Realitate, decor, actiune ! 450 de elevi de la 22 de scoli din Buzau se bucura la doua proiectii de film in cadrul Festivalul Filmului Francez 2017
Last Updated on 10/11/2017 by Iulian Gavriluta

Festivalul Filmului FrancezIntre 9 si 19 noiembrie, Festivalul Filmului Francez (FFF) ajunge pe marile ecrane din 9 orase românesti (Bucuresti, Arad, Brasov, Buzau, Cluj-Napoca, Constanta, Iasi, Ploiesti, Timisoara). O buna ocazie de a sarbatori majoratul pe stil vechi al acestui eveniment – adica cei 21 de ani de existenta ai festivalului, dar mai ales pentru a atrage atentia asupra mediilor sociale si a realitatilor in care traim.

La Buzau, Festivalul Fimului Francez este organizat, pe 10 noiembrie, de Centrul Cultural Francofon Buzau, in parteneriat cu Inspectoratul Scolar Judetean Buzau, Consiliul Judetean Buzau, Teatrul George Ciprian Buzau, Centrul Judetean de Cultura si Arta Buzau. La cele doua proiectii ale filmului de animatie Regele si pasarea, participa peste 450 de elevi si profesori de la 22 de unitati scolare din judetul Buzau : Scoala Gimnaziala nr 11, Scoala Gimnaziala „G. E. Palade”, Liceul Pedagogic Spiru Haret, Scoala Gimnaziala N Titulescu, Scoala Gimnaziala Sf Apostol Andrei, Liceul Tehnologic  G Moisil, Liceul Tehnologic de Meserii si Servicii, Liceul Tehnologic Vernesti, Liceul Teoretic Beceni, Scoala Gimnaziala Amaru, Scoala Gimnaziala Sageata, Scoala Gimnaziala Merei, Scoala Gimnaziala Maxenu, Scoala Gimnaziala Viperesti, Scoala Gimnaziala Vernesti, Scoala Gimnaziala Cernatesti, Scoala Gimnaziala Vadu Pasii, Scoala Gimnaziala Galbinasi, Scoala Gimnaziala Blajani, Scoala Gimnaziala Costesti, Scoala Gimnaziala Pârscov, Scoala Gimnaziala Glodeanu-Sarat.

Pe 9 noiembrie, la ora 20.45, la Cinema Elvire Popesco, Festivalul isi da mâna cu Berlinala de anul acesta si se deschide cu acelasi film de forta, mult apreciatul DJANGO, in regia lui Etienne Comar. Filmul aduce in fata spectatorilor o poveste pe cât de incredibila pe atât de necunoscuta din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cea a celebrului muzician Django Reinhart, cel care a schimbat spiritul swingului si al jazzului. 

Anul acesta, de asemenea, FFF isi reinventeaza sectiunile care l-au facut popular in rândul cinefililor.

6 filme de debut alese cu grija dintre cele mai interesante prime creatii cinematografice aparute in ultima vreme isi vor disputa preferintele publicului in cadrul sectiunii Competitie. Câtiva dintre regizorii acestor pelicule se vor afla, de altfel, in România pentru a explica mizele demersului lor artistic (Lila Pinell si Chloé Mahieu, realizatoarele filmului KISS & CRY, la Bucuresti ; Morgan Simon, regizorul COMPTE TES BLESSURES / NUMARA-ȚI RANILE - la Bucuresti si la Cluj-Napoca). ”Premiul publicului TV5 MONDE” va recompensa filmul cel mai apreciat de spectatori, productia urmând sa fie distribuita in toate cinamatografele din România.

Asteptat ca de obicei cu nerabdare, programul Saptamânii Cahiers du cinéma - realizata in colaborare cu cea mai importanta revista de cinema din Franta – are ca punct de pornire ideea de ”arhitectura”. Selectia propusa de Joachim Lepastier, critic de film la Cahiers du cinéma, intoarce pe toate fetele sensurile notiunii de ”arhitectura” pentru cea de a 7-a arta – de la decorul concret la structura conceptuala sau la arhitectura unei opere filmice. 

Nu in cele din urma, Panorama invita publicul român sa vizioneze cele mai noi si mai bune creatii ale cinematografiei franceze actuale, productii indelung aplaudate de critici si de public, cu ocazia marilor festivaluri de pe mapamond. Si daca la deschiderea festivalului framântarile interioare surprinse de camera sunt ritmate de sunetele razboiului si ale chitarei, ele sunt intiparite in piatra in filmul de inchidere - RODIN de Jacques Doillon (Gala de inchidere - 16 noiembrie, la ora 21.00, Cinema Elvire Popesco), productie care s-a aflat in competitia oficiala a Festivalului de la Cannes 2017. Un omagiu pe care FFF il aduce marelui sculptor francez, de la moartea caruia se implinesc exact o suta de ani pe17 noiembrie. Una dintre principalele atractii ale celei de a 21-a editii a Festivalului Filmului Francez va fi insa sectiunea Realitatea virtuala. Un program experimental atât in ceea ce priveste forma cât si selectia, care va fi disponibil doar la Bucuresti in acest an, si care va deschide noi piste de reflectie asupra evolutiei cinematografului spre noile versiuni hi-tech de mâine, modelate de realitatea virtuala, fictiunile interactive, webdocumentarele etc. 

Orase: Bucuresti / Cinema Elvire Popesco , 9 - 16 noiembrie - Cluj-Napoca / Cinema Dacia , 16-19 noiembrie - Iasi / Galeria Fondane si Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” - 9-12 noiembrie - Timisoara / Universitatea de Vest - Aula Magna - 16-19 noiembrie - Constanta / Cityplex  Tomis Mall , 16-19 noiembrie - Brasov / Cinemateca Patria , 9-12 noiembrie - Ploiesti / Alianta Franceza Ploiesti,  9-10, 15, 17-18 noiembrie - Buzau / Teatrul George Ciprian, 10 noiembrie - Arad / Cinema Arta , 17-19 noiembrie. Toate filmele sunt prezentate in versiune originala cu subtitrare in limba româna.

FFF2017 – realitatea prin obiectivul filmului francez !

Organizatori: Ambasada Frantei in România si Institutul Francez din România Co-organizatori: Alianta Franceza Brasov, Agentia consulara a Frantei la Brasov, Primaria Brasov, Cinemateca Patria, Alianta Franceza Constanta, Cityplex Tomis Mall Constanta, Centrul Cultural Francofon Buzau, Teatrul George Ciprian, Centrul de Cultura si Arta Buzau, Consiliul Judetean Buzau, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, Universitatea de Vest din Timisoara, Alianta Franceza Ploiesti, Asociatia CitiZenit, Centrul Municipal de Cultura Arad, Primaria Arad, Cinema Dacia, Primaria si Consiliul local Cluj-Napoca Prezentat de: Orange Parteneri: Renault, Groupama, Carrefour Parteneri media: TV5MONDE, TVR, RFI România, Radio România International, Kolectiv Cu sprijinul: Cahiers du cinéma.  

E.S.