EVENIMENT CULTURAL – Vizita TVR si Radio Romania Muzical in Proiectul „ASCULTA 5 MINUTE DE MUZICA CLASICA” marti, 21 noiembrie in mai multe scoli si gradinite din Buzau
Last Updated on 20/11/2017 by Iulian Gavriluta

Muzica clasicaAm putea spune ca este un proiect in spatii neconventionale. Unul dintre principalele proiecte educative si culturale ale corporatiei publice Radio Romania, initiat si organizat de  Radio Romania Muzical, "Asculta 5 minute de muzica clasica" isi propune sa apropie publicul larg de muzica clasica prin auditia propriu-zisa, atat in spatii neconventionale si aglomerate, cat si in scolile romanesti, la orele de muzica.

 

Campania a pornit in octombrie 2010, cu auditii in spatiile publice de tipul hipermarketurilor, mall-urilor, librariilor si muzeelor si de atunci s-a derulat bianual, pe parcursul lunilor martie si octombrie.

Un proiect in scolile romanesti

Din 2014, "Asculta 5 minute de muzica clasica" este si program national in scolile romanesti, gratie unui parteneriat semnat intre Radio Romania si Ministerul Educatiei Nationale. Proiectul faliciteaza apropierea copiilor fata de muzica clasica in cel mai simplu mod, prin auditia concreta a materialelor puse la dispozitie de Radio Romania Muzical care includ atat o lucrare muzicala, cat si o poveste despre acea piesa muzicala. Copiii au si posibilitatea de a participa la un concurs derulat online cu intrebari in legatura cu lucrarile ascultate. In anul scolar 2014-2015, aproximativ 120.000 de copii din toata tara au participat la proiectul "Asculta 5 minute de muzica clasica"; in anul scolar 2015-2016 la proiect au participat 145.000 de copii si au fost organizate si doua concursuri nationale: unul de desene inspirate de muzica, pentru elevii claselor primare si unul de auditii muzicale, pentru elevii claselor gimnaziale. In anul scolar 2016-2017 la proiect au participat 165.000 de copii si de asemenea a fost organizat concursul national "Asculta 5 minute de muzica clasica": sectiunea desene inspirate de muzica pentru elevii claselor primare si sectiunea de eseuri inspirate de muzica, pentru elevii claselor gimnaziale. Proiectul se implementeaza in mediul scolar prin inspectorul de specialitate arte/muzica din fiecare judet care primeste din partea Radio Romania Muzical toate fisierele audio si informatiile necesare si care transmite la randul sau, catre scolile si profesorii din judetul pe care-l reprezinta, toate materialele puse la dispozitie de Radio Romania Muzical. Singura obligatie a profesorilor/scolilor care se implica in proiect este sa transmita inspectorului de specialitate numarul de elevi participanti la proiect, adica al celor care au ascultat fisierele audio din proiect la scoala (nu care au participat la concurs). Aceste informatii sunt necesare pentru a realiza raportarea cantativa a proiectului, la final de an scolar. La proiect pot participa elevi din toate clasele sistemului preuniversitar, inclusiv din clasele 0-4. La cerere, pot fi eliberate adeverinte colective care sa ateste implicarea profesorilor in acest proiect. Pe parcursul anului scolar, saptamanal, Radio Romania Muzical propune spre auditie doua lucrari muzicale insotite la final de explicatii. Elevii pot participa la concurs completand formularul de concurs. Maine, 21 noiembrie 2017, incepand cu ora 10.00 mai multe unitati scolare vor primi vizita coordonatorilor proiectului de la TVR si Radio Romania Muzical. In anul scolar 2016-2017 coordonatorul proiectului pentru judetul Buzau a fost reprezentanta ISJ Buzau, prof. Oana Dobre si au participat un numar de 11 881 elevi din 38 de unitati de invatamant coordonati de 29 de profesori.

A.M.