SE SCHIMBA LEGEA! MAI vrea ca politistii sa poata legitima orice persoana si sa interzica accesul in anumite spatii. Afla aici si alte atributii

PolitiaMinisterul de Interne propune modificarea Legii nr. 218/2002 privind organizarea si functionarea Politiei Romane, care stabileste ca Politia Romana nu se mai ocupa cu „siguranta cetateanului”.

 

Concret, la art. 26 alin. 1, care detaliaza atributiile Politiei Romane, in loc de „aplica masuri de mentinere a ordinii si linistii publice, a sigurantei cetateanului, de prevenire si combatere a fenomenului infractional” va fi „mentine ordinea si siguranta publica la nivel national si aplica masuri pentru prevenirea si combaterea fenomenului infractional si terorismului”. Totodata, politistii nu vor mai legitima doar persoanele care incalca legea, ci oricare persoana. Acest lucru deoarece, la art. 31, alin. 1, care detaliaza drepturile si obligatiilor politistului, in loc de „sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor care incalca dispozitiile legale ori sunt indicii ca acestea pregatesc sau au comis o fapta ilegala” va fi doar „sa legitimeze si sa stabileasca identitatea persoanelor”. Similar, pentru ca politistul sa aiba dreptul sa conduca persoane la sediul politiei nu va mai fi nevoie ca acestea sa pericliteze, prin actiunile lor, „viata persoanelor, ordinea publica sau alte valori sociale” sau sa fie suspectate de savarsirea unor fapte ilegale.

Politistii vor putea interzice accesul in anumite spatii

Un alineat nou introdus va permite agentilor „sa interzica, temporar, accesul sau prezenta oricarei persoane in perimetrul locului savarsirii unor infractiuni sau a altor fapte antisociale, daca prin aceasta ar fi afectata desfasurarea normala a activitatii organelor abilitate”. De asemenea, politistii vor putea „sa opreasca fortat si sa imobilizeze vehicule, inclusiv prin utilizarea mijloacelor din dotare, in conditiile legii”. Tot o prevedere nou introdusa va da politistilor dreptul sa acceseze „bazele electronice de date ale politiei sau ale altor organe ale administratiei de stat, precum si sistemele de supraveghere a spatiilor publice”, doar in scopul „prevenirii si combaterii altor fapte ilegale, precum si al mentinerii ordinii si sigurantei publice”.

 

Agentii vor primi si dreptul de a cere oricarei persoane „sa tina mainile la vedere si/sau sa adopte o pozitie inofensiva care exclude savarsirea unei actiuni violente indreptate impotriva acestuia”, iar in cazul in care persoana respectiva refuza „se prezuma intentia savarsirii unei actiuni violente indreptate impotriva politistului”.

Noi conditii pentru "vizita" la sectie

Potrivit unui articol nou introdus, politistul va avea dreptul sa conduca o persoana la sediul politiei si atunci cand:

- nu s-a putut stabili identitatea acesteia, ori exista suspiciuni cu privire la identitatea declarata sau veridicitatea documentelor prezentate- datorita locului, momentului, circumstantelor, bunurilor aflate asupra sa, ori comportamentului, creeaza suspiciunea ca pregateste sau a comis o fapta ilegala.

Odata dusa la sectie, persoana are dreptul ca un membru al familiei sau o alta persoana desemnata sa fie informata de masura luata. Atentie, insa, ceva mai jos in proiect scrie ca „pentru motive temeinice”, exercitarea acestui drept poate fi intarziata pana la patru ore. Pentru „verificarea situatiei”, o persoana condusa la sectie va putea fi tinuta 24 de ore, atentie, daca nu s-a dispus retinerea ori arestarea preventiva.

"Nu stai, ti-o iei!"

Un alt articol nou introdus prevede ca „in indeplinirea atributiilor de serviciu, politistul are dreptul sa utilizeze mijloace de constrangere, constand in: forta fizica, inclusiv aplicarea unor procedee de autoaparare sau lovituri; catuse sau alte mijloace adecvate de imobilizare a membrelor superioare si/sau inferioare; mijloace neletale; arme albe si de foc; mijloace adecvate sau, dupa caz, vehicule, pentru oprirea fortata, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spatii inchise in care se gasesc persoane si bunuri, ori pentru inlaturarea unor obstacole”. Daca forta fizica nu este suficienta sau daca persoana „intentioneaza sa savarseasca sau savarseste actiuni violente cu obiecte, dispozitive, substante sau animale ce pot pune in pericol viata, sanatatea ori integritatea corporala a persoanelor”, atunci politistul va avea dreptul sa utilizeze: bastoane, tonfe, dispozitive cu substante iritant-lacrimogene si/sau paralizante, caini de serviciu, scuturi de protectie, casti cu vizor, dispozitive cu electrosocuri, arme neletale cu bile de cauciuc sau alte arme neletale, precum si alte mijloace de imobilizare care nu pun in pericol viata sau nu produc o vatamare corporala grava.

E.S.

Scroll to Top