Semnal de alarma tras de specialisti. SE PREVAD SEISME PUTERNICE IN 2018. Citeste aici explicatiile cercetatorilor

Cutremur 1Numarul seismelor de mare intensitate va creste pe plan global in 2018, potrivit unui studiu publicat recent de cercetatorii din Statele Unite. Fenomenul ar fi cauzat de o incetinire ciclica a miscarii de rotatie a Terrei.

 

 

Oamenii de stiinta americani spun ca numarul seismelor devastatoare va creste pe Terra anul viitor din cauza unei incetiniri periodice a miscarii de rotatie a Pamantului. Rotatia Terrei este un fenomen ciclic si ea incetineste periodic cu cateva milisecunde pe an, inainte de a se accelera din nou. Legatura dintre rotatia Terrei si activitatea seismica a fost prezentata intr-un studiu publicat de Roger Bilham, cercetator la Universitatea Colorado din Boulder, si Rebecca Bendick, profesor la Universitatea Montana din Missoula. Cercetarea lor a fost prezentata la conferinta anuala organizata de Geological Society of America, potrivit The Guardian. Specialistii in geofizica sunt capabili sa masoare viteza de rotatie a Terrei intr-o maniera extrem de precisa, calculand cele mai mici variatii ale acesteia, ce pot fi de ordinul unor milisecunde.

Pentru inceput, cercetatorii americani au analizat fiecare cutremur de pamant cu magnitudinea de peste 7 grade, produs dupa anul 1900. Ei au cautat sa identifice tipare si tendinte asociate producerii unor seisme de mare intensitate. In acest fel, oamenii de stiinta au observat ca aproximativ la fiecare 32 de ani se produce o crestere a numarului de cutremure majore la scara globala. Oamenii de stiinta au dorit sa identifice si cauza principala aflata la baza acestei cresteri ciclice a numarului de seisme. Ei au comparat mai multe baze de date istorice si au descoperit ca exista o singura corelatie puternica intre ele — incetinirea miscarii de rotatie a Terrei. Mai exact, ei au descoperit ca la aproximativ 25-30 de ani, miscarea de rotatie a Pamantului incetineste, iar aceasta incetinire se produce exact inainte ca numarul seismelor sa inceapa sa creasca pe plan global. Incetinirea rotatiei Terrei dureaza de cinci ani, iar 2016 a fost anul in care savantii au constatat o crestere a numarului de seisme. 2017 a fost al patrulea an consecutiv in care miscarea de rotatie a Terrei a incetinit. Acesta este motivul pentru care autorii studiului sunt de parere ca in 2018 se vor produce si mai multe cutremure, intrucat acela va fi ultimul an — din seria de cinci ani — asociat cu incetinirea rotatiei.

Ce determina incetinirea miscarii de rotatie a Pamantului?

Desi cercetatorii nu sunt deocamdata siguri in privinta mecanismelor care determina aceasta variatie, exista totusi cateva ipoteze ce au fost formulate in cadrul comunitatii stiintifice. Una dintre ipoteze vizeaza nucleul extern al Terrei, un strat de metal lichid al planetei noastre care circula sub mantaua inferioara solida a Pamantului. Uneori, nucleul extern ramane "lipit" de mantaua inferioara, cauzand o intrerupere a circulatiei sale. Acest fapt ar putea sa influenteze campul magnetic al Terrei si sa produca o incetinire a rotatiei Pamantului. Deocamdata, datele arata doar o corelatie puternica intre cele doua fenomene, fara sa poata demonstra insa o legatura de cauzalitate. In pofida acestui aspect, tendintele din ultimul secol sugereaza ca 2018 va fi un an neobisnuit de activ din punct de vedere seismic. De obicei, pe Terra se produc intre 15 si 20 de seisme majore (peste 7 grade) pe an. In timpul celui de-al cincilea an de rotatie incetinita a Terrei, numarul seismelor de mare intensitate a fost, in medie, cuprins intre 25 si 30.

Seismele raman fenomenele naturale cel mai dificil de prevazut de pe Terra. Ele se produc de obicei fara nicio avertizare si pot fi extrem de distrugatoare. Adeseori, geologii au la dispozitie doar baze de date istorice pentru a incerca sa prezica probabilitatea de producere a unui cutremur de pamant. De asemenea, este foarte dificil de identificat regiunea de pe Terra in care urmeaza sa se produca un seism major. Potrivit profesorului Roger Bilham, cele mai multe cutremure puternice asociate cu modificari ale duratei zilei par sa se produca in apropiere de ecuator. Aproximativ 1 miliard de oameni locuiesc in regiunile ecuatoriale si tropicale de pe Terra.

Sursa: forbes.com

E.S.

Scroll to Top