SCHIMBARI IMPORTANTE pentru ADMITEREA in scolile MAI din luna ianuarie! 11 probe vor trebui parcurse intr-un timp record. Detalii aici

MAIProba sportiva la examenul de admitere in scolile de agenti si subofiteri ale Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din ianuarie 2018 va consta intr-un traseu practic aplicativ, potrivit unui ordin de ministru pus in dezbatere publica. Potrivit MAI, introducerea, incepand cu ianuarie 2018, a traseului practic aplicativ la concursul de admitere in scolile de agenti si subofiteri in locul probelor de verificare a aptitudinilor fizice sustinute la examenele precedente are la baza mai multe argumente, printre care si cele legate de "necesitatea adaptarii probelor de concurs la nevoile institutionale si la standardele internationale".

 

Una dintre consecintele imediate ale acestei schimbari este eliminarea baremului de inaltime in conditiile in care testarea calitatilor fizice ale candidatilor va impune si o anumita statura necesara parcurgerii acestor probe. Mentinerea probelor sportive sustinute pâna in prezent (alergare de rezistenta, viteza si aruncarea unei mingi medicinale) ar fi facut imposibila sustinerea examenului de admitere din ianuarie 2018, in special din cauza conditiilor meteo specifice sezonului rece care ar fi putut pune in pericol sanatatea candidatilor. "Din perspectiva nevoilor institutionale, parcurgerea traseului practic aplicativ contribuie la testarea a patru calitati motrice de baza - viteza, rezistenta, indemânarea si forta, dar si la verificarea rapiditatii reactiei candidatului. Fiecare concurent de la institutiile de invatamânt ale MAI care pregatesc politisti, jandarmi si politisti de frontiera va trebui sa realizeze traseul ce cuprinde 11 elemente intr-un timp de maxim 2 minute si 25 secunde (elementele din care este alcatuit traseul sunt detaliate in anexa la OMAI supus dezbaterii publice). Datorita specificului aparte al muncii pe care o desfasoara reprezentantii IGSU, la Scoala de Subofiteri de Pompieri si Protectie Civila „Pavel Zaganescu" – Boldesti traseul aplicativ este diferit de cel aplicat pentru scolile de jandarmi si de politie. Astfel, traseul presupune 10 elemente pe care candidatul trebuie sa le parcurga. Elementele trebuie parcurse intr-un minut si cinci secunde", spune MAI, sustinând ca o abordare similara a probelor sportive se regaseste si la admiterea in scolile ministerelor de interne din mai multe state europene - Austria, Belgia, Canada, Olanda, Franta, Germania, Marea Britanie, Ungaria sau Spania. MAI organizeaza, in premiera, o sesiune de admitere in luna ianuarie 2018 in scolile de agenti si subofiteri. Vor fi scoase la concurs 2.880 de locuri - 1.600 pentru agenti de politie, 700 pentru subofiteri jandarmi, 300 pentru subofiteri pompieri si 280 pentru politisti de frontiera.

E.S.

Scroll to Top