Pompierii prahoveni intervin, marți seară, în gara Breaza Nord, pentru asigurarea măsurilor specifice la un vagon încărcat cu nitrat de amoniu din care iese fum, populația urmând să fie evacuată pe o rază de aproximativ 800 de metri.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, Raluca Vasiloae, trenul de marfă este compus din 25 de vagoane, iar dintr-un container situat la jumătate iese fum. La fața locului se intervine cu șase autospeciale pentru răcirea vagonului, dar și cu o ambulanță SMURD, până la acest moment nefiind înregistrate victime.Vasiloae a precizat că populația va fi evacuată pe o rază de aproximativ 800 de metri. Conform sursei citate, a fost oprită alimentarea cu energie electrică, urmând ca linia să fie scoasă de sub tensiune. Circulația feroviară este blocată pe un fir, pe ruta Brașov-București, au afirmat oficiali ai Poliției Transporturi Feroviare Prahova.
A.M.
UPDATE - Potrivit Secretarului de Stat Raed Arafat, focul a fost stins dupa ce timp de mai multe zeci de minute vagonul a fost racit iar angajatii ISU Prahova au putut sa intre in vagon.
UPDATE - Purtătorul de cuvânt al CFR, Oana Brânzan, a spus că la această oră patru trenuri aflate în circulaţie la momentul închiderii traficului feroviar sunt oprite în gările Comarnic, Valea Largă şi Câmpina. Dintre acestea, trei erau cu destinaţia Bucureşti. Ea a precizat că garnitura care transporta azotat de amoniu aparţine CFR Marfă, este formată din 26 de vagoane şi plecase de la Târgu Mureş, cu destinaţia Ploieşti Triaj. Conform unei fişe cu date de securitate privind azotatul de amoniu realizată de Combinatul Azomureş, îngrăşământul în sine nu este combustibil, dar poate întreţine combustia chiar şi în absenţa aerului. La cca.170°C se topeşte, descompunându-se relativ lent în amoniac şi acid azotic. "La peste 200 °C descompunerea este rapidă şi dacă nu se iau măsuri imediate de răcire prin stropire cu o cantitate maxim posibilă de apă (inundare efectivă), reacţia de descompunere poate deveni o reacţie în lanţ, produşii de descompunere (oxizii de azot) catalizând reacţia care se poate transforma în orice clipă în explozie. Îngrăşământul poate să se aprindă şi să ardă la temperaturi mari (peste 400 °C) cu descompunere simultană în oxizi de azot, descompunere care se poate transforma în explozie în cazul contaminării cu materiale incompatibile precum combustibili (benzină, motorină), lubrifianţi (vaseline, uleiuri), pulberi metalice şi alte materiale", se arată în fişa Azomureş.