FOTO – “Felicit eforturilor de a aduce in atentia buzoienilor personalitatea si performanta lui Dumitru Dan…” – Presedintele CJ Buzau Petre Emanoil Neagu prezent la ceremonia de inaugurare a monumentului funerar apartinand primului globe-trotter roman
Last Updated on 31/10/2017 by Iulian Gavriluta

CJ Buzau 1Dumitru (Demetre) Dan (n. 14 iulie 1889, Buhusi, Romania – d. 4 decembrie 1979, Buzau, Romania) a fost un geograf, profesor de geografie si globe-trotter roman nascut intr-o familie de origine greaca.

 

S-a remarcat prin faptul ca a cucerit titlul mondial pentru inconjurul lumii pe jos. In 1910, Dumitru Dan a participat impreuna cu Paul Parvu, Gheorghe Negreanu si Alexandru Pascu — toti fiind studenti la Universitatea Sorbona — la concursul organizat de Touring Club de France, care prevedea efectuarea inconjurului lumii pe jos si prin mijloace materiale proprii. Premiul oferit a fost de 100.000 de franci francezi. Din cauza izbucnirii Primului Razboi Mondial, Dumitru Dan completeaza traseul abia in anul 1923 si primeste cei 100.000 de franci, care acum sunt cu mult devalorizati reprezentand doar 8% din valoarea sumei de la inceputul concursului. Dumitru Dan a fost singurul roman care a terminat competitia. Performanta sa a ramas neegalata, fiind inscris in Cartea Recordurilor in anul 1985.Calatoria l-a purtat pe 5 continente, peste 3 oceane, prin 74 de tari, 30 de colonii si prin peste 1.500 de orase. A rupt 497 perechi de opinci si 28 de costume nationale. Moare in 4 decembrie 1978 la Buzau, unde este si inmormantat in Cimitirul Eroilor. Mormantul sau a ramas in paragina pana in 2015, cand ziaristul englez Roger Bunyan l-a vizitat in cursul documentarii pentru un articol. El i-a scris un e-mail presedintelui roman de atunci, Traian Basescu, care a cerut primarului Constantin Boscodeala sa rezolve problema. Muzeul Judetean din Buzau a obtinut un grant de 86.000 de euro si, in colaborare cu Gheorghe Dan, un stranepot al globe-trotterului, a reamenajat mormantul. Ieri, 30 octombrie 2017, a avut loc o slujba de pomenire si inaugurarea monumentului funerar. In prezenta Presedintelui Consiliului Judetean Buzau, Petre Emanoil Neagu, la monumental funerar au fost tinute cuvantari de omagiere la capataiuli primului “ambasador” al Romaniei pe meridianele lumii.

Ecaterina Stroescu

CJ Buzau 3

 

CJ Buzau 2