VOR FI ASIGURATE! Salariile profesorilor pana la sfarsitul anului si plata in mare parte a sentintelor judecatoresti. Citeste aici ce modificari apar in banii alocati scolilor
Last Updated on 28/10/2017 by Iulian Gavriluta

Scoli BuzauMinistrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat vineri, la Craiova, ca, prin urmatoarea rectificare bugetara, vor fi asigurate salariile dascalilor pana la sfarsitul anului si, de asemenea, o parte din sumele necesare pentru plata sentintelor judecatoresti.

 

Potrivit lui Pop, in cazul in care nu vor fi alocati anul acesta toti cei 670 milioane lei necesari pentru plata acestora, diferenta va fi cuprinsa in bugetul de anul viitor."Lucram la proiectul de buget si la rectificarea bugetara si pot spune ca intentia noastra este de a aloca educatiei cel mai mare buget, anul viitor, din ultimii zece ani, in conformitate cu programul de guvernare. Prin rectificarea bugetara pe care o pregatim, toate salariile sunt asigurate, nu avem o problema de salarizare. Vrem sa platim o buna parte din sentintele judecatoresti cu care suntem datori fata de cadrele didactice. Se va aloca o suma. Nu pot spune, azi, ca toti banii necesari, aproximativ 670 milioane lei ii vom aloca, dar o buna parte dintre ei, dar eu zic ca mai mult de jumatate din aceasta suma se va aloca. Am sperante ca spre finalul lunii noiembrie vom avea sumele clare. Ceea ce nu alocam anul acesta prin rectificare clara se va regasi in bugetul de anul viitor. Deci nu vom ramane datori fata de cei care au sentintele castigate si, in conformitate cu actele normative, trebuie sa le asiguram plata. Eu imi doresc sa dam toate sentintele anul acesta, sa nu mai avem datorii fata de cadrele didactice", a spus Pop, intr-o conferinta de presa la Craiova. Ministrul Educatiei a afirmat ca a fost introdusa in Parlament o initiativa legislativa semnata de premierul Romaniei, presedintele Camerei Deputatilor, vicepremier si ministrul Educatiei, prin care se schimba modalitatea de finantare in invatamant, in sensul ca banii pentru salarii vor fi alocati in mod direct scolilor si nu vor mai trece prin consiliile locale. "Prin consiliile locale se vor duce doar sumele pentru reparatii, intretineri si cheltuieli de functionare. Banii vrem sa ii ducem direct la unitatea scolara, pe salarii, prin inspectoratele scolare. Și in acelasi timp dobanzile pe care le au sentintele castigate de profesori, astazi trebuie platite sau de unitatea scolara sau de unitatea administrativ teritoriala locala. Prin aceasta propunere de lege, vrem ca toate dobanzile sa fie platite de la bugetul de stat exact cum au fost platite sentintele judecatoresti", a spus Liviu Pop.

A.M.