S-A MAJORAT VARSTA DE PENSIONARE! Din lipsa de personal STATUL II TINE LA MUNCA. Vezi aici pentru ce categorie de angajati
Last Updated on 02/11/2017 by Iulian Gavriluta

Consultatii medicaleMarti, 31 octombrie 2017,  Parlamentul a adoptat majorarea varstei de pensionare in cazul tuturor medicilor, care nu se vor putea pensiona mai devreme de 67 ani. Ministerul Sanatatii i-a convins pe deputati, de care depinde decizia, sa fie de acord cu mentinerea medicilor mai mult timp la munca, din cauza deficitului de personal din sistem. 

 

Proiectul de lege, adoptat de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional al Parlamentului, propunea ca doar medicii care doresc acest lucru sa aiba posibilitatea de a iesi la pensie mai tarziu. Ministerul Sanatatii vrea ca varsta de pensionare pentru toti medicii, indiferent de sex, sa fie fixata prin lege la 67 de ani, in loc de 65 de ani, cat prevede acum legislatia. Astfel, institutia a transmis Comisiei pentru sanatate si familie din Camera Deputatilor solicitarea ca medicii sa nu se mai poata pensiona decat la 67 de ani. ”Medicii se pensioneaza la varsta de 67 de ani, indiferent de sex”, transmite ministerul.

Argumentul? Amanarea iesirii la pensie este benefica in contextul in care spitalele se confrunta cu un deficit de personal. Acum, deputatii au fost de acord cu ministerul si au dat unda verde majorarii varstei de pensionare Membrii comisiei de specialitate au tinut cont de solicitarea Ministerului Sanatatii si au eliminat prevederea ca ”la cerere, medicii au dreptul de a se pensiona in conditiile dreptului comun sau la varsta de 67 de ani”. Parlamentarii au stabilit in schimb ca ”medicii se pensionează la varsta de 67 de ani, indiferent de sex”, iar proiectul a fost aprobat in aceasta forma in plenul Camerei Deputatilor.

E.S.