Potrivit ultimelor stiri in domeniul subventiilor pentru cresterea animalelor, pe 16 noiembrie vor incepe platile pe sprijinul cuplat in zootehnie/ Ministerul este preocupat permanent, prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, pe de o parte, de aceste plati din Pilonul I, cat si de Pilonul II, prin Agentia de Finantare a Investitiilor Rurale. (...), informeaza agroinfo.ro.
Crescatorii de bovine vor intra la plata pe sprijinul cuplat, nu stiu acum, in functie de fiecare beneficiar in parte sau de punctajul sau mai bine zis, de toate rigorile din aceasta plata. Si vor intra si crescatorii de ovine si caprine, categoric, tot la fel pe aceasta schema de plata, la fel urmand ca ulterior sa primeasca sprijin crescatorii de animale pe celelalte masuri pe care au aplicat, a declarat dr. Radu Antohe, consilier personal al premierului Romaniei pe probleme de agricultura, pentru Radio Iasi, Matinal Agrar. Consilierul personal al prim-ministrului Mihai Tudose a adaugat ca, pana la aceasta data, 82% din fermierii romani au incasat avansul la subventiile cuvenite pentru 2017.
Plata avansului la subventii din 16 octombrie este un demers asumat al ministrului agriculturii, de fapt, toate aceste politici trebuie sa revina la normal si numai prin implicare si decizii coerente. Ministerul Agriculturii, prin politicile pe care le implementeaza, a dus la acest rezultat, ca fermierul sa-si primeasca banii cand ii merita, cand ii doreste el, in functie de sezonul de activitate. Deci, trebuie sa ne armonizam cu politicile in functie de fermier. Pentru acest lucru am tinut sa facem aceasta initiativa de implementare a platilor, sa le aducem la zi. Au fost cum au fost sincopele si celelalte perioade, asadar cum ne-am propus, am inceput pe 16 octombrie sa dam banii pe partea de vegetal. (...) Chiar astazi vorbim despre 82%, daca tin bine minte cifra, din fermieri care si-au primit banii, a spus Antohe.
Majoritatea celor de pe listele de plata avans APIA sunt fermieri mici sau medii, fermierii mari inca nu si-au primit avansul la subventiile datorate pentru acest an. Este vorba despre o procedura care trebuie urmata, a spus consilierul premierului, fiind la mijloc si chestiuni care tin de particularitatile fiecarui dosar pentru subventii.
Va reamintim ca Ministerul Agriculturii, printr-un proiect de hotarare de Guvern, a stabilit plafonul de 99.046.133 euro, respectiv 455.542.879 lei, care se acorda crescatorilor de animale pentru anul de cerere 2017, pentru schemele de sprijin cuplat in sectorul zootehnic, repartizat astfel:
a) 1.470.000 euro, respectiv 6.760.971 lei, pentru categoria bivolite de lapte;
b) 11.550.000 euro, respectiv 53.121.915 lei pentru categoria taurine din rase de carne si metisii acestora;
c) 85.999.133 euro, respectiv 395.535.812 lei pentru categoria vaci de lapte;
d) 27.000 euro respectiv 124.181 lei pentru specia viermi de matase.
Ecaterina Stroescu