E TRAGIC! MAMA, IMI ESTE DOR DE TINE! Peste 2000 de copii din judetul Buzau traiesc drama copiilor ai caror parinti sunt plecati in strainatate

Copii fara parintiCopiii ramasi singuri acasa, in urma migratiei economice a parintilor, reprezinta un fenomen social dramatic al Romaniei. Doar in Regiunea de dezvoltare Sud-Est, potrivit datelor Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, numarul copiilor care au unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate este de 16.714, dintre care 3.708 copii in judetul Constanta, 6.218 copii in judetul Galati, 3.238 copii in judetul Vrancea, 2.061 copii in judetul Buzau, 1.188 copii in judetul Tulcea si 301 copii in judetul Braila.

 

 

Statisticile oficiale ale Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie cu privire la copiii cu unul sau ambii parinti plecati la munca in strainatate au inregistrat o crestere semnificativa in ultima perioada, de la 85.000 de copii in decembrie 2015 la peste 97.500 in martie 2017 . Datele colectate de la Inspectoratele scolare de Salvati Copiii au relevat, insa, un numar mult mai mare de copii cu parinti plecati la munca in strainatate, peste 212.000, iar aceste date nu surprind nici ele intreaga amploare a fenomenului, pentru ca includ doar copiii inscrisi in sistemul educational. Estimam, adaugand si copiii de varsta anteprescolara si pe cei neinscrisi la scoala/in abandon scolar, numarul total al copiilor cu parintii plecati in strainatate, fiind in jur de 250.000 de copii. Sunt teme pe care Organizatia Salvati Copiii Filiala Constanta le-a propus, vineri, 10 noiembrie, in dezbaterea ce a avut ca tema Protectia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate — aspecte legale si bune practici de interventie. Dezbaterea din data de 10 noiembrie a fost cea de-a cincea dintr-o serie de dezbateri regionale pe aceasta tema, precedentele fiind organizate in perioada mai-octombrie la Suceava, Brasov, Craiova si Targoviste. “Sunt lucruri pe care statisticile nu le pot arata, oricat de dramatice ar fi cifrele: traumele emotionale, fragilizarea acestor copii nevoiti sa creasca cu unul sau, in foarte multe cazuri, cu ambii parinti prezenti in viata lor doar prin telefon, de la distanta. Dincolo de asta insa, sunt probleme grave, cotidiene cu care acesti copii se confrunta zi de zi, pentru ca in multe situatii nu exista un reprezentant legal in grija caruia sa fi fost lasati. Aceasta este miza noastra acum, sa ne asiguram ca acesti copii sunt legal in responsabilitatea cuiva, ca pot merge in tabere, la medic atunci cand e nevoie, fara a se simti, inca o data, izolati de ceilalti colegi', a declarat Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

Servicii destinate protectiei copiilor cu parintii plecati in strainatate

Amploarea fenomenului copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate face necesara dezvoltarea unei retele de servicii specializate destinate acestor copii. Organizatia Salvati Copiii a creat astfel de servicii, adresate atat copiilor, cat si parintilor lor si persoanelor in grija carora au ramas copiii, incepand cu anul 2010, prin intermediul a 17 programe locale. Peste 6.000 de copii si reprezentantii lor, persoane in grija carora au ramas sau parinti, au beneficiat pana acum de servicii de interventie directa. Peste 92.000 de persoane, parinti, copii si specialisti, au fost informate cu privire la impactul negativ pe care plecarea parintilor il are asupra copiilor ramasi acasa, precum si cu privire la obligatiile ce le revin parintilor la parasirea tarii.

Prin programele dezvoltate de Salvati Copiii in judetul Constanta, 235 de copii si reprezentantii lor au beneficiat de suport psihologic si educational si peste 14.200 de persoane au beneficiat de informare si de servicii de consiliere sociala prin intermediul caravanelor locale. In toata aceasta perioada, specialistii Salvati Copiii — psihologi, asistenti socialisi cadre didactice — au dezvoltat si validat bune practici de interventie psihologica, sociala si educationala. Astfel de bune practici, precum si prevederile legislative relevante sunt cunoscute insuficient de catre o mare parte dintre specialistii din domeniul protectiei sociale (asistenti sociali, psihologi) si din domeniul educatiei (profesori, consilieri scolari), care lucreaza cu copiii singuri acasa, printre alte categorii de copii vulnerabili. Analiza realizata de Salvati Copiii in colaborare cu Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie cu privire la implementarea legislatiei relevante a aratat ca prevederile legislative referitoare la protectia acestor copii nu sunt suficient cunoscute, indeosebi in mediul rural si urban mic. “Este crucial ca parintele, atunci cand pleaca sa munceasca in strainatate, sa isi lase copilul in siguranta, in grija bunicilor sau a altor rude. Insa nu este suficient. Se impune numirea unui reprezentant legal, astfel incat copilul sa poata beneficia de toate oportunitatile, pe plan educational si nu numai, fiindu-i facilitata participarea la toate evenimentele din scoala, de exemplu, unde este nevoie de acordul reprezentantului. Totodata, pentru ca echilibrul emotional al copiilor sa nu aiba de suferit, serviciile de informare si consiliere — pentru ei si cei in grija carora raman — sunt esentiale. De aceea este atat de importanta aceasta campanie, careia ne alaturam.”, a declarat Irina Ermolaev, director al Centrului Judetean de Resurse si Asistenta Educationala Constanta.

