ANGAJATII APIA AU FACUT GREVA ACUM SUPORTA CONSECINTELE. Vezi aici ce document s-a trimis in teritoriu si vizeaza direct toti protestatarii

Greva APIAGuvernul Tudose, prin Agentia de Plati si Interventie in Agricultura, recurge la represalii impotriva angajatilor APIA care au decis sa protesteze fata de legea salarizarii. Intr-o adresa trimisa catre toate centrele judetene, directorul general al APIA solicita numele tuturor angajatilor care au intrerupt lucrul, modalitate de intrerupere a programului si felul in care a fost afectata activitarea institutiilor.

"Avand in vedere aparitia in mass-media romaneasca a unor informatii cu privire la intreruperea lucrului in centrele judetene ale APIA in data de 16.11.2017, in intervalul de timp 9.00-12.00, va rugam sa ne comunicati in regim de urgenta urmatoarele:

  • lista persoanelor care au intrerupt programul normal de lucru in intervalul si data mentionata mai sus;
  • modalitatea prin care a fost intrerupta activitatea in timpul programului;
  • daca a fost afectat fluxul normal de lucru pentru pregatirea si autorizarea dosarelor de plata in intervalul mentionat", se arata in documentul semnat de directorul general Adrian Pintea.

Protestele demarate, joi, de angajatii din teritoriu ai Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) au continuat si vineri, urmand actiuni similare luni si marti, iar miercuri un miting la Bucuresti, potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor din APIA, Octavian Mateescu. Cateva zeci de angajati APIA Olt au protestat vineri, la Slatina, intrerupand lucru pentru aproximativ doua ore si coborand in fata institutiei purtand afise cu mesajele: "Salarii de baza egale pentru munca cu valoare egala"; "Munca similara, salarii similare"; "Domnule ministru, acum stiti de nemultumirile noastre!"; "Urmare a aplicarii Legii nr. 153/2017, ne scad salariile"; "De ce ne-ati mintit, domnule ministru — Daea?".

Octavian Matescu a precizat ca, vineri, au avut loc proteste la APIA in majoritatea judetelor din tara, conform informatiilor pe care i le-au transmis sindicalistii din teritoriu. "Colegii din tara mi-au transmis ca nu cedeaza pana nu se rezolva problema salarizarii. In majoritatea judetelor au avut loc proteste si astazi (vineri-n.r.) si vom continua sa protestam si luni si marti, in teritoriu, iar miercuri vom avea un miting la Bucuresti", a spus Mateescu. Protestarii solicita alinierea grilei de salarizare a personalului din centrele judetene si locale la cea din aparatul central al institutiei. Angajatii APIA din teritoriu sunt nemultumiti din cauza impactului Legii salarizarii asupra veniturilor, care vor scadea cu sume cuprinse intre 700 si 2.800 de lei, incepand din 2018, potrivit liderului sindical. Joi dupa-amiaza, la sediul APIA Olt, a fost prezent si ministrul Agriculturii, Petre Daea, care i-a indemnat pe angajati sa lucreze, sustinand ca nu vor scadea salariile anul viitor.

A.M.