase il prefera si este cea mai populara si ieftina bautura din lume, dupa apa.
Opinii gresite despre ceaiuri
- Ceaiul reprezinta orice bautura facuta din frunze uscate, flori, radacini, tulpini, seminte sau fructe din aproape orice planta.
Nu, ceaiul reprezinta frunza uscata a plantei numite Camellia Sinensis. Originara atat in China cat si in India, aceasta planta este acum cultivata in multe tari din lume.
- Ceaiul de plante este ceaiul adevarat.
Nu, ceaiul de plante nu este de fapt un ceai, ci mai degraba o iarba, sau un amestec de ierburi. Numai in Statele Unite acest amestec este numit ceai. In alte parti ale lumii amestecurile de acest gen sunt numite infuzii.
- Numai ceaiul medicinal aduce beneficii sanatatii.
Ceaiurile medicinale sunt de fapt infuzii facute din ierburi specifice, flori sau extracte care ar putea aduce beneficii. Este disponibila o gama larga – unele cu importante semnificatii stiintifice, altele nu. Ceaiul, Camelli Sinensis, a fost indelung studiat pentru proprietatile sale medicale. Ceaiul verde contine polifenoli, si a fost studiat pentru antioxidantii sai si alte proprietati medicale.
- Nu exista diferente intre ceaiul verde si cel negru in afara de culoare.
Amandoua ceaiurile provin din planta camellia Sinensis. Diferenta este data de timpul necesar frunzelor pentru oxidare; ceaiul verde nu este oxidat deloc, in timp ce cel negru este supus la oxidare completa. Ceaiurile maronii sunt semi-oxidate.
- Calitatea ceaiurilor din frunze libere si cea a ceaiului din pliculete este aceeasi.
Termenul industrial pentru ceea ce se afla in pliculete este „praf”. Numai cateva mici particule de ceai mai ajung in pliculete. Totul este facut de masinarii. De la cules la impachetare, mana omului nu intervine in proces; rezultatul este pe masura. Tehnic, este posibil sa pui ceai de calitate in pliculete. Ceaiul din frunze libere, pe de alta parte are nevoie de o camera in care sa isi imprastie aroma. Acest lucru nu este posibil intr-un plic. Rupand frunza de ceai pentru a o introduce in plic, se altereaza calitatile ceaiului; aroma unica este pierduta prin evaporarea uleiurilor esentiale continute de frunze. Micile particule elibereaza rapid tot taninul in apa fierbinte, si tot rezulta este un ceai aspru care ususca limba. Pliculetele de ceai nu pot suporta mai multe infuzii. Toata aroma lor este rapid pierduta. In fine, un aspect important in savurarea ceaiului este sa privesti transformarile prin care trece frunza – iti pot spune multe despre ceai.
- Ceaiul contine mai multa cofeina decat cafeaua.
Ceaiul poate contine niveluri diferite de cofeina, care depind de tipul de ceai, diversitatea plantelor, si stilul de preparare. In general, ceaiul verde contine 5-20 miligrame, ceaiul maroniu contine 35-45 miligrame, iar ceaiul negru contine 45-60 miligrame de cofeina intr-o ceasca, in comparatie cu o ceasca de cafea normala care contine in jur de 125-185 miligrame de cofeina. Cofeina din ceai se situeaza la o scara de 1/40, fata de cafea unde se afla la o scara de ¼.
E.S.