AI NEVOIE? Peste un milion de metri cubi de lemn de foc scoase la vanzare de Romsilva pentru populatie. Afla aici cum poti cumpara
Last Updated on 26/11/2017 by Iulian Gavriluta

LemneRegia Nationala a Padurilor – Romsilva a pus pe piata direct catre populatie circa 876.000 de metri cubi de lemn de foc „la un pret foarte bun”, iar pana la sfarsitul anului va depasi un milion de metri cubi, a declarat, joi, 23.11.2017, directorul general al Regiei Nationale a Padurilor – Romsilva, Ciprian Pahontu.

 

„Fata de anul 2016, am marit cu 20% cantitatea de lemn de foc pe care am pus-o direct pe piata catre populatie. Pana la aceasta data 876.000 de metri cubi, iar pana la sfarsitul anului peste un milion de metri cubi de lemn de foc vom pune pe piata direct catre populatie. Noi avem un pret foarte bun. La data actuala, pentru cei 876.000 de metri cubi este de 151 de lei/metrul cub luat la drum forestier sau depozit Romsilva. Evident ca Romsilva nu poate asigura intreg necesarul de lemn de foc din Romania, dar cel putin contributia noastra se va mari substantial din 2018, ca urmare a schimbarii cadrului legislativ”, a precizat seful regiei. Pahontu sustine ca, din 2018, pe noul cadru legislativ, Romsilva va pune pe piata pentru populatie aproape patru milioane de metri cubi de lemn. „Pe noul cadru legislativ al anului 2018, practic vom pune pe piata tot lemnul care provine din lucrari de ingrijire si care va insemna trei milioane de metri cubi pusi catre populatie, plus o cota de 20% din produsele principale. Asta inseamna inca un milion de metri cubi, din care o parte va veni catre populatie si o parte va fi si lemn de lucru”, a mentionat reprezentantul regiei. Șeful Romsilva sustine ca, in baza noilor reglementari, primariile ar trebui sa primeasca cereri pentru lemn de foc de la populatie, iar dupa centralizarea necesarului sa comunice regiei, care, ulterior, sa incheie protocoale cu UAT-urile din tara. Din pacate, unele primarii sunt mai putin active fata de altele, chiar daca zonele inregistreaza deficit de lemn de foc. „Avem incheiate deja 1.100 de protocoale cu UAT-uri din tara. Unele primarii sunt mai active si, astfel, invitam oamenii sa vina sa ia lemnele de foc, insa unele sunt dezinteresate”. Potrivit sursei citate, in acest an, regia a pus direct pe piata o cantitate destul de mica de lemn, doar 15% din volumul exploatat din padurile statului, iar diferenta de 85% a fost vanduta la licitatii agentilor economici atestati in exploatarea lemnului. Pretul lemnului de foc pe piata s-a dublat anul acesta, de la o medie de 200 de lei/mc in 2016, la circa 400-450 de lei/mc in prezent. In Romania, la ora actuala, 3,5 milioane de gospodarii se incalzesc cu lemn de foc. Romsilva administreaza la ora actuala 3,14 milioane de hectare paduri de stat, aproximativ 47% din totalul fondului forestier national.

Sursa: agerpres.ro

A.M.