Transferul contributiilor sociale la angajat va fi obligatoriu insotit de renegocierea contractelor de munca si de intocmirea de acte aditionale la acestea, potrivit unei ordonante de urgenta adoptate zilele trecute de catre Guvern.
Aceste masuri sunt prevazute in OUG 82/2016, act legislativ aparut zilele trecute in Monitorul Oficial. Initatorii actului legislativ spun ca adoptarea OUG este necesara deoarece acum ”legislatia nationala obliga la initierea negocierii colective doar la angajatorii cu peste 21 de salariati”. Prevederile ordonantei se aplica in perioada 20 noiembrie - 20 decembrie 2017. ”Ordonanta asigura cadrul normativ necesar pentru stimularea negocierii colective la nivel de unitate pentru toate categoriile de angajatori, indiferent de numarul de salariati”, arata Guvernul. Pentru aplicarea ultimelor modificari ale Codului fiscal se propune eliminarea restrictiilor in ceea ce priveste initierea negocierii colective in vederea incheierii contractelor colective de munca, introducandu-se totodata derogari de la termenele si conditiile de reprezentativitate prevazute de actuala reglementare. Potrivit Executivului, in lipsa adoptarii prezentului act normativ interesele angajatorilor cu mai putin de 21 de salariati ar fi prejudiciate prin imposibilitatea initierii negocierii colective la nivel de unitate, afectand astfel atat drepturile si obligatiile angajatorilor, cat si pe cele ale salariatilor. ”Se creeaza premisele flexibilizarii conditiilor de reprezentativitate solicitate la negocierea contractelor colective de munca prin introducerea federatiilor sindicale reprezentative la nivelul sectorului de activitate si al confederatilor reprezentative la nivel national, impreuna cu reprezentanti ai salariatilor”, mai pretinde Guvernul.
Dar ce prevede OUG 82?
Ordonanta spune ca in unitatile in care nu exista sindicat reprezentativ afiliat la o federatie reprezentativa la sectorul de activitate, la negocierea contractelor/acordurilor colective de munca sau a actelor aditionale, dupa caz, pot participa reprezentanti ai federatiei sindicale, in baza mandatului sindicatului, impreuna cu reprezentantii salariatilor. Situatia este asemanatoare si in unitatile in care nu exista sindicat. In unitatile in care nu exista sindicat la negocierea contractelor/acordurilor colective de munca sau a actelor aditionale, dupa caz, pot participa reprezentantii salariatilor impreuna cu un reprezentant al unei federatii reprezentative la sectorul de activitate sau a unei confederatii sindicale reprezentative la nivel national, la invitatia reprezentantilor salariatilor”, spune OUG 82.
Contracte, obligatoriu renegociate
Nu in ultimul rand, OUG 82 prevede si obligativitatea semnarii de acte aditionale la contractele de munca. ”Prin derogare de la prevederile art. 129 alin. (3) si (5) din Legea nr. 62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru punerea in aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2017 (modificarile Codului Fiscal privind transferul contributiilor, printre altele – n.red.) este obligatorie negocierea colectiva a actelor aditionale la contractele si acordurile colective de munca in vigoare”, spune ordonanta.
A.M.