Cantarele la control! 132 operatori economici din Buzau au fost controlati de reprezentantii Serviciului Judetean de Metrologie. Vezi aici ce nereguli s-au gasit la verificari
Last Updated on 21/11/2017 by Iulian Gavriluta

controale cantare piata News BuzauPotrivit Serviciului Judetean de Metrologie Buzau, incepand cu luna octombrie, se afla in desfasurare un control avand ca tematica: „Asigurarea exactitatii, a uniformitatii masurarilor si legalitatea mijloacelor de masurare utilizate in pietele agroalimentare, targuri si oboare pentru masurari folosite in tranzactiile comerciale pentru determinarea maselor pana la 10.000 kg”.

 

Echipa de control din cadrul Serviciului Judetean de Metrologie Legala Buzau, alcatuita dintr-un inspector si un verificator metrolog autorizat, au desfasurat controale prin inspectii si testari inopinate in piete, targuri si oboare de pe raza judetului Buzau. Exemplificam cateva dintre pietele si targurile in care s-au desfasurat aceste controale: orasele Buzau, Ramnicu Sarat, Nehoiu, Patarlagele, comunele Parscov, Siriu, Pietroasele, Smeeni, Berca, etc. Controalele au urmarit existenta, integritatea si valabilitatea marcajelor metrologice (marcaje de aprobare de model/aprobare de model CE, respectiv a marcajelor de verificare metrologica), precum si existenta si valabilitatea documentelor specifice (buletine de verificare metrologica si/sau declaratii de conformitate). De asemenea, tematica prevede efectuarea de testari asupra aparatelor de cantarit cu functionare neautomata. Astfel, in perioada 02.10-17.11.2017: au fost controlati 132 operatori economici (persoane fizice si juridice) de pe raza acestor piete si targuri, intocmindu-se 130 procese verbale de control metrologic, au fost controlate un numar de 155 mijloace masurare (aparate de cantarit cu functionare neautomata si greutati de lucru); s-a efectuat testarea a 49 mijloace de masurare, toate fiind declarate admise; au fost aplicate 2 sanctiuni contraventionale in valoare totala de 10.000 lei pentru doi agenti economici, motivul fiind utilizarea de mijloace de masurare fara asigurarea legalitatii (3 aparate de cantarit cu functionare neautomata - balante electronice). Reamintim cu aceasta ocazie ca utilizarea in tranzactii comerciale de mijloace de masurare fara asigurarea legalitatii sau cu marcaje de verificare cu termen de valabilitate depasit, constituie abateri de la legislatia metrologica in vigoare; valoarea minima a sanctiunilor contraventionale pentru aceste abateri este de 5.000 lei pentru o persoana juridica, respectiv de 2.500 lei pentru o persoana fizica. In zilele de 18-19.11i2017, s-au desfasurat controale metrologice in piata Av. Stan Sararu din Buzau si in targul din orasul Pogoanele. Rezultatele acestor actiuni de control: 24 procese verbale de control metrologic, 33 mijloace de masurare controlate, 9 mijloace de masurare testate si declarate admise. Aceste actiuni de control vor continua in ritm sustinut, inclusiv in zilele de sambata si duminica, in alte piete si targuri din judetul Buzau.

I.G.