UPDATE – LA ACEASTA ORA – Intra in vigoare AVERTIZAREA METEO de VREME SEVERA pentru toata tara. COD PORTOCALIU de vant cu rafale de pana la 120km/h si ninsori consistente in peste 25 de judete. Ce trebuie sa faca soferii pentru a evita amenzile

METEOAdministratia Nationala de Meteorologie a emis AVERTIZARE METEOROLOGICĂ - COD GALBEN.Fenomene vizate: vânt intens, disconfort termic; precipitații mixte în nord, nord-vest și centru. 

 

Interval de valabilitate: 29 octombrie, ora 10:00 – 30 octombrie, ora 23:00.Zone afectate: toată țara. În intervalul menționat, intensitatea vântului va fi în creștere în toate regiunile, cu viteze la rafală  în general între 55 și 70 km/h și local 75...85 km/h. Valorile termice vor scădea în toată țara, iar intensificările de vânt vor determina amplificarea senzației de rece. În regiunile din vestul, centrul și nordul țării pe arii extinse vor fi ploi moderate cantitativ, iar din noaptea de duminică spre luni (29/30 octombrie) în Maramureș, Transilvania și zona deluroasă a Crișanei și a Moldovei se vor semnala precipitații mixte.

COD PORTOCALIU - Zone afectate: zonele de munte. Fenomene vizate: vânt tare, ninsori viscolite, strat consistent de zăpadă. Interval de valabilitate: 29 octombrie, ora 10:00 – 30 octombrie, ora 23:00. Duminică (29 octombrie) și luni (30 octombrie), în zonele montane vântul va sufla tare, rafalele vor depăși 80...90 km/h, iar pe creste 100...120 km/h. Va ninge viscolit, vizibilitatea va scădea temporar sub 50 m și se va depune strat consistent de zăpadă.

În funcţie de evoluţia şi de intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

MAI: Atenţionăm cetăţenii că urmează o perioadă cu vreme severă. Conducătorii auto să se intereseze din timp asupra condiţiilor de trafic. „Efectivele Ministerului Afacerilor Interne - pompieri, poliţie şi jandarmerie din zonele vizate de avertizări sunt pregătite să intervină în orice moment în sprijinul comunităţilor. Conducerea MAI a solicitat în această dimineaţă (sâmbătă - n.red.) prefecţilor din judeţele vizate de atenţionările meteo de vreme severă să activeze comitetele pentru situaţii de urgenţă, asigurând permanenţa la comanda judeţului”, precizează sursa menţionată. Ministerul Afacerilor Interne recomandă conducătorilor auto ca, înainte de a porni la drum, să se intereseze asupra condiţiilor meteo şi rutiere din zona traseului pe care vor să-l parcurgă şi să respecte semnalizarea rutieră din zona respectivă sau a poliţiştilor prezenţi la faţa locului. Pentru a fi la curent cu cele mai noi informaţii despre alertele meteo, cele privind traficul rutier sau riscurile de inundaţii, MAI recomandă persoanelor să descarce aplicaţia DSU.

A.M.

UPDATE - INTRUNIRE CJSU Buzau

     Comitetul Județean pentru Situații de Urgență s-a întrunit în data de 29 octombrie 2017, orele 10.00, la sediul Instituției Prefectului – Județul Buzău, pentru a stabili măsurile necesare prevenirii problemelor cu care se pot confrunta locuitorii județului, precum și alte persoane aflate în tranzit, pe durata avertizării cod portocaliu de vânt puternic și precipitații sub formă de ninsoare valabilă până luni, 30 octombrie 2017, orele 23.00, pentru zona de nord a Buzăului.

     Inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Neron Lupașcu” al județului Buzău a informat Instituția Prefectului cu privire la faptul că avertizarea meteo a fost transmisă comitetelor locale pentru situații de urgență din zona vizată, acestea urmând să asigure serviciul de permanență, să raporteze orice problemă apărută pe fondul înrăutățirii vremii și să intervină până la sosirea forțelor specializate.

     De asemenea, la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost activat Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției care va monitoriza permanent situația din județ, iar responsabilii de la drumuri naționale, drumuri județene, precum și cei ai societății Electrica au raportat că dispun de utilajele, materialele și personalul necesar pentru a acționa eficient dacă situația o va impune.

     Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, pe durata avertizării cod portocaliu, în toată zona montană a României se vor semnala intensificări ale vântului până la viteze de 80-120 km/h și ninsori abundente, iar vizibilitatea ar putea scădea chiar și sub 50 de metri pe alocuri.

     Ca urmare, cetățenii sunt sfătuiți să nu plece la drum decât dacă este neapărat necesar, să se informeze în prealabil cu privire la condițiile meteo și rutiere din zonele aflate sub avertizare de vreme rea și să descarce aplicația DSU pentru a avea acces la cele mai noi date referitoare la vreme și trafic.