Statistica incendiilor arata ca, anual, in medie, 14% din incendiile ce se produc in Romania la gospodariile cetatenesti au loc ca urmare a cosurilor de fum defecte sau necuratate, respectiv 6% ca urmare a mijloacelor de incalzire defecte, improvizate sau nesupravegheate.
Din pacate, majoritatea acestor incendii se soldeaza adesea cu tragedii. Avand in vedere ca temperaturile pe timpul noptii au scazut, recomandam cetatenilor care utilizeaza la incalzirea locuintelor sobe sau aparate ori mijloace electrice de incalzire, sa ia urmatoarele masuri specifice de prevenire a incendiilor de locuinte:
- Asigurati verificarea, curatarea si repararea, dacaeste cazul, a cosurilor de fum de catre o persoana specializata;
- NU folositi decat materialul combustibil pentru care a fost destinata soba si evitati supraincarcarea acesteia;
- NU folositi soba decat cu usita inchisa;
- Asezati o tavita metalica in fata sobei, in dreptul usitei;
- NU asezati in apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;
- Stingeti focul din soba inainte de a parasi locuinta;
- NU adormiti niciodata cu soba aprinsa;
- Verificati integritatea aparatelor si mijloacelor de incalzire electrice, iar in cazul in care acestea sunt defecte, reparati-le cu ajutorul unui specialist sau cumparati-va altele noi;
- NU asezati aparatele de incalzire electrice in apropierea materialelor combustibile;
- NU asezati materiale combustibile pe mijloacele de incalzire electrice;
- Decuplati aparatele de incalzire electrice inainte de a parasi locuinta sau de a adormi.
- NU lasati niciodata copiii nesupravegheati cu soba aprinsa ori aparatele de incalzire electrice in functiune.
- NU suprasolicitati instalatia electrica a locuintei prin utilizarea simultana a mai multor aparate electrice de mare putere. Deconectati de la reteaua electrica toate aparatele electrice atunci cand nu sunt utilizate.
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta”Neron Lupascu” al judetului Buzau considera ca respectarea normelor de prevenire si stingere a incendiilor si adoptarea unei atitudini preventive de catre populatie pot sa asigure evitarea unor evenimente negative in urma carora pot aparea victime omenesti si pagube materiale insemnate. Prevenirea trebuie inteleasa prin nevoia de a te autoproteja, iar acesta este un element cheie pe care toti cetatenii trebuie sa il inteleaga.
A.M.