Vrei sa-ti portezi numarul de telefon? TREBUIE SA CITESTI ASTA inainte de a face solicitarea

Portare telefonDisponibila de ceva timp si in tara noastra, optiunea pastrarii vechilor numere de telefon atunci cand decizi sa-ti schimbi furnizorul de telefonie a fost primita cu raceala de marii operatori, pusi in situatia de a pierde mai usor clientii vechi.

 

Portarea numerelor de telefon in alte retele este insa un drept al utilizatorilor, de care acestia pot beneficia la cerere. Iata care sunt pasii de urmat la portarea numarului de telefon si cum iti poti da seama ca suni la numere de telefon ce nu mai sunt in reteaua pentru care au fost alocate initial.

Cand  sunt portate numere de telefon in alte retele?

Utilizatorii serviciilor de telefonie pot porta numere de telefon la cerere, atunci cand doresc sa renunte la serviciile unui furnizor alegand o alta retea.

Care sunt conditiile?

Odata luata decizia de a deveni clientul altui furnizor de telefonie mobila/fixa, pastrand insa vechiul numar de telefon, trebuie sa faci o cerere catre aceasta pentru portare. Cererea presupune completarea unui formular cu datele tale personale, la care sunt anexate copii dupa actul de identitate si ultima factura emisa de furnizorul donor. Mai departe, toate demersurile pentru portare numere de telefon sunt asigurate de noul tau furnizor. Sunt eligibile pentru portare numai numere de telefon active in reteaua furnizorului de la care soliciti portarea, vechiul contract incheiat cu furnizorul la care renunti incetand automat in momentul finalizarii procesului de portare. De asemenea, este necesar ca ambii operatorii de telefonie sa aiba alocate resurse de numerotatie in acelasi judet. Trebuie stiut ca simpla transferare a unor numere de telefon catre alt operator nu scuteste utilizatorii de obligatiile asumate la semnarea contractelor de abonament, acestia avand datoria sa achite eventualele facturi restante sau penalitati impuse de clauze privind rezilierea contractului inainte de termen. Suplimentar, creditul incarcat pe cartele preplatite si ramas nefolosit nu poate fi transferat, acesta fiind pierdut dupa finalizarea procesului de portare. In cazul numerelor de telefonie mobila, poti porta inclusiv numere de telefon ce apartin de cartele preplatite.

Cat costa?

Costurile serviciului de portabilitate sunt de obicei suportate integral de furnizorul la care vrei sa te abonezi, insa aceasta nu este o regula. Intreaba furnizorul tau despre eventualele costuri.

Cat de repede este activat numarul de telefon in noua retea?

Odata trimisa, cererea de portare  este rezolvata in aproximativ 3 zile lucratoare. De cele mai multe ori, furnizorul la care vrei sa devii abonat iti va anunta data exacta si ora efectuarii portarii, precum si ziua in care te poti prezenta pentru a ridica noua cartela SIM, daca aceasta nu ti-a fost deja inmanata. Trebuie stiut ca respectivele numere de telefon nu vor putea fi contactate in primele 3-4 ore dupa portare. In unele cazuri, noul tau furnizor iti poate asigura un numar de telefon provizoriu, prin care sa poti fi contactat pana la finalizarea procesului de portare.

Cum imi pot da seama cand apelez numere de telefon portate in alte retele?

Ori de cate ori incerci sa apelezi numere de telefon portate in alte retele vei auzi, dupa initierea apelului, un ton distinctiv care semnaleaza ca numarul de telefon a fost portat. In acel moment ai posibilitatea de a decide daca doresti sau nu sa renunti la apelul respectiv. O cale de a descoperi numere de telefon portate in alta retele este si acest test.

Care sunt limitarile

Este permisa portarea oricarui numar de telefon, dar numai in cadrul retelelor de acelasi timp. Spre exemplu, nu este posibila portarea unor numere de telefon pentru retele fixe catre retele de telefonie mobila si vice-versa. Telefoanele mobile blocate in reteaua operatorului la care renunti nu vor putea fi utilizate in noua retea, chiar daca raman cu aceleasi numere de telefon. Ar putea fi util sa verici dinainte daca telefonul tau poate functiona in noua retea, testandu-l cu o cartela SIM imprumutata. Daca se impune, contacteaza furnizorul tau pentru a afla cum poate fi realizata decodarea telefonului. Pentru a evita situatii neplacute, trimite cererea de portare numai furnizorului la care vrei sa devii abonat, fara a instiinta prealabil furnizorul la care vrei sa renunti luand cu tine vechiul numar de telefon.

A.M.