Cavalerii florii de colț mereu la înălțime – pregătire pentru misiune – FOTO
Last Updated on 02/11/2017 by Iulian Gavriluta

militari afganistanDeși au depășit câteva etape importante din cadrul pregătirii pentru o nouă misiune în Afganistan, militarii Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților”, continuă să se instruiască în condiții cât mai apropiate de realitatea teatrului de operații. Este importantă fiecare zi de pregătire și nu este timp de pierdut. O zi de pregătire în cadrul poligoanelor și terenurilor de instrucție amenajate ca replică a zonei reale de responsabilitate se dorește a fi echivalentă cu o zi de misiune în Afganistan.

 

Fiecare militar se instruiește pentru a putea răspunde oportun la toate tipurile de amenințări în scopul îndeplinirii cu succes a misiunii încredințate.

Sprijinul din partea echipei de mentorizare a Lupilor Negri nu a întârziat să vină. În două etape diferite au fost mentorizate structura de comandă și subunitățile. Echipa de mentorizare din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”, sub conducerea locotenent-colonelului Gabriel Turculeț a pus la dispoziția comenzii Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților” toate informațiile necesare executării eficiente a comenzii și controlului.

Timp de o săptămână au participat efectiv la activitățile planificate și și-au adus aportul substanțial la întreg procesul de planificare și conducere a operației.

În cea de-a doua etapă de mentorizare, comandanții de subunități ai Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților” au beneficiat de experiența și lecțiile învățate prezentate fără nicio reținere de către membrii echipei de mentorizare de la nivelul subunităților din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”.

Scenariile de instruire pregătite în comun cu aceștia în scopul simulării condițiilor unui viitor mediu operațional, au adus un plus considerabil în cadrul procesului de instruire. Prin replicarea în teren a unor situații tactice posibile generate de numeroase tipuri de incidente, în scopul perfecționării deprinderilor militarilor necesare îndeplinirii misiunii în cadrul subunităților, am obținut dezvoltarea capacităților fiecărui militar de a se orienta rapid în câmpul tactic, de a folosi procedee optime în scopul evitării în timp scurt a pericolelor, evitarea surprinderii și folosirea cu pricepere a armamentului din dotare.

Poligoanele Prislop din masivul Leaota și poligonul Măgura de lângă Câmpulung au devenit martorele pregătirii a peste 150 de militari cu categoriile de armament utilizate în teatrele de operații. În acest scop, în sprijinul militarilor Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților” au răspuns prezent militari din cadrul Batalionului 620 Operațiuni Speciale „Băneasa-Otopeni” sub îndrumarea cărora s-au executat ședințe de tragere folosindu-se ca tehnică HUMVEE-urile având montate mitraliere M2, cal.12.7mm.

Scopul a fost unul singur: instruirea militarilor în condiții cât mai apropiate de realitatea teatrului de operații cu minimalizarea riscurilor prin coordonarea eficientă a echipelor de militari luată în calcul ca element cheie în îndeplinirea misiunilor.

Comandantul companiei a 2-a, căpitanul Florin Jianu a explicat: am executat antrenamente cu trageri de luptă care au vizat instrucţia tuturor militarilor. Aceste antrenamente constau în verificarea practică a militarilor şi punerea în aplicare a procedurilor operaţionale pe care trebuie să le implementăm în condiţiile de luptă din Afganistan, și nu în ultimul rând, antrenamente prin trageri de luptă a modului de descoperire, de ochire şi de lovire a ţintelor în câmpul tactic de către militari. 

Totodată a specificat că antrenamentele cu forțele speciale nu au fost deloc ușoare: militarii musceleni au învățat cum să reacționeze în situații limită, primind informații despre caracterul misiunii și despre faptul că succesul unei misiuni depinde în mare măsură și de implicarea dovedită pe timpul perioadei de pregătire.

În Poligonul Măgura, chiar dacă vânătorii de munte sunt luptători de elită, și domeniul lor de excelenţă este lupta în mediul montan, au exersat tehnici de tip Guardian Angel, întrucât militarii musceleni vor executa misiuni în sprijinul liderilor militari şi echipelor de consiliere și legătură, precum și funcționalitatea intrării în baza militară Kandahar Air Field.

Aceste metode de antrenament nu vor exclude antrenamentele clasice, doar le vor completa. Tendinţele actuale sunt de a implementa elemente noi în cadrul antrenamentelor, pentru că Vulturii Carpaților vor lua parte la misiuni reale în Afganistan, loc în care nu se poate greși niciodată și unde nu există noțiune de a lăsa garda jos nici măcar pentru o secundă.

Comandantul Batalionului 30 Protecția Forței „Vulturii Carpaților”, locotenent-colonel Ionuț Ilinca a menționat că: pregătirea pentru misiune se desfăşoară, continuu şi diferenţiat, prin activități multiple şi complexe, pe toată durata, constituind o parte integrantă a procesului de formare a militarilor participanți la misiunea Resolute Support în prima parte a anului 2018.

Text: locotenent-colonel Cezar Popa

 foto: m.m.p. Iulian Cadulencu

 

{vsig}pregatire-militari-Afganistan{/vsig}