INCEPE BLACK FRIDAY! Cum detectezi adevaratele reduceri? Citeste aici cele mai bune sfaturi ca sa nu transformi „Vinerea neagra” in „Vinerea pacalelilor”
Last Updated on 16/11/2017 by Iulian Gavriluta

BLACK FRIDAYIntrucat fenomenul a luat amploare in toata lumea, iar clientii devin tot mai interesati, odata cu reducerile oficiale, apar si oferte false, care nu fac parte din promotia Balck Friday. Va fac cu ochiul ofertele de Black Friday? Intr-adevar, tentatia e mare in perioada reducerilor, iar daca va doriti foarte mult un produs, e greu sa rezistati.

 

Totusi, consultati cu mare grija ofertele magazinelor, faceti comparatii si verificati etichetele cu atentie. V ofera cateva sfaturi pentru ca „Vinerea Neagra” sa nu se transforme in „Vinerea Pacalelilor”.

Ce trebuie sa contina  eticheta produsului?

Pe langa numele producatorului sau al importatorului, pe langa mentionarea tarii de provenienta, eticheta trebuie sa arate noul pret langa pretul anterior, barat. De asemenea, se accepta mentiunea pret nou - pret vechi langa sumele corespunzatoare, dar si mentionarea procentului de reducere si a pretului nou care apare langa pretul anterior, barat.

Chiar e pret redus?

Unii vanzatori arunca intr-un cos produse care se vand la pret intreg ca sa dea senzatia ca sunt la pret redus. Altii pun in cosuri produse scumpe alaturi de unele care chiar sunt la reduceri, in ideea ca, tot rascolind printre haine, vei fi atras de una din noua colectie si te vei gandi sa o cumperi. In alte magazine vedem anunturi de genul „Produse incepand cu 20 de lei” si, in mod normal, te gandesti ca in raftul respectiv vei gasi inclusiv produse care se vand la 20 de lei. Cand colo, gasesti doar haine care trec de 30, 40 de lei.

Asigura-te ca ofertele sunt oferte!

Stim ca este foarte tentant sa cumperi in aceasta perioada, insa exista anumite produse care nu ar trebui achizitionate acum. De pilda, biletele de avion si vacantele, pentru ca acestea au reduceri substantiale in luna ianuarie. Recomandat este sa nu cumperi de pe acum pentru ca vei lua teapa. Asteapta sa treaca Sarbatorile de iarna si abia apoi cauta-ti vacanta de vara. Nici mobilierul nu se vinde la preturi foarte mici, in aceste zile. Este posibil sa gasesti reduceri, dar numai la obicete de mobilier din colectiile mai vechi sau la produse care pur si simplu au fost imposibil de vandut. De asemenea, produsele de lux precum ceasurile si bijuteriile sunt considerate cadouri si se vor vinde la preturi mari pana dupa Ziua Indragostitilor. De Black Friday reduceri vei gasi doar in cazul produselor de la firme si branduri necunoscute.

Uite cui te poti adresa daca esti nemultumit!

Ai sesizat o problema si vrei sa faci o reclamatie? Modalitatea de rezolvare este urmatoarea: clientul nemultumit trebuie sa incerce sa rezolve neintelegerea pe cale amiabila cu vanzatorul. Daca nu se ajunge la o intelegere, consumatorul poate depune o reclamatie la Comisariatul Judetean pentru Protectia Consumatorilor din judetul in care locuieste sau la Comisariatul pentru Protectia Consumatorilor al Municipiului Bucuresti. Detalii privind depunerea unei reclamatii se gasesc pe site-ul ANPC www.anpc.gov.ro la Info reclamatii.

Si publicatia The Atlanta Journal a publicat un articol in care ofera cititorilor mai multe sfaturi pentru a nu se lasa inselati. Jurnalistii ii indeamna pe oameni sa studieze cu atentie ofertele la produsele pe care doresc sa le achizitioneze, insemnand pret si caracteristici. Astfel, atunci cand apare explozia de reduceri, sa stie care sunt cele reale si convenabile. e asemenea, oamenii sunt sfatuiti sa-si faca o strategie, sa stie clar ce produse vor sa cumpere si din ce magazine. Asta ii va ajuta sa se concentreze asupra lucrurilor de care chiar au nevoie si sa economiseasca bani. Pntru a ajunge cat mai repede la produsele dorite, se recomanda o parcurgere prealabila a magazinelor, pentru a stii unde sunt asezate produsele avute in vedere.

A.M.