IMPORTANT! Schimbare majora in legea RCA. Victimele accidentelor rutiere vor putea primi despagubiri si pentru traumele psihice suferite
Last Updated on 23/10/2017 by Iulian Gavriluta

Victime accidentPotrivit unui comunicat de presa al Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei, din acest an, odata cu noua lege RCA (legea nr. 132/2017 privind asigurarea RCA), victimele accidentelor rutiere vor putea primi despagubiri si in functie de evaluarea psihologica a traumelor psihice suferite.

Este pentru prima data cand un act normativ din Romania pune in evidenta atat integritatea fizica, cat si pe cea psihica. Modificarea a fost posibila la initiativa Asociatiei Victimelor Accidentelor de Circulatie. In conformitate cu acest act normativ, „stabilirea despagubirii pe cale judecatoreasca se realizeaza pe baza probelor cu caracter medical, medico-legal, psihologic si statistic”. Astfel, in cadrul procedurii amiabile de stabilire a despagubirilor (intre asigurator si victima), „pentru prejudiciile legate de traumele psihice, persoana prejudiciata poate aduce documente in dovedirea acestora”. ”Introducerea evaluarii psihologice ca element probator esential si distinct de evaluarea medico-legala, in conturarea gravitatii traumelor, constituie un important pas inainte si totodata o reala garantie in respectarea dreptului fundamental la integritate psihica. In plus, tot in acest an, garantul justitiei din Romania, Consiliul Superior al Magistraturii, a aratat printr-o decizie luata in unanimitate, in urma unui memoriu inaintat de Asociatia Victimelor Accidentelor de Circulatie, ca sustine accesul liber la justitie al persoanelor vatamate in accidente. Din scrisoarea de raspuns adresata lui Radu-Catalin Condescu, in urma analizei in plenul Consiliului Superior al Magistraturii, „s-a hotarat sesizarea ministrului Justitiei cu propunere de modificare a OUG privind taxele judiciare de timbru, in sensul ca cererile avand ca obiect despagubiri civile pentru prejudiciile materiale si morale decurgand din vatamari ale integritatii fizice si/ sau psihice sunt scutite de la plata taxei de timbru”. Dincolo de aspectul juridic si de respectarea dreptului victimelor de a avea acces gratuit la justitie, raspunsul CSM mai puncteaza si un alt aspect: prin formula „integritate fizica si/sau psihica” se recunoaste dreptul victimei de a beneficia de compensatii materiale chiar si atunci cand daunele nu sunt doar de ordin medical. Aceasta presupune totodata si introducerea evaluarii psihologice in stabilirea compensatiilor materiale/morale – fapt care reprezinta o premiera asteptata deopotriva de victime, dar si de catre specialisti. De aceasta noua abordare juridica ar putea beneficia nu doar cei afectati de accidente rutiere, ci si victimele accidentelor de munca, ale malpraxisului sau ale agresiunilor de orice tip”, se arata in acelasi comunicat.

E.S.