FOTO – Numele unui poligon de tragere din Baza Aeriana Kandahar a primit numele eroului buzoian

Kandahar StoicaActivitatile dedicate acestei zile s-au incheiat cu o ceremonie de  dezvelire a unor placi comemorative, prin care, trei poligoane de tragere aflate in Baza Aeriana din Kandahar, au primit simbolic, numele celor trei militari din cadrul Combined Task Force Devil Strike Brave Hearts, cazuti la datorie in aceasta tara a contrastelor. Este vorba despre cei doi militari americani decedati in urma atacului cu VBIED din 2 august 2017 si despre colegul nostru, sublocotenentul (p.m.) Madalin Stoica, ucis in atacul cu VBIED din data de 15 septembrie 2017.

Numele lor se regasesc de astazi, 11.11.2017, in denumirea celor trei poligoane, ca simbol al recunostintei pentru jertfa si daruirea de sine de care au dat dovada.

Comunicat:

ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII

Terorismul devine din ce în ce mai mult opusul a ceea ce înseamnă spectacolul vieţii. Nimeni nu se mai îndoieşte că terorismul este duşmanul vieţii, războiul împotriva vieţii. Ruine şi dezastre, ură şi răzbunare, lovituri pe la spate…se resimt din plin, în cadrul misiunii Resolute Support.

Coincidență sau nu, întâmplare sau destin, primele trei luni pe tărâm afgan au pus la grea încercare destinul militarilor cu inimi neînfricate. Am pierdut un camarad, au fost răniți doi și câte au mai fost nespuse. Despre militarii din Afganistan s-au scris şi s-au spus multe, dar subiectul nu se va epuiza nici măcar atunci când războiul de aici va lua sfârşit. Despre cei care au luptat în ţara în care praful și nisipul au devenit suflet și de militar român, se poate aminti oricând, fără teamă de repetiţie. Vorbeam mai devreme de coincidență. Sunt 29 de eroi români decedați în teatrele de operații (adunate cele două numere dau cifra 11), sunt 29 de țări membre NATO (adunate cele două numere dau cifra 11), suntem în data de 11 a 11.

Și pentru toate cele spuse, am omagiat, azi, 11 noiembrie, împreună cu partenerul american ZIUA VETERANULUI, comemorată în SUA și Ziua ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII, comemorată în România.

A fost o zi plină de activități care a debutat chiar de la primele ore ale dimineții cu întreceri sportive în comun, ca apoi să continue în jurul orei 11.00, ora Afganistanului, cu o ceremonie de cinstire a veteranilor. La acest eveniment s-a făcut referire la însemnătatea zilei și s-a ținut un moment de reculegere în onoarea celor căzuți la datorie.

Totodată, la troița ridicată în memoria eroilor uciși în teatrele de operații, s-a ținut o slujbă de pomenire, prilej de a cinsti şi evoca faptele de arme ale eroilor români care, prin jertfa lor, au înnobilat sensul cuvintelor ONOARE şi PATRIE.

Activitățile dedicate acestei zile s-au încheiat cu o ceremonie de  dezvelire a unor plăci comemorative, prin care, trei poligoane de tragere aflate în Baza Aeriană din Kandahar, au primit simbolic, numele celor trei militari din cadrul Combined Task Force Devil Strike Brave Hearts, căzuți la datorie în această țară a contrastelor. Este vorba despre cei doi militari americani decedați în urma atacului cu VBIED din 2 august 2017 și despre colegul nostru, sublocotenentul (p.m.) Mădălin Stoica, ucis în atacul cu VBIED din data de 15 septembrie 2017. Numele lor se regăsesc de astăzi, 11.11.2017, în denumirea celor trei poligoane, ca simbol al recunoștinței pentru jertfa și dăruirea de sine de care au dat dovadă.

Eroismul acestor camarazi ne obligă, în determinarea și hotărârea noastră de militari, la respectarea jurământului militar și o dată cu el a angajamentelor asumate. Curajul şi spiritul lor de sacrificiu ne va inspira şi ne va întări pe toţi cei care am ales să servim Patria în uniforma Oştirii Române.

CINSTE ȘI ONOARE VETERANILOR ȘI EROILOR DIN TEATRELE DE OPERAȚII!

Toate aceste activități s-au desfășurat concomitent cu executarea misiunilor în aria de responsabilitate. Aplicăm  noi strategii, noi proceduri, totul pentru un control mai riguros în zonă. În această săptămână am executat misiuni îmbarcate și debarcate, în comun cu Forțele Naționale de Securitate și Apărare Afgane și Forțele de Coaliție. De fiecare dată, fiii Vrâncioaiei au acționat conform procedurilor operaţionale și nu au uitat nici un moment că trebuie să își îndeplinească misiunile cu profesionalism. Cam atât din Afganistan, dar povestea inimilor neînfricate va continua...

***

„ZIUA VETERANILOR DIN TEATRELE DE OPERAŢII”, a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10.2014 privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat. Această zi a fost aleasă pentru simbolistica ei: intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11:00, a Armistiţiului între Puterile Antantei şi Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial şi se creau condiţiile necesare realizării, în ţara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918; semnificaţia acestei zile pentru Armata României este legată şi de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogoraşi, primul militar decedat în teatrul de operaţii din Afganistan. România a sărbătorit pentru prima oară această zi în 2014, alăturându-se astfel Australiei, Canadei, Statelor Unite ale Americii şi altor state din Europa, care la 11 noiembrie îşi arată recunoştinţa pentru militarii întorşi din misiuni şi îşi comemorează eroii. - Locotenent-colonel Toni ENE

I.G.

 

{vsig}eroi-Stoica-Kandahar{/vsig}