Jandarmii vor putea opri masini in trafic, vor putea face perchezitii fara mandat si vor putea sa cheme cetateni la audieri. Sunt cateva dintre noile prerogative pe care parlamentarii se pregatesc sa le acorde acestei arme din cadrul Ministerului de Interne.
Dupa ce Ministerul de Interne a propus puteri sporite pentru politisti, si Jandarmeria ar putea beneficia de competente largite. Astfel, in curand jandarmii vor putea opri soferi in trafic, vor putea sa restranga temporar libertatea de miscare a cetatenilor, vor putea sa cheme oameni la audieri, sa faca perchezitii fara mandat si sa efectueze inregistrari video si foto operative. Asta daca un proiect de lege initiat de un grup de parlamentari PSD, ALDE si USR va fi adoptat. Propunerea legislativa pentru modificarea Legii Jandarmeriei 550/2004, a Legii Politiei Judiciare 364/2004, a Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor se afla pe lista Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, din Camera Deputatilor. „Adaptare la noile cerinte ale societatii“ Pentru a-si indeplini misiunile, Jandarmeria poate apela chiar si la rezervisti. „Jandarmeria Romana poate selectiona si pregati pentru nevoile proprii rezervisti voluntari, in limita posturilor prevazute in statele de organizare“, potrivit documentului. „De la intrarea in vigoare a Legii 550/2004 au trecut 11 ani, timp in care evolutia societatii a determinat adaptarea Jandarmeriei Romane la noile cerinte ale acesteia, atat din punct de vedere organizatoric, cat si in privinta atributiilor, respectiv a competentelor dobandite in materie penala si contraventionala. In acest context, a aparut necesitatea intreprinderii unor noi demersuri in vederea cresterii gradului de siguranta a cetatenilor“, se arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
Jandarmii judiciaristi
De departe, cea mai importanta competenta care urmeaza sa fie acordata jandarmilor este cea de politie judiciara pentru infractiunile constatate pe timpul executarii misiunilor (apararea ordinii si linistii publice, a drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a proprietatii publice si private, protectia institutiilor fundamentale ale statului si combaterea actelor de terorism). Pentru asta, potrivit documentului, Jandarmeria poate pune la dispozitia Parchetelor cate cinci lucratori – ofiteri sau subofiteri – in fiecare structura teritoriala, ceea ce ar insuma circa 300 de jandarmi, absolventi de studii juridice, care vor putea lucra sub directa coordonare a magistratilor. „Prin aceasta s-ar putea realiza o degrevare a lucratorilor specializati in cadrul Politiei Romane, o parte din lucrarile de cercetare penala urmand a fi redistribuite de catre procurori jandarmilor, ceea ce va avea ca rezultat grabirea procedurii judiciare. Un alt argument pentru sustinerea acestui demers este acela ca ponderea faptelor constate de catre jandarmi este reprezentata de infractiunile flagrante, iar in situatia in care cercetarea penala se efectueaza de organele de cercetare ale politiei, se pierde momentul operativ al documentarii si probarii faptelor constatate“, se arata in expunerea de motive.
Ora de securitate
Specialistii in Drept spun ca extinderea competentelor pentru jandarmi este benefica, dupa modelul altor state Europene, precum Franta sau Italia. „Ar fi benefica, dar numai in cazul infractiunilor pentru care legea le da competenta, in exercitarea misiunilor specifice. Dupa modelul altor legislatii, precum cea din Franta, unde Gendarmerie Nationale are competente de politie judiciara. Aceasta masura ar degreva si politia de o serie de activitati“, a explicat avocatul Gheorghita Mateut. Potrivit Jandarmeriei, costurile de securitate vor scadea odata ce jandarmii vor putea face activitati de urmarire penala. „Trebuie inteles ca acele competente de cercetare penala la fata locului vor fi acordate doar pentru infractiunile constatate pe Legea 550. Nu vorbim de atributii extinse la tot spectrul de infractiuni din Codul Penal. La momentul acesta, se produce un dublaj. Jandarmeria prinde un suspect, dar pentru ca nu are competente de politie judiciara, acelasi demers este reluat de politie, pentru identificare, probarea faptei. Este o dublare care creste costurile de securitate furnizate de statul roman – ora de securitate asa cum este definita in termeni de specialitate. Acum, ora de securitate are costuri mult mai mari acum pentru infractiunile constatate de jandarmi. Mai sunt aspecte legate de infractiunile silvice. Daca jandarmii surprind un transport ilegal de lemne, nu-l pot opri, pentru ca nu au competente“, au explicat, surse din Jandarmeria Romana. Imediat ce legea va intra in vigoare, Jandarmeria poate delega pe langa parchete ofiteri sau subofiteri cu pregatire juridica. „Ofiterii Jandarmeriei, in proportie de 90%, sunt absolventi ai Academiei de Politie, Specialitatea Jandarmi, deci au studii juridice pentru a putea face activitati de politie judiciara“, au mai precizat sursele citate.
A.M.