S-a lansat campania „Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile!”. Un fenomen in plina expansiune prezent si in scolile din Buzau

Opriti bullying ulOrganizatia „Salvati Copiii“ a lansat Campania  „Opriti bullying-ul sau desfiintati recreatiile!" pentru a trage un semnal de alarma in privinta agresiunilor la care este supus unul din patru elevi in pauzele dintre cursuri.

„Imi amintesc de George, de 10 ani, care a beneficiat de consiliere psihologica asigurata de organizatie. In fiecare pauza, el isi strangea toate lucrurile de pe banca si le punea in ghiozdan, dupa care se aseza direct pe el pentru ca se saturase sa isi adune lucrurile de pe jos. In fiecare pauza colegii i le aruncau. Ii spuneau ca nu are nevoie de rechizite pentru ca oricum va deveni un gunoier. Acesta este numai unul dintre multele cazuri de bullying din scoli“, a explicat recent la lansare presedintele Organizatiei „Salvati Copiii“, Gabriela Alexandrescu. Statisticile asociatiei mai arata ca trei din zece copii sunt exclusi din grupul de colegi, dar si ca sunt amenintati cu bataia sau lovirea. Majoritatea elevilor care ajung victime ale bullying-ului fie au o situatie financiara precara, fie arata diferit sau apartin unei alte etnii sau religii. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca efectele fenomenului sunt tragice: de cele mai multe ori rezultatele scolare ale acestor elevi devin tot mai slabe pentru ca in loc sa se concentreze pe invatat, ei se focuseaza pe modul in care se pot apara de colegii care ii hartuiesc. Astfel, multi dintre copiii se muta la alta scoala sau chiar ies din sistemul educational de teama sa nu mai fie agresati de colegi. De asemenea, sunt cazuri in care elevii cad in depresie sau se sinucid, potrivit aceluiasi raport.

Bullying-ul este un act comportamental repetat, indreptat spre ranirea fizica sau mentala a unei persoane. El se caracterizeaza prin comportamentul unei persoane care incearca sa obtina suprematia asupra altora. Cel mai usor se poate observa aceasta forma de violenta in grupurile de copii. Scoala este mediul in care se manifesta cel mai des luptele pentru putere. Cine este cel mai de temut din clasa, care este „gasca periculoasa”? Cei care se ocupa cu astfel de comportamente de obicei ii lovesc pe cei din jur, ii fac de rusine, ii jignesc si le pun diverse porecle.Exclusi din grupuri, umiliti, amenintati cu violenta sau chiar agresati verbal si fizic. Sunt doar cateva dintre abuzurile la care sunt supusi copiii ce cad victime fenomenului de bullying. Un studiu realizat recent de asociatia "Salvati Copiii" arata ca mai bine de 70% dintre elevi au fost implicati direct sau au fost martori intr-o astfel de situatie.

Cum facem fata fenomenului de bullying? Una dintre tacticile cele mai interesante si utile este exprimata foarte bine in sintagma “all aboard”. Acest lucru inseamna ca pentru stoparea violentei toata lumea trebuie sa fie implicate. Scoala, profesorii, elevii si personalul auxiliar trebuie sa colaboreze pentru a face din spatial scolar o zona sigura. Nu sunt suficiente doar niste semnale verbale de alarma trase de fata cu toti elevii. “La nivel de scoala circa 80% dintre elevi, pe parcursul scolii au fost macar odata martori sau implicati direct intr-o situatie de bullying. Din pacate de cele mai multe ori astfel de situatii sunt tinute sub pres de catre reprezentantii scolilor dar trebuie sa recunoastem ca exista. Unii dintre copii simt superioritate fata de ceilalti, fie din invidie si egoism, sau alti copii au o fizionomie poate nu suficient de dezvoltata, de configurata si atunci asta ii face pe ceilalti ca sa ii agreseze. Sau sunt copii, care vizibil sunt usor emotionabili si atunci ceilalti, stiind asta, il agreseaza de foarte, foarte multe ori. Cele mai dese sezizari ne sosesc din partea parintilor care au copii cu diferite dizabilitati. Am stat de vorba cu multi elevi, fenimenul este prezent in toate scolile buzoiene, la un nivel mai mare sau mai mic dar nu trebuie sa ajungem la situatii extreme.  Din pacate, neimplicarea pe o durata mai lunga de timp poate atrage dupa sine grave probleme de dezvoltare psiho emotionala a copilului. Cei mai vulnerabili sunt copiii cu dizabilitati, cei cu posibilitati materiale reduse, chiar si cei care au rezultate foarte bune la invatatura si sunt foarte emotivi.” ne-a declarat reprezentantul unui ONG din Buzau.

Ce sfaturi pot fi date copiilor pentru a evita sa devina victime?

“Sa incerce sa evite astfel de persoane dar asta nu inseamna ca ar trebui sa nu mai mearga la scoala, ci doar sa o ia pe un alt traseu. Sa-si pastreze o postura dreapta si curajoasa. Sa incerca sa nu arate teama. Sa se simta bine cu ei insisi. Nimeni nu este perfect dar stim cu totii ca se poate lucra la asta. In familie sa li se formeze un program de odihna si unul alimentar mult mai sanatos. Sa aiba prieteni. Sentimentul de apartenenta la un grup ajuta de multe ori sa faca fata conflictelor si problemelor pe care le-ar putea intampina cu cei din afara grupului. Dar cel mai important sfat este sa comunice cu familia si cu profesorii despre ceea ce li se intampla. De cele mai multe ori si copiii, de teama,  ascund aceste aspecte la care sunt supusi.”

A.D.

Scroll to Top