Dezbaterea Protectia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate — aspecte legale si bune practici de interventie

In acest context, dezbaterea Protectia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate — aspecte legale si bune practici de interventie de la Constanta a reunit in jur de 70 de participanti, specialisti cu formare interdisciplinara, atat din institutii de la nivel judetean, cat si local, inclusiv din mediul rural, din judetele Constanta, Tulcea, Braila si Galati. Printre invitatii la eveniment s-au numarat reprezentanti ai Directiilor Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului, Inspectoratelor scolare, Centrelor Judetene de Resurse si Asistenta Educationala, precum si ai mai multor Servicii Publice de Asistenta Sociala, scoli, instante de judecata si ONG-uri din aceste judete. Participarea la eveniment a reprezentat o oportunitate pentru participanti de a cunoaste bune practici de interventie, de a se informa cu privire la noile prevederi legislative si de a dezvolta o viziune unitara asupra problematicii copiilor singuri acasa, premise importante pentru reducerea impactului negativ al migratiei economice a parintilor asupra copiilor.

Despre proiectul Salvati Copiii dedicat copiilor cu parintii plecati la munca in strainatate

Dezbaterea Protectia copiilor ai caror parinti sunt plecati la munca in strainatate — aspecte legale si bune practici de interventie este organizata in cadrul proiectului 'Protectie si educatie pentru copiii afectati de migratia pentru munca in strainatate a parintilor, prin centre de zi', implementat de Salvati Copiii cu finantare de la THE VELUX FOUNDATIONS si cu sustinerea Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Adoptie, Ministerului Educatiei Nationale, directiilor generale de asistenta sociala si protectia copilului, serviciilor publice de asistenta sociala, inspectoratelor scolare judetene si scolilor. In cadrul proiectului, copii afectati de migratia economica a parintilor, parintii acestora si persoanele in grija carora au ramas copiii beneficiaza de servicii de suport educational, psihologic si social, prin programele locale din orasele Bucuresti, Pitesti, Brasov, Craiova, Mangalia, Targoviste, Petrila, Lupeni, Resita, Iasi, Piatra Neamt, Sighisoara, Suceava, Negresti, Timisoara, Targu Mures.

O componenta importanta a proiectului o reprezinta serviciul de consiliere telefonica si online destinat protectiei copiilor afectati de migratia economica a parintilor, singurul serviciu de acest tip din Romania. Linia telefonica Help Line 0800.070.040, oferita de Digi, este apelabila gratuit pe teritoriul Romaniei, din orice retea de telefonie fixa sau mobila, de luni pana vineri, intre orele 9:30-17:30. Platforma online www.copiisinguriacasa.ro include articole dedicate parintilor si persoanelor in grija carora au ramas copiii, specialistilor din domeniu, dar si copiilor, precum si o sectiune prin care se pot adresa intrebari specialistilor Salvati Copiii, care ofera in timp util raspunsuri prin e-mail.

Despre Organizatia Salvati Copiii

Salvati Copiii este o organizatie neguvernamentala, asociatie de utilitate publica, non-profit, democratica, neafiliata politic sau religios, care militeaza activ pentru protectia drepturilor copilului in Romania, din 1990, in acord cu prevederile Conventiei Natiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului, cu Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene si cu legislatia Romaniei. Salvati Copiii adopta o pozitie independenta in raport cu actiunile si masurile institutiilor, recunoscand ca implementarea legislatiei si a politicilor publice in materia drepturilor copiilor nu poate ignora stransa colaborare dintre autoritati, familie, copii si societatea in care fiecare actor implicat isi accepta responsabilitatea conform principiilor unui parteneriat autentic si viabil.

In calitate de membru al Save the Children International, cea mai mare organizatie independenta din lume care promoveaza drepturile copilului si care cuprinde 30 de membri si desfasoara programe in peste 120 de tari.

VIZIUNEA noastra este o lume care respecta, pentru fiecare copil, dreptul sau la supravietuire, educatie, protectie si participare, asumandu-ne MISIUNEA de a obtine progrese importante privind modul in care copiii sunt tratati si producerea schimbarilor imediate si de durata in viata acestora. In cei 27 de ani de activitate, peste 1.500.000 de copii au fost implicati in programele si campaniile Organizatiei Salvati Copiii.

Sursa: Comunicat de presa Organizatia Salvati Copiii

A.D.

Scroll to Top