Politistii si jandarmii buzoieni cu ochii pe infractiunile silvice. 9 dosare penale, metri cubi de lemne, fierastraie mecanice si topoare au fost CONFISCATE
Last Updated on 24/11/2017 by Iulian Gavriluta

Material lemnos confiscatIn perioada 14 – 22 noiembrie a.c., sub coordonarea ofiterilor specialisti din cadrul Serviciului de Ordine Publica, politistii buzoieni au efectuat actiuni si controale in fondul forestier national, in locuri de depozitare/comercializare a materialului lemons, cat si in trafic pentru prevenirea si combaterea delictelor din domeniul transportului, depozitarii, prelucrarii si comercializarii materialului lemnos.

 

In urma activitatilor au fost oprite si verificate in trafic 171 de autovehicule, aproximativ 20 de societati cu obiect de activitate in domeniu si alte 10 obiective au fost controlate si in total au fost constatate 9 infractiuni, pentru care sunt cercetate tot atatea  persoane. Totodata, politistii au aplicat 158 de sanctiuni contraventionale, in valoare totala de 45.663 de lei (dintre acestea, 12 au fost la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor silvice si 146 la alte acte normative). Actiunile au avut ca rezultat confiscarea sau indisponibilizarea a peste 10 metri cubi de material lemnos, 6 fierastraie mecanice, topoare, precum si alte bunuri. In actiuni au fost angrenati jandarmi si specialisti silvici.

Exemple:

La data de 22 noiembrie a.c., politisti din cadrul Biroului Combaterea Delictelor Silvice si lucratori silvici au efectuat verificari in fondul forestier din extravilanul localitatii Viperesti, fiind depistat un barbat de 34 de ani, banuit de taiere ilegala de arbori.Din cercetarile efectuate de politisti a reiesit ca in perioada 13 – 22 noiembrie a.c., barbatul ar fi taiat fara drept 18 arbori de diverse specii, care nu aveau amprenta dispozitivului special de marcat.In cauza, a fost intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de taiere fara drept de arbori, conform Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic, iar materialul lemnos a fost indisponibilizat in vederea cercetarilor.

La data de 21 noiembrie a.c., politisti din cadrul Sectiei de politie rurala Maracineni, aflati in exercitarea atributiilor in sistem integrat, au depistat in extravilanul localitatii Vadu Pasii, trei tineri care transportau cu un atelaj, material lemnos fara a avea documente de provenienta. Din verificarile efectuate a reiesit ca acestia ar fi taiat 43 de arbori din fondul forestier, cu putin timp inainte, iar o cantitate importanta ar fi fost sustrasa cu ajutorul atelajului. In cauza s-a intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunilor de taiere fara drept si furt de arbori conform Codului Silvic, iar materialul lemnos si motofierastraul utilizat de acestia au fost ridicate in vederea confiscarii.

La data de 19 noiembrie a.c., politisti din cadrul Sectiei de politie rurala Berca, aflati in exercitarea atributiilor pe raza de competenta, au depistat un tanar in varsta de 22 de ani banuit de taiere ilegala de arbori. Din cercetarile efectuate de politisti a reiesit ca in data de 18 noiembrie acesta ar fi taiat fara drept si ar fi sustras 37 de arbori din extravilanul localitatii Zoresti, pe care i-ar fi comercializat in aceeasi zi. In cauza s-a intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunilor de taiere fara drept si furt de arbori conform Codului Silvic, iar materialul lemnos a fost ridicat in vederea confiscarii.

La data de 15 noiembrie a.c., politisti de ordine publica din cadrul Politiei Municipiului Buzau, aflati in exercitarea atributiilor de serviciu, au depistat pe raza de competenta un tanar de 25 de ani, la volanul unei autoutilitare cu care transporta material lemnos, avand avizul de insotire expirat. Fata de acesta a fost luata masura sanctionarii contraventionale cu amenda de 3000 de lei, iar materialul lemnos de peste 1.5 metri cubi a fost confiscat si predat reprezentantilor ocolului silvic.

La data de 15 noiembrie a.c., politisti din cadrul Sectiei de politie rurala Beceni, au efectuat verificari in fondul forestier din extravilanul localitatii Sarulesti, fiind depistat in flagrant un barbat de 36 de ani banuit de taiere ilegala de arbori. Materialul lemnos de aproximativ doi metri cubi, specia fag, precum si motofierastraul utilizat de cel in cauza au fost ridicate in vederea continuarii cercetarilor. A fost intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunii de taiere fara drept de arbori, conform Legii nr. 46/2008 – Codul Silvic  si politistii continua cercetarile.

E.S.