INGRIJORATOR! Buzoienii, printre cei mai nemultumiti din tara cand vine vorba de facilitatile medicale. Cititi aici unde veti gasi cei mai buni medici

MediciCadrele medicale din Romania au intarit randurile celor care au ales sa paraseasca aceasta tara in ultimii ani. Fostii angajati ai sistemului medical de la noi au fost primiti in alte tari cu bratele deschise, dar asta a facut ca spitalele romanesti sa duca lipsa de personal calificat, iar pacientii sa caute ajutor peste hotare.

Ziarul Gandul publica la finalul anului 2016 un articol conform caruia la fiecare sase ore un medic roman paraseste tara, ca sa inceapa un nou contract de munca in strainatate. Cum se prezinta situatia la nivelul fiecarui judet si care sunt cei mai norocosi romani, cand au nevoie de un doctor?

Cei mai norocosi romani

Buzaul se situeaza pe locul 29 din Romania cand vine vorba de multumirea pentru facilitatile medicale de care pot beneficia, adica in a doua jumatate a clasamentului. Vasluiul ocupa locul 10 din coada clasamentului din Romania la capitolul facilitati medicale. Vasluienii spun ca duc lipsa de spitale si cadre medicale pregatite sa le trateze afectiunile. Baimarenii se pot lauda cu medici si spitale suficiente pentru locuitorii resedintei de judet, ocupand locul cinci in tara. Targu Mures pune la dispozitia locuitorilor sai servicii medicale de prima clasa, situandu-se pe locul patru din Romania. Timisoara ocupa locul trei in tara ca accesibilitate la serviciile medicale. Brasovenii ii urmeaza indeaproape pe oradeni, care sunt cei mai fericiti romani, cand vine vorba de nevoi medicale si satisfacerea lor. Cu peste 90 de cabinete private, zeci de farmacii si 16 spitale de stat si private, resedinta judetului Bihor este cel mai norocos oras din Romania, fiind desemnat de respondentii studiului online efectuat pe blogul Storia.ro drept centrul urban cu cele mai bune facilitati medicale din tara. Clasamentul continua cu orasele Brasov, Timisoara, Targu Mures, Baia Mare, Pitesti si Cluj-Napoca. Sibiul, care desi nu a urcat in primele pozitii ale resedintelor de judet cu cele mai bune facilitati medicale, tine ocupat un loc de cinste. La polul opus, printre cei mai nemultumiti de serviciile medicale sunt romanii din Focsani, Tulcea, Constanta, Bacau si Vaslui.

Cartierele cele mai bine echipate medical din tara

Daca este sa aducem vorba de cartiere din marile orase ale tarii, timisorenii din Dacia, bucurestenii din Ștefan cel Mare si pitestenii din Gavana 3 sunt pe primele trei locuri din tara, fiind multumiti de proximitatea spitalelor si a serviciilor de care au beneficiat de-a lungul timpului, cand au nevoie de un medic sau au fost nevoiti sa se interneze. Locuitorii cartierului Broscarie din Sibiu considera ca sunt cei mai dezavantajati romani atunci cand se imbolnavesc. Penultimul loc din tara, la acelasi capitol, este ocupat de locatarii cartierului Micesti din Alba Iulia, iar pe locul trei se situeaza cei din cartierul Periferie din Botosani.

Unde vei gasi cei mai buni medici?

Banatenii par sa fie cei mai multumiti de numarul spitalelor, al paturilor rezervate lor si de cadrele medicale care se preocupa sa le remedieze starea de sanatate. Maramures, Crisana si Transilvania sunt urmatoarele trei regiuni istorice in clasamentul stabilit in urma voturilor romanilor, pe site-ul Storia.ro. Cei mai dezamagiti de sistemul de sanatate din tara sunt dobrogenii, urmati indeaproape de moldoveni si munteni. Capitala ramane la mijlocul clasamentului. Algoritmul pare a fi simplu. Orasele cu un numar mare de locuitori, cu o rata a somajului scazuta si un buget ridicat au fost considerate cele mai avantajoase in ceea ce priveste accesul la facilitatile medicale. In antiteza, localitatile cu o medie de sub o suta de mii de locuitori si o rata a somajului ridicata nu asigura suficiente servicii medicale locuitorilor.

E.S.