NU VA PANICATI! Sirenele de dezastre suna din nou la Buzau! Citeste aici detalii
Last Updated on 01/11/2017 by Iulian Gavriluta

Sirene BzPotrivit programului anuntat inca de luna trecuta, ISU Buzau va desfasura astazi miercuri, 01 noiembrie a.c., în intervalul ora 10:00-11:00, un exercitiu pentru testarea si verificarea unor echipamente din componența sistemului de instiintare, avertizare si alarmare in situatii de protectie civila.

In acest sens, va fi declansat mecanismul de instiintare a autorităților privind iminența producerii unor evenimente deosebite și vor fi acționate echipamentele dedicate de avertizare/alarmare a populației din zone posibil a fi afectate de dezastre, prin intermediul semnalelor acustice  Vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților. 

Buzoienii vor auzi în funcție de scenariul prevăzut:

  • semnalul de alarmă aeriană compus din 15 sunete a câte 4 secunde fiecare cu pauză de 4 secunde între ele
  • semnalul de alarmă la dezastre compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele;
  • semnalul de prealarmă aeriană compus din 3 sunete a câte 32 secunde fiecare cu pauză de 12 secunde între ele;
  • semnalul de încetare a alarmei compus dintr-un sunet continuu, de aceeași intensitate, cu durata de 2 minute;

La nivelul județului Buzău sunt instalate 132 de sirene (112 sirene electrice și 20 sirene electronice), 40 dintre acestea fiind acționate centralizat de la nivelul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău, celelalte fiind acționate la nivel local. La exercițiile organizate în lunile precedente din totalul sistemelor de alarmare verificate, aproximativ 97% au răspuns în parametri de funcționare normali.

Situația privind rezultatele verificărilor a fost centralizată la nivel județean, fiind analizată în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, în vederea îmbunătățirii modului de alarmare a populației în situații de protecție civilă. De asemenea, în funcție de caracteristicile tehnice, vor fi testate și echipamentele care permit transmiterea mesajelor de avertizare vocală către populație. Recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să urmărească informările noastre. Mesajele tip voce vor fi particularizate cu sintagma “EXERCIȚIU”.

Inştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate. Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate. La nivel național, există peste 7.700 astfel de mijloace, care pot fi utilizate în cazul unor dezastre sau alte situații de protecție civilă, modul de acționare a acestora fiind realizat local sau centralizat, din dispecerate. Responsabilitatea menținerii în stare de operativitate a sistemului de înștiințare-alarmare revine autorităților publice locale, iar reprezentanții inspectoratelor pentru situații de urgență derulează, periodic, acțiuni de verificare în teren. Pe parcursul anului trecut, personalul specializat a verificat 5.248 mijloace de alarmare a populației. În anul 2016, inspectoratele pentru situații de urgență (ISU) au organizat 1.533 exerciții de alarmare la nivelul localităților, acțiuni derulate în colaborare cu comitetele județene și locale pentru situații de urgență, instituțiile publice cu atribuții în managementul situațiilor de urgență și operatorii economici sursă de risc. Reziliența comunității pentru a depăși urmările unor dezastre este consolidată prin pregătirea permanentă a autorităților responsabile cu managementul tipului de risc, în colaborare cu populația civilă, pentru atingerea dezideratului comun de îmbunătățire a capacității de reacție a unui stat în fața provocărilor.

I.G.