Elevii isi cer drepturile! Statutul Elevului si Legea Educatiei NU SUNT RESPECTATE

EleviConsiliul National al Elevilor si Uninea Liceenilor Maghiari din Romania (MAKOSZ) isi exprima nemultumirea cu privire la superficialitatea cu care sunt elaborate regulamentele de organizare si functionare ale unitatilor de invatamant preuniversitar, dar si fata de modul in care au fost tratati elevii ce si-au sustinut drepturile.

 

In primul rand, sesizam periodic cazuri in care regulamentele de organizare si functionare ale scolilor incalca diferite prevederi ale legislatiei specifice domeniului educational, precum Statutul Elevului, primul document care reglementeaza distinct drepturile si obligatiile elevilor inmatriculati in institutiile de invatamant preuniversitar de stat, particular sau confesional din Romania, sau Legea Educatiei Nationale. Cu toate ca acest document a intrat in vigoare acum mai bine de un an, nu doar ca nu este respectat, ci continutul sau lipseste in continuare din regulamente aprobate la nivel de scoala, iar elevii nu sunt informati cu privire la intreaga lista de drepturi de care beneficiaza.

Consideram relevant in acest sens exemplul elevilor din Cluj care au fost dati afara de la ore pe considerente legate de aspectul fizic, al caror drept la educatie a fost incalcat. Suntem de parere ca o conditionare a accesului la orele de curs de aspecte precum lungimea parului sau existenta barbii este in contradictie cu principiile care ar trebui sa guverneze sistemul de invatamant, in speta principiul echitatii, in baza caruia accesul la invatare se realizeaza fara discriminare. Totodata, nu putem fi de acord nici cu modul in care ministrul educatiei a gestionat problema, declarand ca unitatile de invatamant preuniveristar isi pot adopta propriul regulament, nementionand insa si obligativitatea acestuia de a se supune legii. Credem ca scoala ar trebui sa fie un mediu sigur, care sa incurajeze exprimarea individualitatii elevilor si sa valorifice diferentele dintre acestia in contextul promovarii tolerantei, nu sa ii sanctioneze in baza unor criterii subiective. Evidentiem riscul ca elevii sa fie indepartati de scoala, iar acestia sa dezvolte o repulsie fata de actul de invatare, ceea ce va avea consecinte negative asupra parcursului lor academic.

Un alt drept a carui incalcare ne este semnalata frecvent de catre elevi este stipulat explicit la art. 15 litera k) din Statutul Elevului si le permite elevilor majori parasirea perimetrului scolii in timpul programului scolar. Invocam aici incidentul mediatizat de la un liceu de Galati, unde elevii majori au fost privati de libertate in temeiul unei prevederi a regulamentului de ordine interioara. Subliniem ca acestia au capacitate de exercitiu deplina si raspund pentru faptele lor in fata legii, in timp ce aceasta interdictie abuziva ii poate incuraja pe elevi sa gaseasca alte metode de a parasi curtea scolii, care sa le puna in pericol sanatatea.

Specificam faptul ca situatiile mentionate de noi nu sunt izolate, ci se regasesc la nivel national si, in consecinta, solicitam de urgenta Ministerului Educatiei Nationale sa demareze o actiune prin care inspectoratele scolare judetene, prin atributiile lor, sa se asigure de aplicare legislatiei in vigoare, dar si de respectarea tuturor drepturilor elevilor in cadrul scolilor din Romania.

„Adesea ne confruntam cu diferite imprejurari in care elevilor nu le sunt cunoscute sau recunoscute drepturile in cadrul scolii. Militam pentru un mediu scolar care sa fie construit pe respect reciproc si pentru un sistem de invatamant cu adevarat centrat pe elev si pe nevoile acestuia, iar aceste situatii ce apar frecvent nu sunt compatibile cu o astfel de viziune. Nu doar ca limitarea acestor drepturi nu s-a dovedit a aduce beneficii, ci, dimpotriva, a creat tensiune intre actorii educationali, ce poate doar afecta calitatea procesului de predare-invatare. Mai mult decat atat, dorim sa punem accent pe faptul ca, desi scolile isi adopta propriul regulament de organizare si functionare, continutul acestuia trebuie sa fie in mod obligatoriu corelat cu prevederile legislatiei in vigoare.” a declarat Ioana BALTARETU, presedintele Consiliului National al Elevilor (CNE)

„Nu trebuie sa uitam ordinea de punere in aplicare a actelor normative. Trebuie sa spunem NU manipularii deoarece traim intr-o tara in care aparent este acceptabil ca un ministru sa apere conducerea unei scoli prin minciuna, ori prin necunoastere. Sincer nu stiu care este mai grav. Orice aberatie intr-un regulament de ordine interioara de genul reglementarii lungimii parului la elevi devine nula de drept, deoarece este in contradictie cu acte normative superioare, indiferent daca a semnat acel elev regulamentul sau nu.” a declarat Péter OLCSVÁRI, presedinte executiv al Uniunii Liceenilor Maghiari din Romania (MAKOSZ).

E.S.

Scroll to Top