Peretii desfiintati in apartamente, PERICOL GRAV in caz de cutremur! Ce prevede legea daca vrei sa-ti modernizezi casa?

CutremurApartamentele frumos amenajate ale vecinilor de bloc pun serios in pericol viata locatarilor cladirii, in cazul unui cutremur de mare intensitate, avertizeaza specialistii. "Interventiile neautorizate in apartamente, la peretii din structura de rezistenta, pod duce la colapsul cladirii in cazul unui cutremur de mare intensitate, de peste 6 pe Richter.

 

Astfel un bloc in care au fost desfiintati pereti din structura de rezistenta, in cazul unui cutremur, se comporta asemenea unei cladiri cu risc seismic I. E o problema extrem de serioasa si grava, mai ales in orasele mari cum este Bucurestiul", a declarat , un specialist de la “Reteaua seismica nationala pentru constructii” din cadrul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii (INCERC). Structura de rezistenta este cu atat mai afectata cu cat aceste modificari se produc la nivelurile inferioare. "Desfiintarea peretilor de rezistenta afecteaza grav structura unui bloc. Depinde insa si de tipul constructiei. Cel mai grav este atunci cand aceste modificari se produc la nivelurile inferioare, parter, etajul I", a explicat arhitectul Vlad Cavarnali.In Buzau, sunt zeci de anunturi imobiliare in care apar apartamente vechi, carora locatarii le-au modificat structura initiala. Cu toate acestea, oficial nu exista o statistica a blocurilor in care au fost afectate structurile de rezistenta. Asta pentru ca inspectorii primariei nu pot interveni decat atunci cand primesc sesizari din partea locatarilor.

Ce spune legea?

Conform Legii nr. 50/1991, cu modificarile ulterioare, autorizatia de construire se elibereaza pentru lucrari de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinatie sau de reparare a constructiilor de orice fel, precum si a instalatiilor aferente acestora. Exceptie fac lucrarile care nu modifica structura de rezistenta, caracteristicile initiale ale constructiilor sau aspectul arhitectural al acestora. Inspectorii primariei fac verificari la sesizarile cetatenilor. In conformitate cu legislatia actuala, accesul inspectorilor in vederea desfasurarii controlului in apartament se poate face numai cu acordul proprietarului. Daca acest acces nu este permis se solicita concursul Asociatiei de Proprietari (Cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa accepte accesul in apartamentul sau in spatiul sau al unui delegat al asociatiei). In cazul refuzului repetat al proprietarului de a permite verificarea apartamentului si de a prezenta documentele referitoare la detinerea acestuia la lucrarile efectuate, se aplica prevederile Legii 50/1991 privind sanctionarea impiedicarii desfasurarii controlului si, eventual, sanctionarea lucrarilor de constructii neautorizate. Odata cu sanctiunea aplicata, agentul constatator poate dispune, in conditiile legii, intrarea in legalitate prin efectuarea unei expertize de specialitate care sa determine daca lucrarile efectuate pot fi autorizate retroactiv, daca sunt necesare lucrari suplimentare de punere in siguranta, de consolidare sau daca constructia se va aduce la starea initiala. In cazul nerespectarii legislatiei in vigoare, amenzile sunt cuprinse intre 1.000 de lei la 100.000 lei.

A.M.

Scroll to Top