Ai teren in arenda la Buzau? Consiliul Judetean stabileste PRETURILE MEDII ale PRODUSELOR AGRICOLE. Vezi aici noile tarife
Last Updated on 10/11/2017 by Iulian Gavriluta

Preturi mediiPotrivit Codului Fiscal, in cazul in care arenda se exprima in natura evaluarea in lei se face pe baza preturilor medii ale produselor agricole. Aceste preturi sunt stabilite prin hotarari ale Consiliului Judetean Buzau ca urmare a propunerii Directiei Agricole Buzau.

 

CJ Buzau stabileste astfel, preturile-bareme pe baza carora se calculeaza impozitele pe veniturile obtinute din arenda platita in natura si le comunica Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF). Un centralizator pentru propunerile 2018 al acestor preturi, arata ca acum baremele respective sunt usor mai mari, fata de cele consemnate in 2017.

Daca in 2017 situatia pentru judetul Buzau comparativ cu alte judete era :

  • Pentru gau, maximele – de peste 600 de lei/tona – se regasesc in Bistrita-Nasaud, Dambovita, Teleorman si Tulcea, iar minimele – sub 500 de lei/tona – sunt intalnite in Olt, Salaj, Timis, Botosani si Buzau.
  • Pentru porumb, maximele – de peste 600 de lei/tona – se regasesc in Dambovita, Giurgiu, Bistrita-Nasaud si Tulcea, iar minimele – sub 500 de lei/tona – sunt intalnite in Botosani, Buzau, Cluj, Dolj si Salaj.
  • Pentru floarea-soarelui, maximele – de peste 1.300 de lei/tona – se regasesc in Constanta, Ialomita, Dambovita, Iasi, Tulcea si Teleorman, iar minimele – sub 1.200 de lei/tona – sunt intalnite in Braila, Buzau, Timis, Olt, Arges si Cluj.
  • Pentru rapita, maximele – de peste 1.400 de lei/tona – se regasesc in Tulcea, Vaslui, Ialomita si Bambovita, iar minimele – sub 1.100 de lei/tona – sunt intalnite in Arges, Timis, Buzau si Braila.

Pentru anul 2018 Consiliul Judetean Buzau propune spre dezbatere si aprobare urmatoarele preturi: grau 0.5 lei/kg, porumb 0,4 lei/kg, orz 0,5 lei/kg, pepeni 0,2lei/kg (toate aceste preturi fiind mentinute la acelasi nivel ca in 2017), floarea soarelui 1,0 lei/kg, vinete 1,5 lei/ kg (nivel mai mare decat in anul 2017). Celelalte propuneri de preturi pentru anul 2018 pot fi consultate accesand site: cjbuzau.ro

Pe de alta parte, potrivit ultimelor date ale Ministerului Agriculturii, cotatiile la zi pe piata libera sunt urmatoarele:

  • grau – 630 de lei/tona in Banat, 744 de lei/tona in Muntenia, 650 de lei/tona in Oltenia si 760 de lei/tona in Portul Constanta;
  • porumb – 614 lei/tona in Banat, 643 de lei/tona in Muntenia, 664 de lei/tona in Oltenia si 700 de lei/tona in Portul Constanta.

Anul trecut, in mai multe judete, cotatiile de pe piata libera scazusera sub preturile-bareme stabilite pentru impozitul pe arenda, ceea ce inseamna ca agricultorii din acele zone au fost nevoiti sa plateasca la Fisc impozite mai mari decat echivalentul aferent incasarilor obtinute la vanzare. Preturile detaliate pot fi consultate accesand site-ul. cjbuzau.ro

A.M.