FOTO/VIDEO – Priviti cum sunt smulsi arborii TUIA si alti copaci din pamant cu excavatorul pentru a lasa loc lalelelor ce infloresc doar 2 saptamani pe an (afacerea lui Tom tintesteanu cu un tigan din Urziceni)

tuia lalele Tom nebunuTot orasul este un santier si asta nu pentru ca Donald Tom pune asfalt de la Strabag – mult mai scump decat cel de la Dobrica si Ghiveciu (despre calitate mai vorbim la primavara!) ci pentru ca s-au scos la comanda aproape toate plantele ornamentale din municipiu, care, pe langa esteticul lor (cum erau de exemplu trandafirii – infloriti mai tot anul!) aveau si rol de improspatare a aerului, baraj natural sonic si filtru de praf stradal.

 

Dand dovada de o lipsa totala a simtului estetic si nu numai, Tom tintesteanu, a transformat peticele de pamant din oras intr-o alta mega afacere – a cumparat de la un tigan din Urziceni un million de bulbi de lalale, el stie cum si cu ce. Gurile rele spun ca “afacerea cu flori” a venit la pachet cu cea cu autobuzele – bisnitareala ca intre tigani! Nu trebuie sa fii specialist in botanica sau peisagistica urbana pentru a observa nenorocirea unei astfel de schimbari – cunoscatorii spun ca lalelele vor fi inflorite doar 2 saptamani pe an, in schimb Tuia, trandafirii, gardul viu si restul plantelor smulse erau “vii” tot timpul anului. Ceea ce ne mira nu este lipsa simtului estetic ci mai ales prostia crasa a unora dintre buzoieni si suspectele “osanale” aduse de unii ziaristi de duzina (platiti bine), care uitand toate argumentele de bun simt il lauda pe tribun, pupandu-l in dos regulat si apasat. De la Toma tintesteanu n-avem ce sa cerem, se vede dupa cum se imbraca (pentru un primar) – pantofi tociti, costum rupt…ingemanate cu apucaturi de meltean sadea (se vede treaba ca nici amantele nu-l sfatuiesc in acest sens), dar totusi nu mai este nimeni sanatos in toata Primaria? Nu poate sa-l opreasca chiar niciunul? Ce mai urmeaza sa strice? Am auzit ca..platoul Dacia, il face tot…plantatie de lalele, scotand marmura de Ruschita si granitul adus de la statuia lui Stalin, ce acum sunt aranjate in motive traditionale. Jale!

I.G.

 PS: Ce zic specialistii despre arborii de TUIA:

Thuja, mai pe româneşte tuia, este un conifer din familia Cupressaceae. Sînt cunoscute cinci specii importante, două native în America de Nord şi alte trei în Asia estică. Mai este cunoscut şi sub denumirea de Arbovitae (Arborele vieţii), Sînt cîţiva ani buni de cînd tuia a pătruns şi pe piaţa românească, cîştigîndu-şi foarte repede un loc privilegiat, datorită unor calităţi estetice şi "funcţionale" incontestabile. Unii crescători şi importatori susţin că în acest moment oferta depăşeşete cu mult cererea, ducînd, în acest fel, afacerea într-o zonă mai puţin profitabilă. Noi ne facem datoria de a-l recomanda, mai cu seamă pentru zonele rurale (idiferent de forma geografică de relief), dar şi pentru grădinile urbane de mici sau mari dimensiuni. Cea mai importantă aplicaţie a arborelui de tuia este crearea unor garduri vii foarte eficiente şi extrem de decorative. Una dintre speciile cele mai indicate pentru această aplicaţie este Thuja plicata sau un hibrid al său, Thuja standishii, cunoscut sub denumirea de tuia "Green Gigant".

Arborele are un ritm de creştere de 50 de centimetri pe an, iar la maturitate poate ajunge înălţimea de şapte metri. Un gard viu din tuia oferă un remarcabil confort vizual şi sonor, precum şi filtrarea eficientă a prafului şi a curenţilor de aer. Tuia este o soluţie ideală atît pentru construcţia unor perdele vii care să protejeze proprietatea de praf şi vînt, cît şi pentru spectaculozitatea coroanei sale, care poate fi modelată prin tundere”.

 

{vsig}Tom-nebunu-lalele-tuia{/vsig}

 

https://www.youtube.com/watch?v=MHrFj150wnc&feature=youtu.be