Val de viroze respiratorii si pneumonii la Buzau. Care sunt cele mai eficiente masuri de prevenire
Last Updated on 13/11/2017 by Iulian Gavriluta

Viroze respiratoriiPeste 84.000 de cazuri de infectii respiratorii acute s-au inregistrat la nivel national in de la inceputul lunii noiembrie, cu 1,3 la suta mai mult decat la sfarsitul lunii octombrie. Nu a fost confirmat prin analize de laborator niciun caz de gripa.

 

 

Potrivit ultimelor statistici ale Centrului National de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), in ultima saptamana, la nivel national s-au inregistrat 84.071 cazuri de infectii respiratorii acute (gripa, viroze şi pneumonii), cu 1.3% mai mult decat in saptamana precedenta. Nu s-au inregistrat cazuri confirmate de gripa, morbiditatea prin infectii respiratorii acute incadrandu-se in intervalul aşteptat in aceasta saptamana”, precizeaza specialiştii CNSCBT. Potrivit acestora, s-au inregistrat 12 suspiciuni de gripa. De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute au fost confirmate cu laboratorul 758 cazuri de gripa, fiind inregistrate 27 de decese.   Sute de cazuri de afectiuni respiratorii au fost declarate si de medicii specialisti sau medicii de familie din judetul Buzau, cele mai multe fiind in randul copiilor dar si a persoanelor aflate in grupele de risc (varstnici sau cei cu afectiuni cronice). Cu toate acestea, medicii sustin ca interesul romanilor pentru vaccinarea antigripala este unul scazut, cu toate ca inclusiv vaccinul antigripal din farmacii nu este scump, ci costa cel mult 35 de lei, subliniaza specialiştii.  La Buzau dozele sosite in prima transa au fost in numar de 350 ce sa faci, ce sa ramana? Asa ca acestea au fost directionate catre personalul din sectiile SJU Buzau care vin in contact direct cu bolnavii. Se asteapta o a doua transa care se spera a fi mai consistenta. Si cum imunizarea se face in cateva zile iar instalarea anticorpilor se face in cateva saptamani buzoineii vor fi prinsi de luna decembrie cam tot neacoperiti. Dumnezeu sa ne apere!

Ce persoane la risc vor fi imunizate  

In ceea ce priveste persoanele care vor fi imunizate prin intermediul cabinetelor medicilor de familie, acestea vor fi in special cele aflate la risc, respectiv persoane cu varsta peste 65 de ani, una din categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane  cu boli cronice, in special boli respiratorii şi cardiovasculare,  boli metabolice, copii şi batrani institutionalizati, personal medical, gravide conform strategiei MS şi recomandarilor OMS şi ECDC.  „Vaccinarea este cea mai sigura şi eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor prin gripa şi  recomanda tuturor celor care sunt in categoriile cu risc crescut de imbolnavire sa solicite vaccinul gratuit”, arata Ministerul Sanatatii. De asemenea, masurile de igiena personala (spalarea cu apa şi sapun a mainilor, folosirea batistelor  pentru stranut sau tuse, respectarea unui regim de viata sanatos – alimentatie bazata pe legume şi fructe, odihna şi mişcare) sunt esentiale pentru prevenirea imbolnavirilor prin afectiuni respiratorii, şi in special prin gripa. Nu uitati nici de terapiile naturiste cu suplimente alimentare si ceaiuri.

A.M.