Vine o IARNA GREA! Meteorologii avertizeaza ca ne asteapta ninsori abundente, viscol si temperaturi de -30 de grade
Last Updated on 24/10/2017 by Iulian Gavriluta

Iarna greaMeteorologii avertizeaza ca vom avea parte de ger inca din luna decembrie si temperaturi de pana la -30 de grade in luna ianuarie. Vestea buna este ca vremea frumoasa din luna octombrie se va regasi si in noiembrie.

 

In luna noiembrie, temperaturile medii vor avea valori peste normalul climatologic in sud, sud-est si local in vest si apropiate de normal in celelalte regiuni. Cantitatile totale lunare vor fi excedentare in cea mai mare parte a tarii, exceptand arealele restranse din vest si sud, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.

In decembrie, temperatura medie lunara a aerului va avea, in general, valori apropiate de media multianuala. Precipitatiile totale lunare vor fi local excedentare in regiunile centrale, estice si sudestice si apropiate de mediile climatologice in restul teritoriului.  "Perioada de caldura din octombrie se prelungeste si in noiembrie, in sud, sud-estul tarii, cand temperatura medie la nivelul tarii este de 3,8 grade, aceasta fiind o mediere intre zi si noapte. In decembrie incepe sa apara gerul, tot in partea de nord si nord vestul tarii si, in ansamblu, sunt temperaturi ziua pana la 9 sau 10 grade, noaptea minus 9. Vor fi si zile mai calde, si zile mai reci. Precipitatiile vor fi in limite normale. Pot fi si sub forma de lapovita si ninsoare prin depresiuni, in zona de munte," precizeaza meteorologii ANM.

In ianuarie, temperatura medie lunara va avea valori sub media climatologica, local, in nordul si centrul tarii si apropiate de normal in celelalte regiuni. Precipitatiile totale lunare vor avea o tendinta spre excedent in regiunile centrale si local in cele vestice, iar in restul tarii vor putea fi apropiate de mediile multianuale. "Pentru ianuarie, cand de regula sunt temperaturile minime cele mai scazute, e posibil, mai ales in partea de nord si centru a tarii, sunt temperaturi scazute, ceea ce inseamna ca in anumite nopti putem avea sub minus 20, poate chiar minus 25 sau minus 30, probabil in estul Transilvaniei," adauga meteorologii. Si Directorul ANM, Elena Mateescu, a vorbit luni 23 octombrie a.c. despre prognoza meteo pentru perioada urmatoare, dar si despre cum va fi vremea in aceasta iarna. Meteorologii prognozeaza o iarna cu viscole si episoade de ger, cu temperaturi ce vor cobori si sub -30 de grade. Deocamdata, eterna intrebare, ”vom avea sau nu zapada de Sarbatori” nu poate primi un raspuns clar.”E greu sa spunem. Cu zece zile inainte, vom spune daca vom avea zapada. In 2014, pe 24 decembrie aveam peste 20 de grade, pe 25 deja se schimbase vremea, iar pe 29 cod rosu de viscol. Pe masura ce ne apropiem, in noiembrie vom actualiza informatiile pentru iarna, cand ne apropiem vom putea spune unde vom avea zapada” a spus Elena Mateescu.

Sursa: ANM, digi24.ro, antena3.ro

A.M.