Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill a sosit pentru prima data in Romania
Last Updated on 26/10/2017 by Iulian Gavriluta

Patriarhul Kirill Patriarhul DanielPatriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, astazi 27 octombrie 2017 – in Romania, pentru prima dată. În timpul vizitei, Patriarhul Kirill va participa la manifestări consacrate împlinirii a zece ani de la întronizarea Patriarhului României Daniel, a precizat Aleksandr Volkov, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI.

 

Patriarhul Kirill se va adresa, de asemenea, membrilor Sfântului Sinod al Patriarhiei Române, la o întâlnire solemnă dedicată Anului comemorării apărătorilor credinţei ortodoxe în România. „Agenda vizitei Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, cuprinde participarea la o liturghie susţinută de ziua ocrotitorului Bucureştiului, Sfântul Dimitrie Basarabov, precum şi participarea la o serie de manifestări consacrate împlinirii a zece ani de la întronizarea Patriarhului Daniel. Patriarhul Kirill se va adresa, de asemenea, membrilor Sfântului Sinod al Patriarhiei Române la o întâlnire solemnă dedicată Anului comemorării apărătorilor credinţei ortodoxe în România”, a afirmat Volkov. „De asemenea, va avea loc o întâlnire a reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Ruse cu cei ai Bisericii Ortodoxe Române. Patriarhul Kirill se va adresa, de asemenea, membrilor Sfântului Sinod al Patriarhiei Române, la o întâlnire solemnă dedicată Anului comemorării apărătorilor credinţei ortodoxe în România”, a mai precizat purtătorul de cuvânt. „La aceste evenimente sunt invitaţi înalţi clerici şi înalţi ierarhi ai altor biserici creştin-ortodoxe din Europa, care au fost invitaţi în contextul Anului comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului şi aniversării a zece ani de patriarhat ai Patriarhului Daniel”, a adăugat Aleksandr Volkov, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Ruse, citat de Agenţia de presă RIA NOVOSTI. El a mai specificat că nu este vorba despre o vizită oficială. În România, Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, este sărbătorit miercuri, 30 noiembrie 2016, în Biserica Ortodoxă./vdraguta/dsirbu

(www.news.rambler.ru – 23 octombrie)

Preafericitul Părinte Patriarh Kirill al Moscovei şi al Întregii Rusii s-a născut în data de 20 noiembrie 1946 în oraşul Leningrad, primind la botez numele de Vladimir Mihailovici Gundeav.

După ce a urmat Şcoala Generală, în anul 1965, este admis la Seminarul Teologic Ortodox, iar mai apoi la Academia Teologică Ortodoxă din Leningrad pe care a absolvit-o în anul 1970.

În data de 3 aprilie 1969 este tuns în monahism de Mitropolitul Nicodim (Rotov) de Leningrad şi Novgorod primind numele de Kirill. Același mitropolit îl hirotonește ierodiacon în 7 aprilie, și ieromonah în 1 iunie.

În anul 1970 obţine titlul de Magistru în Teologie al Academiei Teologice Ortodoxe din Leningrad.

Din anul 1970 până în anul 1971 este profesor de Teologie Dogmatică şi asistent al Inspectorului General al Şcolilor Teologice din  Leningrad; în acelaşi timp este şi secretar personal al Înaltpreasfinţitului Părinte Nicodim, Mitropolit de Leningrad şi Novgorod.

În data de 12 septembrie 1971 a fost ridicat la treapta de arhimandrit.

Între anii 1971-1974 a reprezentat Patriarhia Moscovei la Consiliul Mondial al Bisericilor de la Geneva.

În perioada 26 decembrie 1974 – 26 decembrie 1984  a îndeplinit funcţia de Rector al Academiei Teologice şi al Seminarului Teologic Ortodox din Leningrad. Între anii 1974-1984 a fost conferenţiar al catedrei de patrologie a aceleiaşi Academii Teologice.

În data de 14 martie 1976 a fost hirotonit în treapta de episcop de Vîborg, iar în 2 septembrie 1977 a fost ridicat în treapta de arhiepiscop.

Din data de 26 decembrie 1984 este numit Arhiepiscop de Smolensk şi Veazemsk.

Începând cu anul 1986 devine oblăduitor al parohiilor din regiunea Kaliningrad, iar în 1988 este ales şi numit în postul vacant de Arhiepiscop de Smolensk şi Kaliningrad.

Din data de 13 noiembrie 1989 până în anul 2009 a fost Coordonator al Departamentului de Relaţii Externe  (din august 2000 — Departament al Relaţiilor Externe Bisericești), membru permanent al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse.

În data de 25 februarie 1991 este ridicat în treapta de mitropolit.

În perioada 4-9 septembrie 2007, în timpul păstoririi ca Mitropolit de Smolensk şi Kaliningrad, Patriarhul Kirill a participat la cea de-a treia Adunare Ecumenică Europeană

Din data de 27 ianuarie 2009, sinodul local al Bisericii Ortodoxe Ruse l-a ales pe mitropolitul Kirill ca Patriarh al Moscovei şi al Întregii Rusii. Intronizarea Preafericitului Patriarh Kirill a avut loc în data de 1 februarie 2009 în catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova.

Preafericitul Părinte Kiril a participat la Sinaxele Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe Autocefale desfăşurate în Fanar, Constantinopol (6-9 martie 2014) şi Chambésy-Geneva (21 – 28 ianuarie 2016).

Sursa: basilica.ro